РС и матица

Патријарх: Српска је створена на верности косовском завету, њено јединство са Србијом је неразориво

ОРЛИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА И ЊЕН УСТАВ ГАРАНТ СУ ОПСТАНКА СРПСКОГ НАРОДА ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ
  • Шеф Предсједништва РС у Србији Млађен ЦИЦОВИЋ у поздравној ријечи: Наша жеља је да сачувамо идентитет нашег народа, како у Републици Српској, тако и у Србији. И овај девети пријем организујемо са жељом за још више заједничких пројеката Србије и Републике Српске. Са циљем да заједнички његујемо културу, традицију, језик, обичаје

У ДОМУ Војске Србије у Београду приређен је свечани пријем поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28. фебруара, дана када је проглашен први Устав Републике Српске. Поручено је да Српска и Србија заједно иду напријед.

Пријем је организовало Представништво Српске у Србији, које ове важне датуме обиљежава и у Београду од 2015. године.

– Девети јануар је један од најважнијих датума нашег народа преко Дрине. Има нас довољно да формирамо државу, зато смо и донијели ову одлуку. Мораће сви да уваже наше присуство и наш глас – истакао је Додик.

Додик је поручио да је 9. јанауар дан када је Република Српска одлучила да постоји.

Наша жеља је да сачувамо идентитет нашег народа, како у Републици Српској, тако и у Србији, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, на Свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава у Београду.

– И овај девети пријем организујемо са жељом за још више заједничких пројеката Србије и Републике Српске. Са циљем да заједнички његујемо културу, традицију, језик, обичаје – поручио је Цицовић.

Цицовић је подсјетио да је овај дан у којем се слави Република Српска у Србији, започет трибином под насловом „Српска се брани и у Србији“, у оквиру које је представљен и зборник радова са претходних 10 трибина у Београду о Републици Српској.

– Ради се о више од стотину прилога 31 угледног српског интелектуалаца – политиколога, правника, историчара, социолога, економиста. Зборник је под насловом „Српска се брани и у Србији: Десет београдских трибина о Републици Српској 2021–2022“, а могао је да буде насловљен и „Србија се брани и у Српској“, јер су и једна и друга, мање или више непрестано под истим или сличним притисцима Запада – навео је Цицовић.

Република Српска створена је на верности косовском завјету, и њено јединство са Србијом је неразориво, рекао је патријарх српски Порфирије, на Свечаном пријему поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава у Београду.

Република Српска и њен Устав су гарант опстанка српског народа, рекао је предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић.

– Слободарска борба српског народа довела је до признања Републике Српске и њених права у Дејтону – навео је Орлић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар