РС и матица

Русија шаље Србији хуманитарну помоћ са љекарима и стручњацима за дезинфекцију

ПЕСКОВ 27. МАРТА СРБИЈУ НАЗВАО „ВАЖНОМ, САВЕЗНИЧКОМ И БРАТСКОМ ЗЕМЉОМ“
  • Саопштење Председништва Србије: „Председник Вучић захвалио је председнику Путину што, и поред бројних обавеза и кризе, која је задесила Русију и свет, мисли на Србију и пријатељски српски народ. Он је рекао да је данашњи разговор потврда изванредних стратешких односа и најближег пријатељства двеју земаља Двојица државника су нагласила неопходност свог скорог сусрета, и то одмах пошто заједничким снагама победе пандемију ковид-19”

НА званичном сајту Кремља је објављено да ће Русија послати хуманитарну помоћ Србији за борбу против епидемије коронавируса.

У саопштењу се наглашава: „Одлука о хуманитарној помоћи ради супротстављања ширењу инфекције донијета је у духу традиционалних пријатељских руско-српских односа“.

У Београду је саопштено да је предсједник Србије Александар Вучић разговарао телефоном са предсједником Русије Владимиром Путином, који је обећао помоћ и подршку српској држави и грађанима Србије у борби против вируса корона, која ће подразумијевати и то да Русија пошаље своје љекаре и стручњаке за дезинфекцију објеката.

У саопштењу из Председништва се каже:

„Председник Вучић захвалио је председнику Путину на томе што, и поред бројних обавеза и кризе, која је задесила Русију и свет, мисли на Србију и пријатељски српски народ. Он је рекао да је данашњи разговор потврда изванредних стратешких односа и најближег пријатељства двеју земаља, али и показатељ обостране солидарности и међусобног поверења да заједничким снагама сузбијемо великог, невидљивог непријатеља какав је ковид-19.

Председник Путин је изразио солидарност и обећао значајну помоћ и подршку српској држави и грађанима Србије у борби против коронавируса, која ће подразумевати и то да Русија пошаље своје лекаре и стручњаке за дезинфекцију објеката.

Председници Вучић и Путин сагласили су се да су односи Србије и Русије односи искреног поверења, преноси Танјуг.

Двојица државника – стоји у саопштењу – нагласила су неопходност свог скорог сусрета, и то одмах пошто заједничким снагама победе пандемију ковид-19”.

Портпарол руског лидера, Дмитриј Песков, изјавио је 27. марта да је Москва спремна да помогне Београду, назвавши Србију „важном,           савезничком и братском земљом“.

Обим руске помоћи Србији још се не зна. Исто важи и за екипу или екипе епидемиолога које ће стићи у Београд, али је – независно од тога – јасно да ће Москва и Србији пружити исти тип помоћи као Италији.

То говори о мјесту Србије не само у спољној политици Русије.

Руски медији преносе да Србија има 1.171 инфицираног и 31 умрлог.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар