РС и матица

Рекетно-топовски систем Панцир С1 први пут гађао у Србији – за „одлично“

БОЈЕВО ГАЂАЊЕ ИЗВЕДЕНО НА ВОЈНОМ ПОЛИГОНУ ПАСУЉАНСКЕ ЛИВАДЕ
  • Министар одбране Србије Александар ВУЛИН: „Захваљујући огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше Војске који је био на обуци за употребу система Панцир С1, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији. Реч о оружју које гарантује дуготрајни мир и да Панцир С1 сада постаје део наоружања Војске Србије
  • Руководилац вјежбе „Словенски штит 2019“ бригадни генерал Тиосав ЈАНКОВИЋ: „Прилику да изврше своје бојево гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД Панцир С1. На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност
  • Замјеник команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич ГРЕХОВ, вјежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оцијенио је оцјеном `одлично` и додао да је ријеч о првој оваквој обуци са српским колегама, као и да је задовољан спремношћу наших послуга и заједничким радом током вјежбе

НА ВОЈНОМ полигону Пасуљанске ливаде данас је одржано бојно гађање борбених средстава Панцир С1 у оквиру Заједничке тактичке вјежбе са бојевим гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“.

Гађању су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Вулин је послије успјешно извршеног гађања истакао да је захваљујући споразуму између председника Владимира Путина и Александра Вучића, Војска Србије данас много снажнија и опремљенија, саопштило је Министарство одбране.

Захваљујући спровођењу војно-техничког споразума, али и захваљујући огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше Војске који је био на обуци за употребу система Панцир С1, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији“, истакао је Вулин додајући да је реч о оружју које гарантује дуготрајни мир јер Панцир С1 сада постаје део наоружања Војске Србије.

Руководилац вјежбе „Словенски штит 2019“ командант 250. ракетне бригаде за пртивваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић истакао је да припадници те јединице и колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације заједно и успјешно изводе другу етапу ове вјежбе.

„То је прва таква вежба јединица ПВО, и она је од изузетног значаја и за нашу војску и за колеге из Руске Федерације. На овој вежби, укључујући и прву етапу у Руској Федерацији, много тога смо научили о новој техници, тактици и употреби ракетних система, ракетних јединица за ПВД и свима нама у наредном периоду та искуства ће бити драгоцена. Прилику да изврше своје бојево гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД Панцир С1. На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност и надам се да ћемо у наредном периоду наставити са извршењем овако важних и значајних задатака“, истакао је Јанковић.

Тиосав Јанковић

У саставу послуга које су данас извеле гађање, био је и капетан Милош Голубовић, припадник 250. ракетне бригаде, који је истакао да су током гађања по надземном циљу топовским наоружањем све мете успјешно уништене.

„Овај задатак је изузетно битан како за нас, тако и за наше колеге из Руске Федерације, зато што смо стекли изузетно искуство које ће нам бити драгоцено у будућим задацима које нас очекују“, истакао је капетан Голубовић.

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, вјежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оцијенио је оцјеном `одлично` и додао да је ријеч о првој оваквој обуци са српским колегама, као и да је задовољан спремношћу наших послуга и заједничким радом током вјежбе.

Након успјешно изведеног гађања генерал Грехов, уручио је министру Вулину макету система Панцир С1.

За потребе гађања, са аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, два борбена средства Панцир С1, са заједничким борбеним послугама Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, пребазиране су на интервидовски полигон Пасуљанске ливаде, гдје је извршено бојево гађање циљева на земљи.

Артиљеријско ракетни систем за противваздухопловна дејства Панцир С1 намијењен је за противваздушну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.

Гађању су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије генерал-мајор Душко Жарковић, као и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар