РС и матица

Селаковић: Вучићево обраћање нацији 8. октобра – о политичком курсу и новој влади

„ЗА СРБИЈУ БИ ЕВЕНТУАЛНО ИСКЉУЧИВАЊЕ РУСИЈЕ ИЗ СБ УН БИЛО КАТАСТРОФА“
  • Навео да ће Александар Вучић 1. октобра бити у Бугарској на састанку са њеним предсједником Руменом Радевим, да ће се састати са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, као и са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. Да ће се 3. октобра састати у Будимпешти да Виктором Орбаном и канцеларом Аустрије Карлом Нехамером. А да ће 6. октобра присуствовати првом самиту Европске политичке заједнице у Прагу, на којем су могући нови притисци на Србију
  • „Ако би Србија одустала од принципа неповредивости граница, пуцала би себи у ноге, пљунула себи у лице. Како онда да одбранимо позицију опстанка КиМ у Србији? Онда бисмо пљунули на Резолуцију 1244 која је наш најчвршћи ослонац у борби за КиМ“

МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да очекује да ће се предсједник Србије Александар Вучић обратити нацији највјероватније 8. октобра, након важних сусрета у предстојећем периоду, као и да ће говорити о будућем политичком курсу Србије и формирању нове Владе.

Селаковић је, гостујући на Телевизији Хепи, рекао да ће предсједник Вучић 1. октобра бити у Бугарској на састанку са њеним предсједником Руменом Радевим, да ће се састати са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, као и са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

„Већ 3. октобра председник Вучић треба да се састане у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном и канцеларом Аустрије Карлом Нехамером. После тога, 5. октобра имаћемо покушај тзв. Косова да отпочну процедуру пријема за чланство у Савету Европе, против чега се грчевито боримо“, рекао је Селаковић и навео да ће Вучић 6. октобра присуствовати првом самиту Европске политичке заједнице у Прагу.

Шеф српске дипломатије је навео да не сумња да ће на самиту у Прагу Србији бити упућени притисци и поруке да промијени спољну политику и позицију, иако не могу да нам одговоре на питање које је поставио предсједник Вучић -зашто вриједи више територијални интегритет Украјине од територијалног интегритета Србије.

По повратку из Прага, како је рекао министар Селаковић, предсједник Вучић ће бити на отварању фабрике МТУ, њемачке компаније која се бави поправком мотора на Ербасовим авионима, а ријеч је о инвестицији вредној 107 милиона евра.

„Очекујем највероватније да ће се већ 8. октобра Вучић обратити нацији и да ће говорити и о политичкој ситуацији“, рекао је Селаковић.

На питање о потписивању Плана консултација министарстава спољних послова Србије и Русије, Селаковић је навео да је ријеч о двогодишњем плану консултација и о папиру који нема правну важност, као и да је ријеч о нечему што потписујемо са много држава у свијету.

Према његовим ријечима, то је нека врста распореда састанака на тему билатералних односа и мултилатералне сарадње, што је важно јер је Русија чланица Савјета безбједности УН и брани интересе Србије када је ријеч о Косову и Метохији.

„Није реч ни о каквој политичкој завери, злој намери, штавише реч је о томе да је то чист покушај дисциплиновања Србије, коришћења неког довољног разлога да се Србија нападне и да се нападне наша спољнополитичка позиција која је принципијелна и изазовна за друге. Имамо разлог што водимо такву политику, разлог лежи у прошлости и политичким чињеницима које се тичу наше специфичне позиције по питању Косова и Метохије, на првом месту“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је нагласио, говор предсједника Вучића на 77. засједању Генералне скупштине није ништа друго него сублимирана његова политика и политика Србије, која је врло јасна, разумна и поткријепљена чврстим аргументима.

„Србија није мењала свој принципијелни став. Нисмо уводили санкције јер и ту имамо свој рационалан приступ. Када је реч о поштовању принципа неповредивости граница, а ту је и питање Украјине, ту је наш став јасан и нема дилеме и тај став се не мења. Ако би Србија мењала такав став, Србија би пуцала себи у ноге, пљунула себи у лице, како онда да одбраните позицију опстанка КиМ у Србији. Онда бисмо пљунули на Резолуцију 1244 која је наш најчвршћи ослонац у борби за КиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Упитан о еветуалним покушајима да се Русија избаци из Савјета безбедности УН, министар Селаковић је навео да то што немали број представника држава говори о томе, значи да неко ту идеју има у глави.

„За нас је од суштинске важности останак Русије у Савету безбедности УН“, рекао је Селаковић и навео да би евентуално искључивање Русије за нас била катастрофа и да се нада, вјерује и жели да до тога не дође.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар