РС и матица

Протестне блокаде по Србији, сукоби у Београду, Шапцу и Новом Саду

У ШАПЦУ ИСПРЕД МОСТА НА САВИ ДОШЛО ДО ОКРШАЈА ДЕМОНСТРАНАТА И НАПРЕДЊАКА
  • У Београду су демонстранти безуспешно покушали да пробију кордон полиције у Савској улици како би на сат времена блокирали мост Газела. Кордони полиције блокирали су прилазе мосту
  • У Новом Саду, жандармерија је најпре покушала да пробије блокаду на мосту Дуга, који спаја Нови Сад са Петроварадином преко Дунава, али није успела. Након мањих чарки, приведено је девет особа, које су према првим информацијама пуштене на слободу
  • У Шапцу учесници протеста нису дозвољавали  пролазак аутобусима са активистима СНС који су кренули су Београд на изборну скупштину странке. Једна особа у багеру покушала је да разбије блокаде због чега је дошло до туче. Активисти СНС су пробили блокадu и растјерали демонстранте
  • Испред Градске општине Пожега приведено је 12 људи који су се окупили са намером да блокирају саобраћајницу
  • Блокаду у Прељини подржао је и предсједник Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да је то само протест упозорења: „Председник државе има могућност да не потпише Закон о референдуму и Закон о експропријацији, да их стави ван снаге и врати Скупштини и то би био потез који би могао да буде излазак из ове политичке кризе”

БЛОКАДЕ саобраћајница, које су данас, на позив организације „Крени Промени” и неколико еколошких удружења, одржане у више градова Србије у знак протеста због Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, завршене су око 15 сати, јављају извјештачи Танјуга.

На неколико мјеста, прије свега у Новом Саду и Шапцу, забиљежени су инциденти, а било је и полицијских привођења.

У Новом Саду, жандармерија је најпре покушала да пробије блокаду на мосту Дуга, који спаја Нови Сад са Петроварадином преко Дунава, али није успела. Након мањих чарки, приведено је девет особа, које су према првим информацијама пуштене на слободу.

Међу њима је био и један од неформалних лидера блокаде, предсједник Удружења радника на интернету Миран Погачар.

Иако је тај скуп најављен као својеврсни бунт еколошких удружења, нико од оних који су у томе учествовали није званично саопштио захтјеве. Саобраћај на осталим мостовима у Новом Саду се одвијао нормално.

У Шапцу је током блокаде моста на Сави дошло до сукоба између двије групе грађана – једних који су протестовали против Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, и друге која је кренула у Београд, како би присуствовала скупштини СНС-а.

Аутобуси са активистима СНС кренули су у Београд, али им демонстранти нису дали да прођу. Једна особа у багеру покушала је да разбије блокаде због чега је дошло до туче. Активисти СНС су пробили блокадu и растерали демонстранте, који су гађали аутобусе каменицама и циглама.

На приступу аутопуту „Милош Велики”, у Прељини, код Чачка, демонстранти су блокирали магистралу.

Предсједница еколошког удружења „Сувоборска греда” Љиљана Браловић изјавила је Танјугуда су захтјеви окупљених грађана повлачење спорних закона.

Представници тог удружења најавили су свакодневне блокаде путева док се не повуку поменути закони и поручили да ће дати времена предсједнику Србије Александру Вучићу да их не потпише.

У Прељини је блокада прошла мирно. Браловић је, међутим, рекла да је на информативни разговор приведен Братислав Симовић, као један од организатора.

Блокаду у Прељини подржао је и предсједник Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да је то само протест упозорења.

„Видећемо шта ће бити следеће у зависности од тога како ће власт реаговати. Председник државе има могућност да не потпише Закон о референдуму и Закон о експропријацији, да их стави ван снаге и врати Скупштини и то би био потез који би могао да буде излазак из ове политичке кризе”, казао је за Танјуг Обрадовић.

Испред Градске општине Пожега приведено је 12 људи који су се окупили са намјером да блокирају саобраћајницу.

У Крагујевцу су демонстранти блокирали дио улице Краља Александра Првог Карађорђевића, на раскрсници код Саборне цркве. Они су касније најмање два пута промијенили локацију протеста. Били су присутни припадници Полицијске управе Крагујевац и све је протекло у миру.

До мањег инцидента је дошло пошто је на путу Крагујевац – Јагодина један од возача који нису могли да прођу, јако ударио у камеру репортера телевизије Н1. Полиција је одмах удаљила возача, легитимисала га и питала сниматеља да ли ће поднијети пријаву против изгредника.

Н1 наводи да ће то бити урађено у Полицијској управи Крагујевац.

 

Београд: Окупљање испред Палате правде, блокада код Сава-Центра

Милош Мишков / BETAPHOTO / EV
  • Дионица ауто-пута на Новом Београду била је такође блокирана, у висини Сава-Центра, а на коловозу су били и грађани и полицајци.Окупљени су добацивали полицајцима, називали их погрдним именима и довикивали им „издаја”

ПРОТЕСТ грађана и еколошких активиста у неколико градова Србије захватио је и Београд.

Грађани и активисти покушали су рано поподне безуспјешно да пробију кордон полиције у Савској улици како би на сат времена блокирали мост Газела, након чега су се учесници протеста упутили на другу страну, према улици Кнеза Милоша.

Кордони полиције распоређени су на прилазима мосту и блокирају прилаз.

Саобраћај на Мостарској петљи је био блокиран, као и сви прилази Газели. Полиција је блокирала и степенице на Мостарској петљи.

Окупљање је протекло без инцидената, а полиција се у том делу повукла, тако да су грађани могли да „шетају” по аутопуту и да неометано приђу мосту.

Дионица ауто-пута на Новом Београду била је такође блокирана, у висини Сава центра, а на коловозу су били и грађани и полицајци.

Окупљени су добацивали полицајцима, називали их погрдним именима и довикивали им „издаја”.

Активисти невладиних организација и грађани блокирали саобраћај код Центра Сава у оба смјера, а у једном тренутку из аутобуса је изашло око 40 полицајаца у опреми за разбијање демонстрација, преноси РТС.

Учесници протеста су се прво окупили испред Палате правде у Београду, одакле су се раздвојили у више група.

Полиција је Сави Манојловићу, представнику иницијативе „Крени Промени“, покушала да уручи рјешење о забрани скупа и покушаја једночасовне блокаде Мостарске петље и аутопута, али је он одбио да прими тај акт и најавио да ће се блокада, заказана у 14 сати, ипак одржати, без обзира на све посљедице, као и да је свјестан да чини кривично дјело.

Образложење за одбијање скупа, које је Манојловићу покушао да уручи командир полицијске станице Савски венац Александар Крстић, било је у томе да је пријављен неблаговремено, тек у петак, а законски рок је пет дана, док је Манојловић објаснио да су спорне измјене и допуне Устава, као и Закон о експропријацији усвојене у краћем року.

Крстић је Манојловића упозорио да блокада међународног Коридора 10 може да прерасте у кривично дјело, али је и обећао да полиција неће реаговати ако их учесници протеста не буду нападали.

Манојловић је поручио да ће аутопут бити затворен и да неће бити напада на полицију, а припаднике МУП је позвао да буду суздржани.

МУП је издао и саопштење у коме обавјештава јавност да је свака блокада саобраћаја кршење закона као и одржавање непријављених скупова.

„Пошто скупови нису пријављени, полиција не може да врши њихово обезбјеђење и да гарантује безбједност. Сву одговорност за све што може да се деси сносе организатори непријављених скупова“, каже се у саопштењу.

Министарство унутрашњих послова саопштило је раније да је свака блокада саобраћаја кршење закона, као и одржавање непријављених скупова, као и да полиција не може да чува тај скуп.

Окупљени су узвикивали „Србија, Србија” и „Не дамо Србију”.

Осим на ауто-путу, грађани су се окупили и на зеленим површинама уз ауто-пут, као и на мосту изнад ауто-пута, јавља извјештај „Политике”.

Полицијски кордон је испред окупљених.

Михајловић: Ово  је терор мањине – ово нема везе са Рио Тинтом

Потпредсједница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је поводом протеста и блокаде путева да је ријеч о обичном терору мањине.

„Јасно је било након првих окупљања, а данас је само потврђено да се ради о политички обојеном протесту. Никакав Рио Тинто, нити усвојени закони у Народној скупштини немају везе са блокадама пута”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је, у саопштењу, поново позвала организаторе блокада да „скину маске”, преноси Танјуг.

„Доста је било скривања. Саставите ваше програме и изађите на изборе и тамо кандидујте своју политику, а не да малтретирате људе. Блокадом путева желе да изазову хаос, јер им је јасно да немају подршку грађана. Једино насиљем које отворено пропагирају и претњама, као што то ради Александар Јовановић Ћута и њему слични, могу да покушају да дођу до места у парламенту”, закључила је Михајловићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар