РС и матица

Каран: Иза забране српског скупа стоје политички а не безбједносни разлози

У САРАЈЕВУ ЗАБРАЊЕН МИРНИ ПРОТЕСТ „СРПСКА ПРЕД СУДОМ“, СРБИ ГА ДРЖЕ НА ЕНТИТЕСКОЈ ГРАНИЦИ КОД ЛОПАРА
  • Градоначелник Источног Сарајева Љубиша ЋОСИЋ: Одлука МУП Кантона Сарајево показатељ односа Сарајева према свему што долази из Републике Српске. Јасно је да политика, која је спуштена на МУП Кантона Сарајево, није смјела да дозволи скуп на којем би се исказало мишљење о поступцима Суда и Тужилаштва БиХ
  • Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир КОЈИЋ: Још једном показали да су и лијева и десна рука западних амбасада које су кренуле у отворени рат против Срба који то морају сви да схвате. МУП Српске обезбјеђује и штити муслимане који сваког јула проносе ратне заставе кроз Сребреницу, али и цјело Подриње, а требалo би их похапсити јер провоцирају преживјело српско станивништво које нису побили ратни комадант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и његови монструми
  • Предсједник Скупштине града Добоја Срећко РЕКАНОВИЋ: Политичком Сарајеву не одговара одржавање скупа подршке предсједнику Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника испред Суда и Тужилаштва БиХ, јер би се тиме показало шта Срби мисле о тим институцијама и колико неповјерење влада према њима. Међутим, политички процес није усмјерен против Милорада Додика већ против Републике Српске и српског народа у цјелини

НАКОН што је МУП Кантона Сарајево забранио одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога, из Републике Српске поручено је да је одлука политички мотивисана.

Скуп подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу под називом „Српска пред судом“ требало је да буде одржан сутра у 18.00 часова, али је сарајевска полиција донијела одлуку о забрани окупљања.

– Оно што сам могао да закључим из медија, чини ми се да је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево подлегло политичком утицају и да је тај утицај био одлучујући за доношење те одлуке, а не безбједносни разлози“, рекао Каран новинарима у Залужанима код Бањалуке министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Одлуком о забрани одржавања скупа у ФБиХ су још једном показали да су и лијева и десна рука западних амбасада које су кренуле у отворени рат против Срба, оцијенио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Мозак свега, каже он су стране амбасаде које су кренуле у отворени рат против Срба и то морају сви да схвате.

– Уколико не схватимо, може доћи до потпуног нестанка Срба са ових подручја – упозорио је Којић.

Он је оцијенио да је Сарајево овом забраном показало своју „мултиетничност“, своју причу о правима Срба у ФБиХ чији је број поражавајуће мали, као и да Срби нису безбједни у том ентитету, док Република Српска показује све потпуно супротно.

– МУП Републике Српске обезбјеђује и штити муслимане који сваког јула проносе ратне заставе кроз Сребреницу, али и цјело Подриње, а требалo би их похапсити јер провоцирају преживјело српско станивништво које нису побили ратни комадант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и његови монструми. О томе се ћути – нагласио је Којић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је одлука МУП Кантона Сарајево показатељ односа Сарајева према ономе што долази из Републике Српске.

– Нису могле власти Кантона Сарајево, поготово имајући у виду бошњачку политику према Суду и Тужилаштву БиХ, ни на који начин дозволити мирно окупљање грађана из Републике Српске, иако је то најдемократскији начин изражавања воље – рекао је Ћосић.

Он је нагласио да је јасно да политика, која је спуштена на МУП Кантона Сарајево, није смјела да дозволи скуп на којем би се исказало мишљење о поступцима Суда и Тужилаштва БиХ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић оцијенио је да је забрана одржавања мирног скупа „Српска пред судом“ плод класичног политичког притиска сарајевских и испостава страних центара моћи у том граду.

– Сва образложења која се „покривају“ наводним безбједносним разлозима су тек покушаји да се формално оправда забрана демократског, мирног и достојанственог окупљања грађана, док је суштина цијеле приче у томе да у Сарајеву нипошто нису жељели да виде масовни скуп Срба пред некадашњом касараном „Виктор Бубањ“, за коју сви знају да је била један од ратних логора за припаднике српског народа, нити да чују поруке подршке институцијама Републике Српске и предсједнику Милораду Додику, као ни поруке које би јасно указале на кршења права Срба и њихов неподношљиво лош положај у ФБиХ – рекао је Југовић.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да је забрана скупа срачунат потез који говори о онемогућавању сваког присуства Срба у Сарајеву у знатнијем броју.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић истакао је да протестни скуп пред Тужилаштвом БиХ у Сарајеву није никакав пркос или посебан корак српског народа, него знак подршке институцији предсједника Републике Српске.

Јагодић је рекао да су такви протести нешто сасвим нормално у свијету и да не постоје никакве лоше намјере.

Предсједник Скупштине града Добоја Срећко Рекановић изјавио је да политичком Сарајеву не одговара одржавање скупа подршке предсједнику Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника испред Суда и Тужилаштва БиХ, јер би се тиме показало шта Срби мисле о тим институцијама и колико неповјерење влада према њима.

Он је поручио да политички процес није усмјерен против Милорада Додика већ против Републике Српске и српског народа у цјелини.

– Још од 1992. године јасно је да за Србе нема мјеста у Сарајеву. Више од 157.000 Срба морало је да напусти тај град, а данас нам не дозвољавају чак ни да дођемо и одржимо протест који би трајао неколико сати – рекао је Рекановић.

Посланик у Представничком дому Параламенатрне скупштине БиХ Милан Петковић оцијенио је да су одбијањем захтјева за мирно окупљање грађана испред Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву прекршена основна грађанска права на мирно окупљање, исказивање мишљења и противљење и доказ о непоштивању конститутивности народа у Сарајеву.

– Не може се одбити такав захтјев без икаквог образложења, јер не видимо чиме би то мирни протести могли да угрозе безбједност – рекао је Петковић и образложио да су надлежни органи дужни да обезбједе такав скуп и евентално, прдуприједе било какве немире.

Делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета изјавио је да се у Федерацији, гдје се одавно крше основна начела правде и права Срба, не дозвољава да као слободни грађани пруже подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

– Одлука сарајевског МУП-а да забрани мирне и достојанствене протесте који су планирани за сутра, а чији је једини циљ да на миран, достојанствен и демократски начин искажу неслагање са инструисаним потезима који се кувају у западњачко-сарајевској кухињи је још један у низу показатеља да је недопустиво све што би могло ићи у корист српском народу – рекао је Броћета.

Предсједник Градског одбора СНСД-а у Бијељини Мирослав Миловановић рекао је да је велико интересовање грађана за сутрашње мирно окупљање на линији разграничења са Федерацијом БиХ, на територији општине Лопаре, гдје ће јасно рећи „НЕ“ и Тужилаштву и Суду БиХ због подизања политичке оптужнице против званичника Српске.

Српски глас ће се чути и поред баријера које постављају политичко Сарајево и странци који се данас у њему питају више него иједан његов аутохтони становник, баш као што ће се и Република Српска питати о свему ономе што јој омогућава Устав и Дејтонски споразум, рекао је члан Главног одбора СНСД-а Срђан Шекара.

– А ту демократију коју заједнички промовишу остављамо управо њима, јер њене вриједности, не радујемо се због тога, прије или касније највише ће забољети ово и овакво Сарајево – навео је Шекара.

Сарајевска полиција забранила је одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ 1. септембра испред Суда и Тужилаштва БиХ због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога, саопштено је из кантоналног Министарства унутрашњих послова

Предсједник овог одбора поднио је 24. августа захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

(РТРС – Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар