RS i matica

Putin Vučiću u Sočiju: Naše strateško partnerstvo se potvrđuje svakodnevnim radom

VUČIĆ: SVAKI SUSRET SA VAMA IMA VELIKI ZNAČAJ ZA SRBIJU
  • Predsjednik Srbije se zahvalio Vladimiru Putinu na stalnoj podršci Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa: Moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanja konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati”
  • Vučić ruskom predsjedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio
  • Sa ruske strane u pregovorima učestvovali: šef diplomatije Sergej Lavrov, zamjenik premijera i kopredsjednik rusko-srpskog-komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Jurij Borisov, pomoćnik predsjednika RF Jurij Ušakov i ministar odbrane Sergej Šojgu

 

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Sočiju, na početku razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da nije optimista kada je riječ o postizanju konačnog kompromisnog rješenja između Beograda i Prišine.

Vučić je potom, najavljujući teme o kojima on želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, što je velika šansa za razvoj naše zemlje i što će uticati na bolju budućnost građana.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, Vučić je rekao da mu je drago što se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsjednik izdvojio sa ovaj susret, što je za njega lično velika čast, prenosi Tanjug.

„Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju”, naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji je nastavljen u četiri oka.

Predsjednik Srbije je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

„Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanja konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati”, rekao je Vučić.

On je ukazao da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmjena kontinuirano raste.

Podsjetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsjetio na Putinovu posjetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sjećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsjednika da dođe ponovo u Srbiju.

„Očekujemo u skorije vreme da posetite našu zemlju”, rekao je Vučić.

Vučić je ruskom predsjedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Putin je na samom početku razgovora, koji je bio otvoren za novinare i snimanje, ukazao da se odnosi Rusije i Srbije pozitivno razvijaju i u ekonomiji, i u političkoj u sferi bezbjednosti.

Dodatno je naglasio: „Naši odnosi se razvijaju veoma pozitivno, naše strateško partnerstvo se potvrđuje svakodnevnim radom. To se tiče i političke sfere i naših odnosa u oblasti bezbjednosti i u ekonomiji“.

Putin je ukazao da je 2018-te robna razmjena između Srbije i Rusije porasla 2 odsto, a do septembra ove godine – za preko 9 odsto.

Sa ruske strane su u pregovorima učestvovali: šef diplomatije Sergej Lavrov, zamjenik premijera i kopredsjednik rusko-srpskog-komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Jurij Borisov, pomoćnik predsjednika RF Jurij Ušakov i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar