РС и матица

Очишћен плато испред Скупштине – демонстранте блокирали на Теразијама и у Булевару краља Александра

БУЛЕВАР ПРЕГРАЂЕН СА ДВАДЕСЕТАК ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА И ПОЛИЦИЈСКИХ ЏИПОВА
  • Демонстранти око 20.30 поново пробили ограду око скупштине и поново покушали да уђу у хол парламента, али их је полиција отјерала сузавцем
  • Потпуно очишћен плато испред Народне скупштине. Окршаји мањих група демонстраната са полицијом по околним улицама
  • Лидер Двери Бошко Обрадовић повређен сједио на пјешачком прелазу на углу Таковске и Булевара краља Александра са још једним повређеним демонстрантом: Добио сам неколико удараца. Добро сам прошао у стампеду до којег је у једном моменту дошло
  • Премијерка Ана БРНАБИЋ: Сачуваћемо демократски поредак у земљи и стабилност. Држава ће заштитити и политичке противнике и неистомишљенике, као што су Вук Јеремић, Сергеј Трифуновић… који су нападнути на протестима. Када позивате на насиље и насилну смену власти, што су СзС и други политички лидери чинили више од годину дана, онда се деси да на улицу изађу још већи насилници и хулигани

ЖАНДАРМЕРИЈА и полиција очистиле су од демонстраната цио простор испред Народне скупштине.

Потиснуле су их у сусједне улице. Главнину у Булевар краља Александра.

У висини цркве Светог Марка улицу су преградила два реда оклопних транспортера Жандармерије.

Иза њих је десетак плавих полицијских џипова.

Полиција се са мањим групама сукобљава по другим улицама. Највише у Таковској.

До већег окршаја дошло је на Тргу Николе Пашића.

Чишћење трга, као и платоа испред Скупштине, почело је након што су демонстранти, који су ломили и жардињере и клупе, кренули на полицију.

Дио демонстраната се повукао ка Теразијама и Хотелу Москва, а други дио кроз пролаз Безистан.

Тај дио демонстраната се задржао на Теразијама, на потезу од Игуманове палате до Медија центра.

Демонстранти су, иначе, око 20.30 поново пробили ограду око скупштине и поново покушали да уђу у хол парламента, али их је полиција отјерала сузавцем.

Према полицајцима су полетјеле запаљене бакље, петарде, флаше, лименке…

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао је све у Србији да се уздрже од насиља и поручио да се неће дозволити да неко ломи и руши народну имовину и да се неће дозволити да се угрозе безбедност и живот било ког човјека у земљи.

Стефановић је нагласио да је полиција имала најаву да ће дио демонстраната почети насилно да се обрачунава. Чим падне мрак.

Он је негирао наводе портала Нова.рс да полиција шаље водене топове на демонстранте, и да је из правца Бановог брда ка центру града кренула полицијска колона коју чине оклопно возило са воденим топом и неколико марица.

„Апсолутно нетачно. Никава возила, никаква оклопна возила, никакви водени топови, није у току никакав покрет било каквих снага према Скупштини. Ни у Београду нити било где у Србији“, каже Стефановић.

Један од протеста организује опозициони Савез за Србију који тражи формирање прелазне Владе и новог Кризног штаба за сузбијање епидемије, као и смјене у врху полиције након примјене силе на протесту одржаном синоћ у главном граду Србије.

Међу окупљеним грађанима су лидери опозиције предсједници Странке слободе и правде Драган Ђилас, Народне странке Вук Јеремић, Двери Бошко Обрадовић, Демократске странке Зоран Лутовац, странке Покрет за за преокрет Јанко Веселиновић.

Ђилас је рекао да су они политичари на протесту „као грађани, а не као представници опозиције“.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је повређен на протестима у Београду, на пешачком прелазу са још једним повређеним демонстрантом.

Добио сам неколико удараца, изјавио је Обрадовић уз гримасу око 20.40 сати, док је сједио на пјешачком прелазу на углу Таковске и Булевара краља Александра.

Рекао је добро прошао у „стампеду“ до којег је у једном моменту дошло.

Неки медији су пренијели да су демонстранти претукли кајишевима Драгана Ђиласа, али је он то нешто касније демантовао.

Брнабић: Насилног преврата у Србији и анархије неће бити

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да су ово до сада најнасилнији протести, али да насилног преврата у Србији и анархије неће бити.

„Сутра заседа кризни штаб и наставићемо да се боримо против короне и сачувамо здравствене раднике, и здравље људи и победићемо“, рекла је Брнабић за телевизију Пинк позивајући грађане да буду дисциплиновани.

Она је истакла да се све чини и да још није уведен полицијски час, али да се мора борити за здравље људи али и балансирати због очувања економије.

Премијерка  је поручила да ће се сачувати демократски поредак у земљи и стабилност, а предсједнику Александру Вучићу поручила да у четвртак иде и бори се за КиМ.

Она је оцијенила да су насилни протести у Београду без сумње нанијели огромну штету и предстојећим разговорима, али да ће Вучић дати све од себе и фокусирати се на КиМ, безбједност Србије и будућност цијелог региона и компромис.

Има много оних којима то не одговара, али иза тога стоји највећи број грађана и то је снага Александра Вучића“, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће држава заштитити и политичке противнике и неистомишљенике, као што су Вук Јеремић, Сергеј Трифуновић… који су нападнути на протестима, али не и оне који хоће некога да пребијају, јер се насиље неће дозволити.

Она је примјетила и да „када позивате на насиље и насилну смену власти, што су СзС и други политички лидери чинили више од годину дана, онда се деси да на улицу изађу још већи насилници и хулигани, десничарске организације па је Јеремић једва извукао живу главу јуче, а данас Трифуновић“.

Брнабић је поручила да ће влада и држава и смjети и умјети да сачувају безбједност свих грађана уставни поредак и да изађе са овом врстом агресивности на крај.

Оценила је да је у питању најгора врста деснице, и рекла да је чуде критике које стижу из Европе о наводној прекомерној употреби силе, као што су социјалисти у ЕП, Тања Фајон, Пицула, Дуња Мијатовић…

Ми смо видели много оштрију реакцију полиције и бруталније реаговање у многим европским и светским центрима као што су Париз, Берлин, Лондон“, истакла је Брнабић додајући да је српска полиција покушала да сачува мир и стабилност, и реаговала тек када је дошло до упада у скупштину.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар