РС и матица

Лукашенко: Србија је предивна земља какве нема на свијету, Срби су велики и мудар народ

ВУЧИЋ: ЖЕЛИМО 500 МИЛИОНА ЕВРА РАЗМЕНЕ – НИЈЕ СЕ ДЕСИЛО ДА БЕЛОРУСИЈА ГЛАСА ПРОТИВ СРБИЈЕ
  • Александар ЛУКАШЕНКО: Ми смо ваши људи и ви сте наши, иако су многи покушали да нас посвађају Ми поштујемо жељу Србије да уђе у ЕУ. Вјерујем да ће Србија добро размислити и да ће изабрати са којом унијом је исплативије и боље да сарађује са ЕУ или са Евроазијском унијом
  • Александар ВУЧИЋ: Српски народ воли белоруски народ и поштујемо све што сте урадили од ваше дивне земље и желимо да сачувамо наше добре односе. Уверен сам да ваш однос према Србији бар донекле можемо да пратимо и да увек покажемо колико ценимо вашу земљу и колико ценимо ваш рад и вашу енергију
  • ЛУКАШЕНКО: „Понављам то што сам рекао својевремно предсједнику Милошевићу и онима који су били након Милошевића: почните напокон да радите на својој војсци, имамо исте услове

ПРЕДСЈЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко рекао је данас да је задовољан што је послије 20  година поново дошао у посјету Београду.

У делу сусрета са српским предсједником Александром Вучићем отвореном за јавност, Лукашенко је захвалио на позиву да посјети Србију подсјећајући да је посјета 1999, током бомбардовања, била „посјета браћи и пријатељима“.

„Ми смо ваши људи и ви сте наши. Многи су покушали да нас посвађају, али смо реализовали наше планове. Послије 20 година састајемо се поново, данашње вријеме је компликовано“, навео је Лукашенко и додао да је „Србија предивна земља, какве нема ни на Балкану, ни у Европи ни на свијету“.

Вучић је на почетку састанка такође навео да је задовољан због Лукашенкове посјете и додао да његова посјета током бомбардовања „никада неће бити заборављена“.

„Српски народ воли белоруски народ и поштујемо све што сте урадили од ваше дивне земље и желимо да сачувамо наше добре односе. Наши политички односи су искрени, отворени“, рекао је Вучић.

Указао је да трговинска размјена расте и да „много тога може да се уради да она достигне 500 милиона долара на годишњем нивоу“.

„Уверен сам да ваш однос према Србији бар донекле можемо да пратимо и да увек покажемо колико ценимо вашу земљу и колико ценимо ваш рад и вашу енергију“, рекао је предсједник Србије на почетку састанка са бјелоруским колегом у Палати Србија.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, након разговора са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком, да је увјерен да ће данашња посјета бити значајан подстицај за развој билатералних економских односа двије земље јер су политички односи већ веома добри.

„Никада се није догодило, од када је Лукашенко председник Белорусије а то је од 1994. године, да та земља гласа против Србије. Никада се то није догодило. Прошли смо кроз ужасно тежак период а Белорусија је увек била уз нас. На сваком месту у свету“, рекао је Вучић.

Он је Лукашенку поручио да, иако Србија није велика земља, Бјелорусија увек може рачунати на њену подршку, исто као што је Србија увијек знала да по питању Косова и осталим важним стварима може увијек да се ослони на подршку Минска.

Лукашенко: Белорусија поштује жељу Србије да уђе у ЕУ

Предсједник Белорусије Александар Лукашенко рекао је данас у Београду да ће Бјелорусија наставити да подржава Србију и да поштује њену жељу да уђе у ЕУ и жели јој да достојанствено пређе тај пут.

„Дај боже да успете у томе што желите“, рекао је Лукашенко на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са Вучићем.

Кина, Русија и Бјелорусија, како је навео, желе да имају добре односе са ЕУ, и Србију нико не осуђује због сарадње са њима јер су то државе са добро развијеним технологијама.

„Ако будете градили добре односе прије свега у привреди по питањима које не можемо да ријешимо у оквиру Евроазијске уније онда то морамо да прихватимо као нешто што се мора. Ми схватамо у каквој ситуацији се налазите“, рекао је Лукашенко и додао да вјерује да ће Србија добро размислити и да ће изабрати са којом унијом је исплативије и боље да сарађује, са ЕУ или са Евроазијском унијом.

Лукашенко је, међутим, навео је да ће комбиновање сарадње Србије са двије уније зависити од тога да ли ће ЕУ „напокон дати могућност“ Србији да се прикључи.

Он је рекао да је Бјелорусија спремна да са Србијом подијели своја искуства у многим областима, од привреде до безбједности и војске у којима је, како је додао, Бјелорусија на првом мјесту у свијету.

„Понављам то што сам рекао својевремно предсједнику (СРЈ Слободану) Милошевићу и онима који су били након Милошевића: почните напокон да радите на својој војсци, имамо исте услове“, рекао је Лукашенко.

Лукашенко поздравио Шешеља, па рекао: „Србија није мала, већ велика земља“

ПРЕДСЈЕДНИК Бјелорусије стигао је и у Скупштину Србије, гдје је говорио пред посланицима.

Његов улазак у парламент пропраћен је аплаузом и овацијама.

Међутим, он је прекршио протокол због старог познаника Војислава Шешеља, па је на путу до говорнице скренуо ка лидеру СРС и срдачно се поздравио.

Потом је – иза скупштинске говорнице – рекао да је у актуленим глобалним дешавањима изузетно важно очувати ЕУ на коју се мале и средње земље могу ослонити.

Указао је да више не постоји међународно право, већ закон јачег, додајући да почиње да размишља да ли је почела нова интересна расподјела територија и сфера утицаја на планети.

Према његовим ријечима, управо због тога и треба да постоји ЕУ.

„Присталица сам тога да постоји ЕУ – то су разни центри моћи, па и мале и средње земље, као што смо ми, могу да се ослоне на њих“, рекао је Лукашенко.

Он је подсјетио да се ове године навршава 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Бјелорусије и да је главно достигнуће обје земље што могу саме да одређују правце развоја.

„Бјелорусија је увек на страни Србије по питању територијалног интегритета. Наш став је непромијењен више година и биће такав и убудуће“, поручио је Лукашенко.

Лукашенко је истакао да Срби, као и Бјелоруси, знају шта је рат и какве су рушилачке посљедице и губици који остају из њега, због чега је, ради будућности, важно сачувати историјско сјећање.

Нагласио је да Србија није мала, већ велика земља, јер у њој живи мудар, храбар и велики народ на светој земљи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар