Главно РС и матица

Палмер у Приштини: Рјешење односа Косова и Србије једном заувијек остаје приоритет САД

„НЕ ВИДИМО НИКАКВУ БУДУЋНОСТ КОСОВА БЕЗ НОРМАЛИЗАЦИЈЕ ОДНОСА СА СРБИЈОМ“
  • Моје очекивање од господина Куртија, под претпоставком да ће постати премијер, је да ће он бити добар партнер САД-а, да ће блиско сарађивати са нама у остварењу заједничких циљева. Схватиће да је дијалог важан не само за Косово већ и за САД

ЗАМЈЕНИК помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за западни Балкан Метју Палмер је данас у Приштини изјавио да нормализација односа Косова и Србије остаје приоритет САД.

Говорећи представницима студената и цивилног друштва, он је рекао да његова номинација за изасланика за Западни Балкан наглашава да су САД ту да помогну, а Косово не може бити изостављено из рјешења.

„Косово не може остати изоловано. Рјешење једном заувијек односа Косова и Србије остаје приоритет“, рекао је Палмер у Националној библиотеци у Приштини.

Такође је рекао да су 6. октобра грађани Косова гласали за промјену и да су САД то подржале.

„Очи свијета видеће шта ће радити нова влада. Не видимо никакву могућност за будућност Косова без нормализације односа са Србијом“, рекао је он.

Додао је да САД неће наметати никакав споразум без пристанка обе стране и без одобрења у парламентима и подвукао је да Србија неће моћи да се придружи ЕУ без нормализације односа с Косовом.

Рекао је да чим се постигне договор Косова и Србије, ствари ће кренути даље.

Додао је да се с будућим премијером Косова, Аљбином Куртијем сусрео прије два дана у Скопљу.

„Моје очекивање од господина Куртија, под претпоставком да ће постати премијер, је да ће он бити добар партнер САД-а, да ће блиско сарађивати са нама у остварењу заједничких циљева. Схватиће да је дијалог важан не само за Косово већ и за САД. Такође ће наћи начин да се врати за преговарачки сто (са Србијом), укључујући и рјешавање питања царина које је постало препрека“, рекао је Палмер.

Палмер се данас у Приштини састао с предсједником Косова Хашимом Тачијем и лидерима ДСК Исом Мустафом и ДПККадријем Весељијем.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар