РС и матица

Слетио први Ил-76 – у Србију стиже 87 руских војних вирусолога и љекара са специјалном опремом

НА ДОЧЕКУ НА БАТАЈНИЧКОМ АЕРОДРОМУ БИЛИ БРНАБИЋ, БОЦАН-ХАРЧЕНКО И ВУЛИН
  • Помоћ Србији довешће укупно 11 Ил-76. У њима ће бити медицинска техника, специјална опрема за сузбијање епидемија и заштитна средства
  • Премијер Ана БРНАБИЋ: Хвала што сте дошли са посебним јединицама за противбиолошку и противхемијску одбрану, са моторним возилима за дезинфекцију, контејнерима за медицинску опрему. Хвала што сте дошли да пружите подршку како материјалну тако и менталну. Имамо све што нам треба. Али, фали нам и даље дисциплина. Без гвоздене дисциплине не можемо да победимо
  • Министар одбране Александар ВУЛИН: Русија је Србији послала медицинске стручањаке, техничаре, опрему и возила, све оно што ће српском здравству значити и ојачати његове капацитете. Ова помоћ показује и да Србија није сама и да ће Руси бити увек уз њене грађане. Вучић и Путин створили су пријатељство и поверење и данас у овим тешким тренуцима, када читав свет очекује помоћ Русије, она је изабрала да помогне нама, да одвоји од себе значајну помоћ и преда Србији

ПРВИ руски војни транспортни авион Иљушин-71 с са помоћи Србији за борбу против епидемије коронавируса – први од 11 најављених – слетио је нешто послије 14.30 на војни аеродром у Батајници.

Тај авион је узлетио са подмосковског аеродрома „Чкаловски“, а дочекали премијерка Ана Брнабић, амбасадор Русије Александар БоцанХарченко и министар одбране Србије Александар Вулин.

Брнабић: Сва помоћ бескорисна без гвоздене дисциплине

Брнабић се захвалила Руској Федерацији на помоћи коју пружа Србији у борби против корона вируса и поручила грађанима да без гвоздене дисциплине, ни са свим лијековима, опремом, милион рспиратора, нити с подршком стручњака из раних земаља свијета, не можемо да побједимо у овом рату.

Брнабић је, у обраћању поводом пристизања руске помоћи, указала на велики раст броја умрлих и инфицираних.

„Дошли сте на дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст. Свакако у том смислу ваш боравак, то што сте се брзо одазвали позиву председника Александра Вучића и мојој молби упућеној премијеру Руске Федерације значи много. Хвала што сте дошли са лекарским тимовима. Хвала што сте дошли са посебним јединицама за противбиолошку и противхемијску одбрану, са моторним возилима за дезинфекцију, контејнерима за медицинску опрему. Хвала што сте дошли да пружите подршку како материјалну тако и менталну”, казала је премијерка.

Брнабић је казала и да је ријеч о партнерској помоћи коју Руска Федерација пружа још неколико земаља свијета, и указала да је свијет у овој борби постао мјесто у којем је партнерство и заједништво важно.

„Имамо све што нам треба да победимо, наше партнере, сараднике из целог света. Ово је један од десет авиона које шаље председник Русије Владимир Путин. Имамо опрему, одличне лекаре, медицинске сестре, научнике, лабораторије. Имамо све што нам треба. Али, фали нам и даље дисциплина. Без гвоздене дисциплине не можемо да победимо ни са свим лековима, опремом, милион респиратора, нити са подршком стручњака из Русије, ЕУ, Кине, САД”, нагласила је Брнабић.

Премијерка је оцијенила да је ово борба свих нас и захвалила је Русији: „Хвала што сте нам изашли у сусрет, што не штедите на људству, материјалу, опреми у време када је вама и вашим грађанима најпотребнија. Молим вас у име Владе, председника Србије да пренесете захвалност за сву подршку народу Руске Федерације”, преноси Танјуг.

Вулин: Руску помоћ Србија неће заборавити

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да ће хуманитарна помоћ, коју је Русија послала Србији, ојачати њен здравствени систем у борби против вируса ковид 19.

Према његовим ријечима, договор два врховна команданта војске Србије и Русије, Александра Вучића и Владимира Путина, и на овај начин се остварује, као што се остварује и по војно техничким споразумима.

„Русија нам је помогла и учинила да наша војска буде снажнија и сигурнија, а да нам небо буде чувано и заштићено. Тако нам и данас Русија и њена Војска помажу, против вируса корона, који је напао читав свет”, рекао је Вулин на аеродрому Батајница.

Навео је да је Русија Србији послала медицинске стручњаке, техничаре, опрему и возила, односно све оно што ће српском здравству значити и ојачати његове капацитете. Осим тога, додао је, ова помоћ показује и да Србија није сама и да ће Руси бити увијек уз њене грађане.

„Вучић и Путин створили су пријатељство и поверење и данас у овим тешким тренуцима, када читав свет очекује помоћ Русије, она је изабрала да помогне нама, да одвоји од себе значајну помоћ и преда Србији”, рекао је Вулин.

Истакао је да Србија никада не заборавља зло, поручујујћи Русији и руским грађанима, да то што су учинили данас за нас Србија никада неће заборавити, преноси Танјуг.

Министарство одбране РФ  саопштило је да је по наредби шефа државе Владимира Путина формирало авио-групу за пружање помоћи Србији.

У Србију ће стићи укупно 87 руских војних вирусолога и лекара, са медицинском техником, специјалном опремом за сузбијање епидемија и заштитним средствима.

Укупно ће у Србију стићи 16 „јединица специјалне војне технике“.

Предсједник Србије Александар Вучић јуче је рекао:

То је, чини ми се, исти пакет помоћи који је био и за Италију и то од нас захтева пуну захвалност Русији, јер показује колико брину о Србији кад ни њима није лако.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар