РС и матица

Лавров: Русија неће дозволити да Савјет безбједности промјени мандат УН на Косову

„ЧИНИ НАМ СЕ ДА ЗАПАД ПОКУШАВА ДА ПРИСИЛИ СЕКРЕТАРИЈАТ УН ДА ПОТКОПА МАНДАТ МИСИЈЕ УН“
  • Сергеј ЛАВРОВ после разговора са Ивицом Дачићем: „Позивамо Вашингтон и Брисел да утичу на Приштину и да схвате своју одговорност за спровођење резолуције Савјета безбједности, које су сачињене заједно са Сједињеним Државама и Европом и натјерају косовске Албанце да зауставе своју провокативну и конфронтирајућу политику

РУСИЈА позива САД и Европску унију да схвате своју одговорност за спровођење резолуција Савјета безбједности УН и да утичу на косовске лидере да зауставе провокације против Србије, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров, послије разговора са српским колегом Ивицом Дачићем у Москви.

„Позивамо Вашингтон и Брисел да утичу на Приштину и да схвате своју одговорност за спровођење резолуције Савјета безбједности, које су сачињене заједно са Сједињеним Државама и Европом и натјерају косовске Албанце да зауставе своју провокативну и конфронтирајућу политику“, рекао је Лавров, преноси ТАСС.

Он је истакао да Русија неће дозволити да Савјет безбједности промјени мандат Уједињених нација на Косову.

„Чини нам се да Запад покушава да присили секретаријат УН да прогура неке приједлоге, који ће поткопати мандат Мисије УН на Косову. То би било директно кршење Резолуције 1244, а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да се тај провокативни план не реализује“, нагласио је Лавров.

Лавров је најавио да ће Русија наставити напоре за развој координације спољне политике са Србијом.

„Настављамо интензиван дијалог и контакте на највишем нивоу, чему је тон посебно дала посјета предсједника Владимира Путина Београду у јануару“, рекао је Лавров.

Он је подсјетио да је Путин са званичницима у Београду тада разговарао о спровођењу претходних договора, као и да су договорени нови видови сарадње у области привреде, спољне политике и међупарламентарне размјене.

„Наша парламентарна сарадња се развија“, истакао је Лавров.

„Сљедећи састанак билатералне Међупарламентарне комисије, којом копредсједавају предсједник Думе, Вјачеслав Володин и предсједница Скупштине Србије, Маја Гојковић, биће одржан у јуну у Београду“, додао је Лавров.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар