РС и матица

Кецмановић: Нико не може похапсити читав српски народ

„МОГУЋЕ И ДАЉЕ ЗАОШТРАВАЊЕ СВЕ ДО МЕЂУНАРОДНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О БиХ“
  • Инцка већ идуће недеље треба да замијени Кристијан Шмит који за сталне чланице Савјета безбједности УН Русију и Кину “не постоји“, а за Српску, која чини пола БиХ, “само је гост“. Шмит зато нема ни легимитет, ни легалитет да спроведе Инцков закон, а ни ауторитет да га укине, те слиједи интернационализација
  • Ако се десет, педесет, сто или више хиљада људи у РС потпишу да у Сребреници није био геноцид, онда је санкција физички непримјењива, јер превазилази капацитете правосуђа и затвора

ПОЛИТИКОЛОГ Ненад Кецмановић оцијенио је данас да, због одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани и кажњавању негирања геноцида, слиједи интернационализација проблема и даље заоштравање ситуације до међународне конфереције о БиХ.

Кецмановић за Танјуг каже да, нажалост, не вјерује да можемо очекивати бржи излаз из ситуације настале одлуком Инцка.

– Инцка већ идуће недеље треба да замијени Кристијан Шмит који за сталне чланице Савјета безбједности УН Русију и Кину “не постоји“, а за Српску, која чини пола БиХ, “само је гост“ – рекао је Кецмановић.

Шмит, каже, нема ни легимитет, ни легалитет да спроведе Инцков закон, а ни ауторитет да га укине, „те слиједи интернационализација и даље заоштравање ситуације до међународне конференције о БиХ“.

Поводом одлуке да представници Српске од данас не учествују у раду и одлучивању у заједничким институцијама БиХ, као одговор на Инцков закон, Кецмановић каже да је, срећом, Српска показала да зна да се брани када је сложна.

– Заједнички органи напросто неће моћи да функционишу док ће ентитети наставити нормално да функционишу. То практично значи да ће Српска бити функционална Република, а БиХ још нефункционалнија заједница него што је до сада била – рекао је Кецмановић.

На питање колико је могуће да не заживе намјере одлазећег високог представника, Кецмановић наглашава да нико не може ухапсити читав народ.

Валентин Инцко

– Ако се десет, педесет, сто или више хиљада људи у РС потпишу да у Сребреници није био геноцид, онда је санкција физички непримјењива, јер превазилази капацитете правосуђа и затвора – рекао је професор.

Додаје да Закон који се масовно крши не може да заживи.

– Ако употребом насиља већег интензитета и ширих размјера, те издајом и нејединством српског народа ипак заживи, биће то замирање Републике Српске – рекао је Кецмановић и нагласио да то и јесте у крајњој линији намјера такозване међународне заједнице.

Према његовим ријечима, ићи ће се логиком да је народ, који масовни злочин у Сребреници неће да назове геноцидом, и сам народ „геноцидаша”, а Српска коју је створио такође је „геноцидна творевина”.

– Враћају нас у мрачно вријеме Волфганга Петрича и Педија Ешдауна, вријеме бонских овлашћења, вријеме наметања закона, смјене изабраних политичара и отимања ентитетских надлежности – навео је он.

Кецмановић упозорава да је наметање закона већ почело, а ускоро ће, како каже и остало.

– Срећом, Српска је показала да зна да се брани када је сложна, а и глобални однос снага се промијенио – рекао је он.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар