Главно РС и матица

МУП Србије забранио обе шетње 17. септембра – Евро прајд и „породичну“

МИНИСТАРСТВО УКАЗАЛО ДА ПОСТОЈИ ОПАСНОСТ ДА ДОЂЕ ДО СУКОБА И НАСИЉА
  • Александар ВУЛИН: У тренутној геополитичкој ситуацији и тензијама у региону – бесмислени сукоби на улицама Београда отежали би позицију наше земље, угрозили безбедност учесника шетњи, али и других грађана

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Србије забранило је шетњу Европрајда 2022. и породичну шетњу „антиглобалиста“ у Београду, које су биле најављене за суботу 17. септембра.

МУП је саопштио да је рjешење којим не дозвољава двије шетње донио након безбједносне процјене, којом је утврдио да постоји висок ризик да ће безбједност учесника обје шетње на најављеним трасама бити угрожена, као и безбједност других грађана.

„Имајући у виду да, према пријавама, обе шетње треба да се одрже у непосредној близини, једна у оквиру манифестације “Европрајд 2022“ и друга у организацији грађана чији су ставови супротни ставовима припадника ЛГБТ популације, а који отворено изражавају противљење одржавању манифестације “Европрајд 2022“, процењено је да постоји опасност да ће доћи до напада и сукоба, као и опасност од насиља, уништавања имовине и других облика нарушавања јавног реда у већем обиму“, навео је МУП.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да је припадницима МУП-а, поред борбе са свим облицима криминала, основни задатак брига о очувању јавног реда и мира и гарантовање безбједности и имовинске сигурности сваког грађанина.

„Управо због тога Министарство унутрашњих послова не дозвољава одржавање две шетње “Европрајда“ и “антиглобалиста“. У тренутној геополитичкој ситуацији и тензијама у региону бесмислени сукоби на улицама Београда отежали би позицију наше земље, угрозили безбедност учесника шетњи, али и других грађана“, рекао је министар.

Он је апеловао на све да поштују закон и да своје личне и политичке интересе ставе на страну, те да не угрожавају ни своју ни туђу безбједност.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар