РС и матица

Министарство одбране Русије отвара представништво при Министарству одбране Србије

СПОРАЗУМ ПОТПИСАН У СКЛАДУ СА ДОГОВОРОМ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ВЛАДИМИРА ПУТИНА

Министарство одбране РФ

  • Из саопштења Министарства одбране Србије: „Циљ оснивања представништва Министарства одбране Русије је пружање подршке и брже решавање питања везаних за војнотехничку помоћ, као и војну и војно-техничку сарадњу, у складу са споразумом између Владе Србије и Владе Русије о војно-техничкој сарадњи
  • Сарадници представништва, као и чланови њихових породица имају имунитет и привилегије, аналогни онима који су предвиђени за чланове дипломатског особља у складу са Бечком конвенцијом

МИНИСТАРСТВО одбране Србије саопштило је да је покренута законом предвиђена процедура за отварање представништва Министарства одбране Русије у Србији, у складу са споразумом Владе Србије и Владе Русије.

Министарство је то саопштило поводом написа у појединим медијима о отварању представништва Министарства одбране Русије у Србији.

Циљ оснивања представништва Министарства одбране Русије је пружање подршке и брже решавање питања везаних за војнотехничку помоћ, као и војну и војно-техничку сарадњу, у складу са споразумом између Владе Србије и Владе Русије о војно-техничкој сарадњи“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је споразум потписан на основу договора предсједника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.

Руско-српски споразум о отварању Представништва Министарства одбране Русије при српском Министарству одбране предвиђа да представништво и сарадници имају дипломатски статус, имунитет и привилегије које има дипломатско представништво.

Споразум, који треба да потпишу два министарства одбране, предвиђа да представништво, његове просторије и архиви имају имунитет који је предвиђен за дипломатско особље и чланове њихових породица, у складу с Бечком конвенцијом од 18. априла 1961. године“.

Наредбу о потписивању споразума потписао је премијер Русије Михаил Мишустин 15. октобра.

Сарадници представништва, као и чланови њихових породица имају имунитет и привилегије, аналогни онима који су предвиђени за чланове дипломатског особља у складу са Бечком конвенцијом“, наводи се у предлогу споразума.

При том, особље и чланови њихових породица, обавезни су да при регулисању боравка само упишу податке из пасоша, док се остали делови прецртавају – наводи се у документу и додаје да сарадници представништва и чланови породице не попуњавају никакве додатне упитнике.

Српска страна, пише даље у документу, дозвољава руској страни да провјерава рад представништва и руских војних експерата и да их у том циљу шаље у Србију. Такође, осигурава безбједност сарадника представника и њихових породица, као и имовине.