РС и матица

Кустурица: Предсједник САНУ предлаже еутаназију Косова и Метохије

„АКАДЕМИК КОСТИЋ ЈЕ ПРЕДЛОЖИО ДА СЕ СРБИЈА СА КиМ ПОВУЧЕ СА ЕЛЕМЕНТИМА ДОСТОЈАНСТВА“
  • «Доктор се правда како данас не би потписао ништа око Косова, што је свакако боља ствар од оне реченице која је запала за око сваком ко је увјерен да су Косово и Метохија у Србији»
  • «Ја сам пратећи судбину једног човјека из Аустралије, који је наумио да са породицом отпутује у Швајцарску и тамо добровољно оконча живот, пронашао сличност између његове одлуке и језика нашег предсједника САНУ. Болница у којој обављају те сцене асистираног самоубиства зове се ‘Дигнитас’, али оно што је најзанимљивије – тај поступак је у ‘реклами’ самоубиства, које кошта 4.000 евра, обиљежен као ‘повлачење са елементима достојанства’, па никако не могу да се отмем дојму сличности у изразу нашег предсједника САНУ и болнице за асистирана самоубиства»

ПРОСЛАВЉЕНИ редитељ Емир Кустурица истакао је да предсједник Српске академије наука и уметности Владимир Костић приједлогом о повлачењу Србије са Косова и Метохије „са елементима достојанства“, у ствари, предлаже „еутаназију Косова“.

Кустурица је навео да није Костић једини јавни радник који се ових дана правда упадајући у парадоксалне ситуације из којих не зна да се извуче, те да оно што он данас говори нема никакве везе са стварима које је о Космету изговарао раније.

„Дакле, доктор се правда како данас не би потписао ништа око Косова, што је свакако боља ствар од оне реченице која је запала за око сваком ко је увјерен да су Косово и Метохија у Србији“, истакао је Кустурица.

У колумни за портал „Искра“ Кустурица је навео да је Костић рекао да се са Косова треба повући са „елементима достојанства јер оно де факто и де јуре није у нашим рукама“.

„Онда, послије неколико година, у једној телевизијској емисији он је споменуо моје презиме и рекао да сам у својој подршци литијама у Црној Гори и тексту написаном тим поводом, озарен силином тог покрета, на крају, споменуо како се надам да предсједнику САНУ неће више пасти на ум та реченица. Тамо је достојанственим гласом додао да сам му тако нацртао мету на леђима, што није била моја намјера“, наглашава Кустурица у колумни.

Према његовим ријечима, новост у најновијој фази Костићевог односа према Космету је коришћење језика који ону стварну реченицу враћа у први план, али и академика поставља у, како се то данас каже, контекст струке.

Владимир Костић (Фото: Танјуг/Оксана Тоскић)

„До стварне истине се долази заобилазним путем. Тако сам ја пратећи судбину једног човјека из Аустралије, који је наумио да са породицом отпутује у Швајцарску и тамо добровољно оконча живот, пронашао сличност између његове одлуке и језика нашег предсједника САНУ. Болница у којој обављају те сцене асистираног самоубиства зове се ‘Дигнитас’, али оно што је најзанимљивије тај поступак је у ‘реклами’ самоубиства које кошта 4.000 евра обиљежен као ‘повлачење са елементима достојанства’, па никако не могу да се отмем дојму сличности у изразу нашег предсједника САНУ и болнице за асистирана самоубиства“, навео је Кустурица.

Он је оцијено да би посљедње и немуште јавне наступе пресједника САНУ требало вратити на његов ранији дискурс.

„Не због тога што је мене намјерио да намагарчи приликом пријема у САНУ него што је доктор предложио да се над Косовом изведе еутаназија. На швајцарском сајту ‘Дигнитаса’ свима који желе асистирано самоубиство тако се обезбјеђује одлазак ‘са елементима достојанства’, дакле, онда када човјек не жели да више живи ни де факто ни де јуре“, истакао је Кустурица, упитавши да ли је оригинална реченица о повлачењу са Косова била заправо његова подсвјесна жеља да се психолошки ратосиља колијевке или само пуки медицински израз којим се описује еутаназија као идеја о рјешењу предсједника САНУ за Косово и Метохију.

Кустурица је нагласио да је увјерен да би послије одговора на ово питање ствар била јаснија, а можда у богатој филмској индустрији Србије неко сними филм под насловом „Повлачење са елементима достојанства“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар