РС и матица

Историјско братимљење Београда и Бањалуке

ГЛАВНИ ГРАД СРБИЈЕ СЛИЧНЕ ОДНОСЕ ОДРАНИЈЕ ИМА СА ПЕКИНГОМ, МОСКВОМ, ПАРИЗОМ И ЧИКАГОМ

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

  • У Повељи о братимљењу се поред осталог наводи: „Градови Београд и Бањалука, на бази пријатељске сарадње, равноправности и заједничке користи, развијаће братске односе с циљем унапређења и ширења културне, образовне и научне сарадње између два града. Вршиће размену у области туризма, спорта и у другим областима, помажући напредак и даљи развој међу српским народом“
  • У Београду ће бити отворене „Крајишка кућа“ и „Херцеговачка кућа“, а неки од београдских фестивала („Фест“, „Битеф“, „Џез фестивал“) имаће своја скраћена издања у Бањалуци, у којој ће гостовати Атеље 212 и Београдско драмско позориште
  • Наредне године један парк у Београду треба да добије име Републике Српске и буде реконструисан и уређен тако да подсјећа на предјеле Српске

ГРАДОНАЧЕЛНИЦИ Београда Зоран Радојичић и Бањалуке Игор Радојичић потписали су данас Повељу о братимљењу два града, коју су потписници оцијенили као историјску.

Потписивање је обављено у свечаној сали београдског Старог двора, гдје је сједиште градоначелника Београда, а присуствовали су и замјеници градоначелника Горан Весић и Срђан Амиџић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и други званичници два града.

Документ је потписан, како се наводи, с циљем даљег унапређења традиционално добрих веза и пријатељства између Београда и Бањалуке и узајамне жеље за даљим јачањем међусобне сарадње, а на добробит грађана два града и једног народа.

„Градови Београд и Бањалука, на бази пријатељске сарадње, равноправности и заједничке користи, развијаће братске односе с циљем унапређења и ширења културне, образовне и научне сарадње између два града. Вршиће размену у области туризма, спорта и у другим областима, помажући напредак и даљи развој међу српским народом“, наводи се у документу.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Потписивањем Повеље, Бањалука улази у ред градова који су побратимљени са Београдом, као што су Пекинг, Москва, Париз, Чикаго.

Претходно су градске скупштине верификовале Повељу о братимљењу Београда и Бањалуке.

Одборници Скупштине града Београда су 28. септембра усвојили одлуку о братимљењу Београда и Бањалуке, док су Нови Сад и Бањалука од раније градови побратими.

Почетком октобра, приликом посјете делегације града Београда Бањалуци, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да грађани ова два града сарађују и да су те везе људске, породичне, приватне, а да је за Републику Српску у сваком погледу – и политичком, и економском, и националном, најважнији партнер Србија.

„Ми ћемо формално сада подићи једну степеницу више и моћи ћемо да кажемо са поносом да је једна мала Бањалука побратим са једном метрополом као што је Београд“, рекао је Радојичић.

Из делегације Београда тада је најављено да ће у Београду бити отворене „Крајишка кућа“ и „Херцеговачка кућа“, а да ће неки од београдских фестивала као што су „Фест“, „Битеф“, „Џез фестивал“ имати своја скраћена издања у Бањалуци, те да ће у том граду гостовати Атеље 212 и Београдско драмско позориште.

Такође, са Владом Републике Српске разговарано је о томе да сљедеће године један парк у Београду добије име Републике Српске и буде реконструисан и уређен тако да подсјећа на предјеле Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар