Одабрано РС и матица

На Ртњу ће бити изграђени „Теслин торањ“ и хотел „Смиљан“

РУСКИ ИНСТИТУТ ЗА ФИЗИКУ И ТЕХНОЛОГИЈУ ИЗГРАДИЋЕ И НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ ЦЕНТАР
  • Појавиће се и реплика Теслине родне куће, а радови треба да почну на пролеће
  • Посјетиоце ће у хотелу дочекивати холограмска верзија лика Николе Тесле

ИЗГРАДЊА торња и насеља „Никола Тесла“ на планини Ртањ у фази је пројектовања, а почетак градње се очекује на пролеће.

Пројекат ће реализовати руски Институт за физику и технологију и Међународни центар за истраживање насљеђа Николе Тесле, преноси Танјуг.

„Купили смо пет хектара земље и надамо се ускоро свим дозволама, како би почели на прољеће градњу“, каже директорка центра Милка Кресоја, преноси Спутњик.

Осим торња планиран је и научно-истраживачки центар у којем ће моћи да раде сви они иноватори који се баве истраживањем патената Николе Тесле.

Овај комплекс подразумијева реплику Теслине родне куће и реплике насеља, са циљем да се на “мистичну српску планину“ привуче велики број туриста.

„Планирамо и да саградимо један од најмодернијих хотела који би носио назив ‘Смиљан’ у којем би ствари левитирале и гдје би посјетиоце дочекивала холограмска верзија лика Николе Тесле“, додаје Кресоја.

Торањ ће бити изграђен на узвишењу и ту ће руски научници вршити експерименте онако како је Тесла радио.

Према њеним ријечима, изградња Теслиног торња омогућила би бежични пренос електричне енергије, што је био сан српског научника.

„Тесла је такав торањ већ изградио на Лонг Ајленду 1901. године. Вјеровао је да је торањ само почетак читавог система који би могао испоручивати струју, без жица, читавом свијету. Пошто су финансије пресушиле, Тесла је заложио имовину и на крају, изгубио све. Торањ је уништен 1917. године динамитом“, објашњава Кресоја.

 

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар