Главно РС и матица

Јовановић: Странци желе да преко новог Инцка контролишу и БиХ и суседне земље

„ТО ЈЕ УВРЕДЉИВО ЗА НАРОДЕ БиХ И ЊЕНО РУКОВОДСТВО, А И ЗА ОКОЛИНУ“
  • Министар спољних послова СРЈ Владислав ЈОВАНОВИЋ: „Србија и Хрватска морају да се питају као што морају да се питају и велике земље, укључујући и Русију, које су такође гаранти испуњавања Дејтонског споразума

БИВШИ министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић оцијенио је да странци преко гувернатора желе да држе ситуацију у БиХ под контролом, јер тако индиректно држе под контролом и сусједне земље.

Јовановић је рекао да је странцима важно да конгролишу БиХ како би имали неко политичко сједиште на Балкану због својих других геополитичких интереса које ту имају.

“То је увредљиво за народе БиХ и њено руководство, а увредљиво је и за околину, јер шта је то што је БиХ толико девалвирало да она нема право на сопствено руковођење својом земљом?”, рекао је Јовановић поводом именовања новог високог представника за БиХ Кристијана Шмита.

Он је за ТВ Прва подсјетио да би народи у БиХ сами требали да на бази Дејтонског споразума успоставе међунационалну, политичку и животну коегзистенцију и да то допринесе јачању БиХ као цјелине.

Што се тиче Републике Српске, наш председник /Србије Александар Вучић/ је у праву када инсистира да Србија као страна потписница, као заинтересована страна за потписивање тог мировног уговора и за његово реализовање, не може да буде мимоиђена”, истакао је Јовановић.

Он је напоменуо да је друга ствар зашто је то до сада чињено.

“Али, Србија и Хрватска морају да се питају као што морају да се питају и велике земље, укључујући и Русију, које су такође гаранти испуњавања Дејтонског споразума”, закључио је Јовановић.

(Срна) 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар