РС и матица

Кина донирала Србији двије лабораторије за откривање вируса корона

ЈЕДНА ЋЕ БИТИ У БЕОГРАДУ, ДРУГА У НИШУ – РАДИЋЕ ДО 3.000 ТЕСТОВА ДНЕВНО
  • Уговор у име Србије потписао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, у присуству премијера Ане Брнабић и кинеског амбасадора Чен Бо
  • Долазак опреме и стручњака „БГИ“, који ће обучавати медицинско особље Србије и постављати лабораторије, очекује се почетком следеће седмице, саопштено је из Владе Србије
  • Лабораторија у Београду биће отворена половином априла у Клиничком центру Србије, док ће се лабораторија у Нишу градити од нуле, за шта је потребно око мјесец и по дана

ВЛАДА Србије и кинески институт „БГИ“ потписали су данас уговор о донацији двије лабораторије за откривање вируса корона, које ће бити инсталиране у Београду и Нишу и у њима ће моћи да буде урађено 3.000 тестова дневно, што је троструко више од тренутних могућности тестирања у Србији.

Долазак опреме и стручњака „БГИ“, који ће обучавати медицинско особље Србије и постављати лабораторије, очекује се почетком следеће седмице, саопштено је из Владе Србије.

Очекује се да ће лабораторија у Београду бити отворена половином априла у Клиничком центру Србије, док се лабораторија у Нишу гради од нуле, за шта је потребно око мјесец и по дана.

У име Србије уговор је потписао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић, у присуству премијера Ане Брнабић и кинеског амбасадора Чен Бо.

Чин потписивања, којем су присуствовали и министар здравља Србије Златибор Лончар и министар енергетике и рударства Србије Александар Антић, организован је онлајн, тако што је уговор потписан са српске стране у Палати Србија, одакле је праћено потписивање уговора у Кини путем видео-линка, а затим је испраћено аплаузом.

Током епидемије, „БГИ“ је у Кини изградио више десетина таквих лабораторија што се показало као један од кључних корака у кинеској стратегији борбе против вируса корона.

У саопштењу је наведено да је Институт „БГИ“, водећи у свијету за геномику и пружалац услуга, а да је за ове двије најсавременије лабораторије донирао медицинску опрему и уређаје за тестирање, с циљем јачања капацитета Србије у борби против вируса корона.

Брнабићева је захвалила Кини на донацији и нагласила да је то само дио укупне подршке и помоћи те земље Србији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар