RS i matica

Prištinski advokat podnio krivičnu prijavu protiv Vučića zbog njegovih riječi da je Račak isfabrikovan

VOKER NIJE IZNENAĐEN VUČIĆEVOM IZJAVOM, CAKAJ PREDSJEDNIKA SRBIJE UPOREDIO SA GEBELSOM

Tom Gaši

  • Ministarstvo spoljnih posova „Kosova“ saopštilo da je danas pozvalo sve međunarodne institucije, posebno EU i SAD da izvrše pritisak na institucionalne vođe Srbije da prekinu sa govorom mržnje i negiranjem zločina
  • Ivica DAČIĆ:  Lažna država Kosovo je svoju propagandu bazirala na lažima, i nikakve krivične prijave ne mogu to da izmene. Na njihovim rukama `žrtava` iz Račka su pronađene barutne čestice, što je dokaz da su koristili vatreno oružje, odnosno da nisu bili civili nego pripadnici OVK
  • Aleksandar VULIN: „Laž o Račku je toliko velika i neodbranjiva da je Hag izbacio taj predmet iz suđenja Slobodanu Miloševiću. Laž o Račku je poslužila kao opravdanje da NATO ubije preko 2.500 civila i vojnika prilikom agresije na Srbiju a danas služi da se opravdaju šiptarski zločini u Starom Grackom, Goraždevcu, Livadicama, martovskom pogromu 2004, Žutoj kući i svim stratištima Srba za koje niko nije odgovarao

PROTIV predsjednika Srbije Aleksandra Vučića podnesena je krivična prijava pred kosovskim Specijalnim tužilaštvom „zbog negiranja zločina i masakra u Račku“, potvrdio je za „Kosovo onlajn“ advokat Tom Gaši.

Gaši, koji je bivši pravni zastupnik porodica navodnih žrtava u Račku kod Štimlja, krivičnu prijavu je podnio zbog Vučićeve jučerašnje izjave da je Račak fabrikovan.

Gaši je naveo i da je „Vučić tom izjavom počinio krivično djelo podsticanja na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju“.

Ministarstvo spoljnih posova Kosova saopštilo je da je danas pozvalo sve međunarodne institucije, posebno EU i SAD da izvrše pritisak na institucionalne vođe Srbije da prekinu sa govorom mržnje i negiranjem zločina.

Bivši ministar uprave i lokalne samouprave Kosova Ivan Todosijević, koji je i funkcioner Srpske liste, osuđen je juče nepravosnažno na dvije godine zatvora, a presuda je izrečena na osnovu optužnice koja ga tereti za „podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku mržnju, pođele ili netrpeljivost“.

Optužnica protiv Todosijevića podignuta je zbog toga što je povodom 20 godina od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila „takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak“. 

Dačić: To je još jedna prljava igra i vrhunac ludila i licimjerja Prištine

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića još jedna prljava igra Prištine, koja pokazuje da oni ne žele nikakav dogovor sa Srbijom, već samo dalje zaoštravanje situacije.

Dačić je podnošenje krivične prijave u Prištini ocijenio i kao „vrhunac ludila i licimjerja“.

„Ceo svet zna da u Račku nisu ubijeni civili već pripadnici OVK, da je Vilijem Voker nametnuo priču u zločinu nad civilima, da su Klinton i Olbrajtova govorili o masakru, iako to nije potvrđeno ni istragom Helen Rante“, naglasio je Dačić u izjavi za Tanjug.

On je ukazao da je čak i Haški tribunal odustao od te tačke optužnice protiv Slobodana Miloševića i da je ta laž o masakru nad civilima iskorišćena kao neposredno opravdanje za agresiju i bombardovanje Srbije.

„Ta lažna država Kosovo je svoju propagandu bazirala na lažima, i nikakve krivične prijave ne mogu to da izmene“, istakao je Dačicć.

On naglašava da nijedan međunarodni sud nije nikada presudio da je bio u pitanju, kako oni kažu, masakr nad civilima.

„Uostalom, na njihovim rukama su pronađene barutne čestice, što je dokaz da su koristili vatreno oružje, odnosno da nisu bili civili nego pripadnici OVK“, naveo je Dačić i upozorio da je zbog svega toga Priština danas najveća pretnja miru i stabilnosti regiona.

Voker: Nisam iznenađen izjavom predsjednika Srbije

Vilijam Voker

BIVŠI ambasador misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker izjavio je da nije iznenađen izjavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je izmislio zločin nad civilima u Račku i dodao da to nije prvi put da zvaničnici iz Beograda daju takve izjave.

„Postoji dovoljno dokaza šta se dogodilo. Sproveli smo jednu istragu, ali i druge istrage koje su izvršene o ovom masakru imale su isti zaključak kao što sam naveo“, tvrdi Voker i dodaje da mu je žao što se Vučić ne slaže sa tim i što misli drugačije, prenosi portal Kosovo online.

Voker je naveo i da je vrlo zabrinut zbog toga što, prema njegovim riječima, „počinitelji masakra nisu kažnjeni“.

Cakaj uporedio Vučića sa Gebelsom

MINISTAR spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj uporedio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ministrom propagande nacističke Nemačke Jozefom Gebelsom zbog toga što je Vučić rekao da su navodi o zločinu nad civilima u Račku izmišljeni.

Cakaj je na svom Tviter nalogu napisao da je „Gebels Miloševićeve propagande sada postao prvak u negiranju, omalovažavanju i trivijalizaciji ratnih zločina”.

„Skandalozno! Međunarodni akteri trebalo bi da osude takve ponižavajuće akte kojima se iskrivljuje istina i vređaju žrtve i pokušaji pomirenja. Masakr u Račku neće nikada biti zaboravljen”, tvrdi Cakaj.

Gent Cakaj

Srpska lista: Vučić stao u odbranu Srba na KiM

SRPSKA lista kritikovala je u današnjem saopštenju za medije albanskog ministra spoljnih poslova Genta Cakaja koji je uporedio predsednika Aleksandra Vučića s ministrom propagande nacističke Nemačke Jozefom Gebelsom zbog toga što je Vučić rekao da su navodi o zločinu nad civilima u Račku izmišljeni.

„Gospodin Gent Cakaj, prvi državljanin Srbije na ministarskoj funkciji u Republici Albaniji, ‘pobrkao je lončiće’ optuživši predsednika Vučića za iskrivljavanje istine”, navodi SL u saopštenju te podseća albanskog ministra da su „njegovi sunarodnici bili članovi zloglasne es-es divizije ‘Skenderbeg’, dok su Srbi sa nacistima bili zakleti neprijatelji“.

Srbi su i danas odlučno odani tradicijama antifašizma, navodi SL uz poruku da i revolt zbog presude Ivanu Todosijeviću ima upravo antifašističku dimenziju.

„Dižući glas u odbranu našeg kolege Todosijevića i njegovog prava da govori istinu suprotstavljamo se upravo društvenoj klimi i sudskoj praksi koja kao da je vremeplovom dopremljena iz 1930-ih godina prošlog veka”, navodi predstavnici Srpske liste i poručuje da su zahvalni Vučiću zbog toga što je „u ime pravde i istine još jednom nepokolebljivo stao u odbranu prava srpskog naroda na KiM”. osovu i Metohiji, prenosi Tanjug.

Vulin: Račak je zločin prema istini

MINISTAR odbrane Alekasandar Vulin, reagujući na krivičnu prijavu Prištine protiv predsednika Aleksandra Vučića, ponovio da je Račak laž, a da se Albanci i dalje prave da im to nije jasno.

„Šiptarima nije jasno da je vreme Srba koji ćute o lažima u Račku zauvek prošlo. I pošto vole da se prave da ne razumeju srpski, da im ponovim – Račak je laž, teroristi iz OVK pobijeni u borbama sa snagama reda, mrtvi su presvlačeni u civilnu odeću, komandanti OVK su javljali komandi da su razbijeni i da imaju velike gubitke, leševi terorista su za prikazivanje kamerama i Vokeru sakupljani i dovlačeni sa drugih položaja, na mestima koja su obišli istražni organi pojavljivali su se leševi tek kada bi došao Voker i doveo kamere”, izjavio je ministar odbrane.

On je dodao da je finski patolog Helen Ranta, koja je istraživala Račak, napisala knjigu u kojoj kaže da su na nju vršeni pritisci da menja izveštaje.

„Laž o Račku je toliko velika i neodbranjiva da je Hag izbacio taj predmet iz suđenja Slobodanu Miloševiću. Laž o Račku je poslužila kao opravdanje da NATO ubije preko 2.500 civila i vojnika prilikom agresije na Srbiju a danas služi da se opravdaju šiptarski zločini u Starom Grackom, Goraždevcu, Livadicama, martovskom pogromu 2004, Žutoj kući i svim stratištima Srba za koje niko nije odgovarao”, naveo je Vulin.

A Albancima je u saopštenju poručio: „Vučić Vam je rekao istinu, evo i ja je ponavljam, i svaki slobodan Srbin će Vam je ponoviti. Račak je zločin prema istini i laž”, prenosi Tanjug.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar