RS i matica

Rusija šalje Srbiji humanitarnu pomoć sa ljekarima i stručnjacima za dezinfekciju

PESKOV 27. MARTA SRBIJU NAZVAO „VAŽNOM, SAVEZNIČKOM I BRATSKOM ZEMLJOM“
  • Saopštenje Predsedništva Srbije: „Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Putinu što, i pored brojnih obaveza i krize, koja je zadesila Rusiju i svet, misli na Srbiju i prijateljski srpski narod. On je rekao da je današnji razgovor potvrda izvanrednih strateških odnosa i najbližeg prijateljstva dveju zemalja Dvojica državnika su naglasila neophodnost svog skorog susreta, i to odmah pošto zajedničkim snagama pobede pandemiju kovid-19”

NA zvaničnom sajtu Kremlja je objavljeno da će Rusija poslati humanitarnu pomoć Srbiji za borbu protiv epidemije koronavirusa.

U saopštenju se naglašava: „Odluka o humanitarnoj pomoći radi suprotstavljanja širenju infekcije donijeta je u duhu tradicionalnih prijateljskih rusko-srpskih odnosa“.

U Beogradu je saopšteno da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je obećao pomoć i podršku srpskoj državi i građanima Srbije u borbi protiv virusa korona, koja će podrazumijevati i to da Rusija pošalje svoje ljekare i stručnjake za dezinfekciju objekata.

U saopštenju iz Predsedništva se kaže:

„Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Putinu na tome što, i pored brojnih obaveza i krize, koja je zadesila Rusiju i svet, misli na Srbiju i prijateljski srpski narod. On je rekao da je današnji razgovor potvrda izvanrednih strateških odnosa i najbližeg prijateljstva dveju zemalja, ali i pokazatelj obostrane solidarnosti i međusobnog poverenja da zajedničkim snagama suzbijemo velikog, nevidljivog neprijatelja kakav je kovid-19.

Predsednik Putin je izrazio solidarnost i obećao značajnu pomoć i podršku srpskoj državi i građanima Srbije u borbi protiv koronavirusa, koja će podrazumevati i to da Rusija pošalje svoje lekare i stručnjake za dezinfekciju objekata.

Predsednici Vučić i Putin saglasili su se da su odnosi Srbije i Rusije odnosi iskrenog poverenja, prenosi Tanjug.

Dvojica državnika – stoji u saopštenju – naglasila su neophodnost svog skorog susreta, i to odmah pošto zajedničkim snagama pobede pandemiju kovid-19”.

Portparol ruskog lidera, Dmitrij Peskov, izjavio je 27. marta da je Moskva spremna da pomogne Beogradu, nazvavši Srbiju „važnom,           savezničkom i bratskom zemljom“.

Obim ruske pomoći Srbiji još se ne zna. Isto važi i za ekipu ili ekipe epidemiologa koje će stići u Beograd, ali je – nezavisno od toga – jasno da će Moskva i Srbiji pružiti isti tip pomoći kao Italiji.

To govori o mjestu Srbije ne samo u spoljnoj politici Rusije.

Ruski mediji prenose da Srbija ima 1.171 inficiranog i 31 umrlog.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar