РС и матица

Сијарто: Сви европски политичари треба да разговарају са Додиком да би га разумјели

УПОЗОРИО ДА ЈЕ ПОГРЕШНО ШТО СЕ СПОЉНА ПОЛИТИКА СВОДИ НА ТРИ РИЈЕЧИ: САНКЦИЈЕ, САНКЦИЈЕ, САНКЦИЈЕ
  • Нагласио да у вријеме Орбанове и његове посјете Бањалуци у Додиковим ставовима није било ничега што би имао ефекат дестабилизације јер су били у складу са међународниим обавезама
  • Никола СЕЛАКОВИЋ: Србија поштује територијални интегритет БиХ, Дејтонски мировни споразум и дејтонску БиХ, што је рецепт који је успео. Ми 26 година послије потписивања `Дејтона`нисмо имали ниједну безбједносну кризу, зато што је поставио рецепт који почива на три конститутивна народа, два ентитета и једној држави

ЕВРОПСКИ политичари који критикују члана Предсједништва БиХ Милорада Додика никада до сада се нису срели с њим, нити са њим разговарали да би могли да разумију његове ставове, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто након разговора са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем у Будимпешти.

Саговорници су, такође, оцијенили да је Западни Балкан важан за мир и стабилност у Европи.

– Сви који интерпретирају Додикове ријечи треба да разговарају с њим да би након тога формирали своја мишљења. Посебно би било добро када европска спољна политика не би била сведена на три ријечи – санкције, санкције, санкције, што се у протеклом периоду показало неефикасним – поручио је Сијарто.

На питање о утицају кризе у БиХ на ситуацију у цијелом региону, те у вези са појединим изјавама Милорада Додика, Селаковић је рекао да је Додик у својим изјавама рекао да се не залаже за сецесију, већ да се бори за очување надлежности Републике Српске, као једног од два равноправна ентитета у БиХ.

Сијарто је напоменуо да Мађарска живи у сусједству Западног Балкана и нажалост, има лоша искуства, па јој је тачно позната разлика између стања када је мир и спокојство у региону и када није.

– Можда они који су географски далеко од ових простора, у мањој мјери осјећају значај тога и можда зато спрјечавају интеграцију Србије у ЕУ, али и они морају да схвате да је из угла безбједности цијеле Европе, мир и стабилност на Западном Балкану од одлучујућег значаја – рекао је Сијарто.

Због тога сматра да би његове колеге са Запада требало више да разговарају „са руководиоцима Западног Балкана“.

„Са руководиоцима, а не да говоре о њима. Они европски политичари који сада говоре о Милораду Додику, никад до сада се нису срели с њим или сигурно нису разговарали с њим да би могли да разумију његове ставове – увјерен је Сијатро.

Подсјетивши да је премијер Орбан отишао у Бањалуку, каже да би то требало да учине и европски лидери прије него што пријете санкцијама.

– Да оду и разговарају и да разумију какву позицију заузима Додик и да на основу тога формирају своје ставове – додао је Сијарто.

Он је истакао да Дејтонски споразум свакако треба поштовати, што је и став Мађарске, наводећи да приликом посјете Бањалуци, међу Додиковим ставовима није било ничега што би имао ефекат дестабилизације, већ су они били у складу са поштовањем међународних обавеза.

Министар Селаковић је рекао да, имајући у виду да између Србије и Српске постоји Споразум о специјалним и паралелним везама, а с обзиром да у Републици Српској, једном од ентитета БиХ, убједљвом већином живе Срби, свакао да је Србији изузетно важно да се очувању мир и стабилност у БиХ, Републике Српске и цијелом региону.

Он је захвалио мађарском премијеру Орбану, министру Сијарту, али и комеасру за проширење ЕУ Оливеру Вархеију, који је ових дана у БиХ, на, разумевању за проблем у БиХ и сталну спремност да се у оваквим ситуацијама саслушају све стране.

То је оно што је од суштинске важности за стицање праве и реалне слике о стању ствари на терену, нагласио је Селаковић.

Он је истакао да је позиција Србије јасна и недвосмислена, јер Србија на првом мјесту као главни циљ дјеловања у региону види очувње мира и стабилности.

– Без мира и стабилности у овом дијелу Европе, нема мира и стабилности у читавој Европи, нити економског развоја. И један од разлога зашто се толико залажемо и реформишемо наше друштво на путу европских интеграција је у томе што су европске интеграције постале провјерени историјски рецепт за очување мира и стабилности – рекао је Селаковић.

Додао је да Србија поштује територијални интегритет БиХ, Дејтонски мировни споразум и дејтонску БиХ, што је, каже, рецепт који је успео.

– Ми 26 година послије потписивања нисмо имали ниједну безбједносну кризу, споразум је сачувао мир, зато што је поставио рецепт који почива на три конститутивна народа, два ентитета и једној држави – констатовао је Селаковић.

Он је поручио да, ако је некоме жеља да се Дејтонски споразум мијења, то је могуће али уз консензус три народа и оба ентитета.

– Зато је степен разумијевања који показује званична Будимпешта за своје јужно сусједство важно и показује примјер другима како да приступе томе – рекао је Селаковић.

Поручивши да одлуке наметнуте са стране нису добре у 21. вијеку.

Селаковић је навео и да је несумњиво могуће да дође до евентуалног утицаја кризе у БиХ на читав регион, због чега је још важније да се само кроз дијалог свих страна, Бошњака, Хрвата и Срба, дође до рјешења.

– Србија добро зна колико је сецесионизам опасна појава и наставићемо да озбиљно водимо рачуна о свим потезима, да ни у ком случају на провокације не одговарамо неозбиљно, већ конструктивно – рекао је Селаковић, додајући да је то управо и учинио предсједник Србије Александра Вучић иницијативом „Отворени Балкан“, јер је релаксација односа у економији, пут ка релаксацији политичких односа и снижавању тензија.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар