РС и матица

Поповић: Започели смо разговоре о производњи руске вакцине у Србији – у Институту Торлак

„СА ВРХА РУСИЈЕ НАЛОЖЕНО ДА СЕ НАЂЕ НАЧИН ДА ПРОИЗВОДЊА КРЕНЕ У НАЈКРАЋЕМ РОКУ“
  • Министар Ненад Поповић заједно са стручњацима из Института Торлак и Министарства здравља Републике Србије одржао састанак са генералним директором организације Генериум, Данилом Таљанским, који је потврдио спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против корона вируса у Србији
  • Потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успоствљању заједничке производње вакцине „Спутњик V“ у Србији. У наредним данима руски стручњаци ће посјетити Институт Торлак како би се увјерили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже

МИНИСТАР за иновације и технолошки развој Ненад Поповић посетио је данас производне капацитете највећег руског произвођача вакцине ”Спутњик V”, организацију Генериум у Владимирској области у Русији, и том приликом поручио да су започели званични разговори о производњи ове вакцине на територији Републике Србије.

Поповић је заједно са стручњацима из Института Торлак и Министарства здравља Републике Србије одржао састанак са генералним директором организације Генериум, Данилом Таљанским, који је потврдио спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против корона вируса у Србији.

Министар је истакао да је ово још један доказ пријатељских односа Србије и Русије, али и доказ огромног ауторитета и поштовања које председник Србије Александар Вучић ужива у Русији.

”Захваљујући председнику Вучићу, руска страна је одмах одговорила на наш молбу да се руска вакцина „Спутњик V“ производи у Србији и са највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се изнађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року”, рекао је Поповић.

Он је истакао да се у овом тренутку руске вакцине „Спутњик V„, ван територије Руске Федерације, производе једино у Казахстану. ”Не треба посебно напомињати колики значај ће за нас имати производња руске вакцине у Србији. Прво за очување здравља и живота људи, а онда и за могуће развојне перспективе за дистрибуцију ове вакцине на Балкану и у Југоистичној Европи”, рекао је Поповић.

Он је истакао да је са организацијом Генериум потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успоствљању заједничке производње вакцине „Спутњик V“ у Србији и најавио да ће у наредним данима руски стручњаци посетити Републику Србију и Институт Торлак како би се уверили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже ова институција.

Вршилац дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, Вера Стоиљковић, истакла је да је овај институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији.

”Технологије и окружење у којем се производи ова вакцина нама нису непознате. Уверена сам да би Институт Торлак, уз подршку државног врха, заједно са руским стручњацима могао веома брзо да успостави производњу ове вакцине у Србији”, истакла је Стоиљковић.

(саопштење кабинета министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар