Главно РС и матица

Скупштина Бањалуке без кворума због пријетњи и притисака Станивуковића

СКУПШТИНСКА ВЕЋИНА ТВРДИ ДА ЈЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ПРУЖИЛА РУКУ, АЛИ ДА НИЈЕ ПРИХВАЋЕНА
  • Предсједник Скупштине Младен ИЛИЋ: Желим да сједнице буду арене у којима ћемо се борити са добрим идејама, плановима и визијама, а не колосеум у којима се као гладијатори кољемо до смрти. Не желим да сједнице буду изливи младалачке фрустрације градоначелника, његовог политичког бијеса и личног обрачуна са неистомишљеницима
  • Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао да планира да грађане позове на улицу ако нацрт ребаланса буџета града и одлука о задужењу не добију потребну подршку одборника

СКУПШТИНА града Бањалука данас неће бити одржана како је раније било планирано јер су чланови скупштинске већине рекли да неће присуствовати засједању.

Неприсуствовањем скупштинске већине нема кворума за одржавање сједнице.

Предсједник градске скупштине Младен Илић саопштио је да је скупштинска већина одлучила да не учествује у раду скупштине док не буду постигнути услови за нормалан дијалог:

– Позивање на линч, уцјене и пријетња није нешто на шта ћемо пристати.

Илић је истакао је да су одборници скупштинске већине одлучили да данас не присуствују сједници локалног парламента због напада, пријетњи и притисака градоначелника на њих, а тиме и на више од 70.000 грађана који су им дали повјерење.

– Ово је одговор на аутократско понашање и анархистично дјеловање градоначелника и његово константно позивање на линч његових неистомишљеника – нагласио је Илић.

Младен Илић (Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Он је у саопштењу за јавност навео да је скупштинска већина од почетка мандата због суграђана и даљег развоја града пружила руку градоначелнику, показујући тиме поштовање и према суграђанима који су гласали за њега.

– Међутим, та пружена рука није прихваћена, а жеља за сарадњом остала је једнострана. И управо због тога и таквих ствари желим да свим грађанима јасно и гласно кажем да градоначелник има два лица. Једно показује у ријетким разговорима са одборницима скупштинске већине када показује и вољу за сарадњу, али чим се састанак заврши, он показује друго лице – напоменуо је Илић.

Према његовим ријечима, тада се сарадња претвара у конфликте и нападе путем медија и друштвених мрежа, а потребе грађана се потискују у други план ради личне промоције и јефтиног популизма.

– Као предсједник Скупштине, задужен и овлашћен да у најбољем демократском духу водим сједнице Скупштине града, нећу дозволити да се врши даља агресија на одборнике и друге учеснике на сједницама. Желим да сједнице Скупштине буду арене у којима ћемо се борити са добрим идејама, плановима и визијама, а не колосеум у којима се као гладијатори кољемо до смрти – истакао је Илић.

Илић је нагласио да не жели да сједнице буду изливи младалачке фрустрације градоначелника, његовог политичког бијеса и личног обрачуна са неистомишљеницима.

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија

– Обавеза ми је да чувам дигнитет и легитимитет најбитније градске институције, нашег градског парламента – навео је Илић.

На конференцији за новинаре скупштинске већине на којој су покушали образложити због чега су прекинули сједницу дошло је до вербалног обрачуна између одборника скупштинске већине и одборника ПДП-а Крсте Голијанина и Ивана Бегића.

Бегић је назвао одборнике фашистима зато што нису дозволили одржавање сједнице и није им дао да одрже конференцију за новинаре.

Одборник Уједињене Српске Невен Станић рекао је је Бегић изнио озбиљне оптужбе.

На дневном реду сједнице је требало да буде Нацрт ребаланса буџета за ову годину, којим је буџетски оквир повећан за око 17 милиона КМ.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је јуче да планира позвати људе на улицу ако Нацрт ребаланса буџета града и одлука о задужењу не добију потребну подршку одборника.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар