РС и матица

Радови на аеродрому код Требиња почињу наредног прољећа

ДОГОВОР У БАЊАЛУЦИ О „ПОДЈЕЛИ ЗАДАТАКА“, ГРАДЊИ ПРИСТУПНИХ ПУТЕВА И ИНФРАСТУКТУРЕ
  • Милорад ДОДИК: Разговарали смо о расподјели обавеза и дужности, упознали се са процедурама које је неопходно провести. Рок до када пројекат треба да буде завршен је 2023. година и зато се бавимо оперативним питањима да не би било застоја
  • Директор „Аеродрома Србије“ Михајло ЗДРАВКОВИЋ: У току су израда зонинг плана и истражни радови на терену, што могу да виде људи који живе на том подручју. Надамо се да ће пројекат ићи оном динамиком коју смо договорили и да ћемо већ на пролеће, са почетком грађевинске сезоне, ући у радове
  • Градоначелник Требиња Мирко ЋУРИЋ: Град ће максимално дати подршку овом пројекту, јер сматрамо да је и те како значајан, да је историјски не само за Требиње него за цијелу Српску. Ми смо спремни да донесемо све неопходне акте, изађемо у сусрет кад је ријеч о таксама, јер је то пројект од стратешког значаја

У БAЊАЛУЦИ је одржан радни састанак на коме је финализован договор о изградњи аеродрома Требиње, односно приступних путева и инфраструктуре, јавио је РТРС .

Радном састанку присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На састанку је договорено да на прољеће почну радови, а распоређене су и дужности.

Додик је истакао да је охрабрен настојањима Владе Србије и Јавног предузећа „Аеродроми Србије“ да се процедура изградње убрзава.

– Разговарали смо о расподјели обавеза и дужности, упознали се са процедурама које је неопходно провести. Рок до када пројекат треба да буде завршен је 2023. година и зато се бавимо оперативним питањима да не би било застоја – рекао је Додик новинарима након састанка у згради Владе Српске.

Према његовим ријечима, постоји заједнички оптимизам и настојање Републике Српске и Србије да се ефикасно ради на изградњи аеродрома у Требињу.

Додик је истакао да је од посебног значаја што постоји значајна синергија свих институција у Републици Српској, те жеља и воља Владе Србије да буде у овом пројекту.

Директор „Аеродрома Србије“ Михајло Здравковић истакао је да ово јавно предузеће заједно са надлежним Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наставља рад на градњи аеродрома у Требињу.

– Ријеч је о комплексном пројекту, који захтева укључивање свих надлежних институција, због чега смо захвални српском члану Председништва који је организовао састанак на којем смо разјаснили све детаље о даљем току изградње – рекао је Здравковић.

Он је додао да су у току израда зонинг плана и истражни радови на терену, што могу да виде људи који живе на том подручју.

– Надамо се да ће пројекат ићи оном динамиком коју смо договорили и да ћемо већ на пролеће, са почетком грађевинске сезоне, ући у радове – нагласио је Здравковић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић напоменуо је послије састанка да је аеродором у Требињу капиталан пројекат за Републику Српску, те да ће на наредној сједници Владе бити одлука о преносу права на управљање и изградњу аеродрома на предузеће „Аеродром Требиње“.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић навео је да су састанку присуствовали представници свих надлежних институција, са свих нивоа власти.

– Пројекат је изузетно комплексан, а данас је практично постигнут договор о свим питањима, подијељени су задаци, и на нама је да радимо – изјавио је Митровић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да у овом пројекту сви максимално треба да узму учешће, од локалних заједница, до републичких институција.

– Град Требиње ће максимално дати подршку овом пројекту, јер сматрамо да је и те како значајан, да је историјски не само за Требиње него за цијелу Српску. Ми смо спремни да донесемо све неопходне акте, изађемо у сусрет кад је ријеч о таксама, јер је то пројект од стратешког значаја – рекао је Ћурић.

Он је захвалио Србији и предсједнику Александру Вучићу, који је, како је навео, изразио жељу да се аеродром гради управо у Требињу. „Надам се да ће то бити пројекат на понос свих нас и подстрек да људи остају у Требињу и Херцеговини“, навео је Ћурић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар