РС и матица

Михејев: Србији ће ракетно-топовске системе „Панцир-С“ добити наредних мјесеци

АМЕРИЧКА АГЕНЦИЈА АП: СРБИЈА ЋЕ ИХ ДОБИТИ ИАКО ЈЕ УПОЗОРЕНА НА МОГУЋЕ САНКЦИЈЕ САД
  • Директор руске компаније за трговину оружјем Александар МИХЕЈЕВ државнопј новинској агенцији ТАСС рекао: „Ракетни системи се склапају, а српски специјалци су на обуци. Све се одвија по плану и неће бити одлагања

АМЕРИЧКА новинска агенција АП извијестила је данас да ће Русија Србији испоручити софистицирани ракетно-топовски систем „Панцир-С“, упркос томе што су је САД упозориле на могуће санкције у том случају.

АП је пренијела вијест руске агенције ТАСС да ће систем „Панцир-С бити испоручен Србији у наредних неколико мјесеци у складу са потписаним уговором.

Америчка агенција наводи да је предсједник Србије Александар Вучић синоћ потврдио да Србија купује одбрамбено оружје од Русије, али да жели да избјегне америчке санкције или било какву врсту конфронтације са САД.

Србија се наоружава, јер је слободна земља окружена државама чланицама НАТО са којима желимо пријатељске односе“, рекао је Вучић, додајући да не жели да дозволи да Србија буде слаба као што је била 90-их година.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер је, подсјећа АП, упозорио прошле недеље Србију да би набавка руског оружја могла да донесе ризик америчких санкција.

Надамо се да ће наши српски партнери бити пажљиви по питању било какве трансакције те врсте, рекао је тада Палмер за македонску телевизију Алсат М.

Русија помаже Србији да ојача војску борбеним авионима, јуришним хеликоптерима и тенковима, што, како констатује АП, изазива забринутост на Балкану који је био погођен ратовима.

Србија је, наводи даље АП, кључни савезник Русије иако жели чланство у ЕУ, а Београд инсистира на томе да неће у НАТО и одбија да се придружи западним земљама у санкцијама уведеним Русије због сукоба на истоку Украјине.

Директор руске агенције увоз и извоз одбрамбених производа Рособоронекспорт“ Александар Михејев је раније данас рекао да ће Русија испоручити Србији ракетни систем Панцир-С“ у наредних неколико мјесеци, у складу са потписаним уговором.

Ракетни системи се склапају, а српски специјалци су на обуци. Све се одвија по плану и неће бити одлагања“, рекао је Михејев агенцији ТАСС.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар