RS i matica

Sletio prvi Il-76 – u Srbiju stiže 87 ruskih vojnih virusologa i ljekara sa specijalnom opremom

NA DOČEKU NA BATAJNIČKOM AERODROMU BILI BRNABIĆ, BOCAN-HARČENKO I VULIN
  • Pomoć Srbiji dovešće ukupno 11 Il-76. U njima će biti medicinska tehnika, specijalna oprema za suzbijanje epidemija i zaštitna sredstva
  • Premijer Ana BRNABIĆ: Hvala što ste došli sa posebnim jedinicama za protivbiološku i protivhemijsku odbranu, sa motornim vozilima za dezinfekciju, kontejnerima za medicinsku opremu. Hvala što ste došli da pružite podršku kako materijalnu tako i mentalnu. Imamo sve što nam treba. Ali, fali nam i dalje disciplina. Bez gvozdene discipline ne možemo da pobedimo
  • Ministar odbrane Aleksandar VULIN: Rusija je Srbiji poslala medicinske stručanjake, tehničare, opremu i vozila, sve ono što će srpskom zdravstvu značiti i ojačati njegove kapacitete. Ova pomoć pokazuje i da Srbija nije sama i da će Rusi biti uvek uz njene građane. Vučić i Putin stvorili su prijateljstvo i poverenje i danas u ovim teškim trenucima, kada čitav svet očekuje pomoć Rusije, ona je izabrala da pomogne nama, da odvoji od sebe značajnu pomoć i preda Srbiji

PRVI ruski vojni transportni avion Iljušin-71 s sa pomoći Srbiji za borbu protiv epidemije koronavirusa – prvi od 11 najavljenih – sletio je nešto poslije 14.30 na vojni aerodrom u Batajnici.

Taj avion je uzletio sa podmoskovskog aerodroma „Čkalovski“, a dočekali premijerka Ana Brnabić, ambasador Rusije Aleksandar BocanHarčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Brnabić: Sva pomoć beskorisna bez gvozdene discipline

Brnabić se zahvalila Ruskoj Federaciji na pomoći koju pruža Srbiji u borbi protiv korona virusa i poručila građanima da bez gvozdene discipline, ni sa svim lijekovima, opremom, milion rspiratora, niti s podrškom stručnjaka iz ranih zemalja svijeta, ne možemo da pobjedimo u ovom ratu.

Brnabić je, u obraćanju povodom pristizanja ruske pomoći, ukazala na veliki rast broja umrlih i inficiranih.

„Došli ste na dan kada se plašim da smo ušli u eksponencijalni rast. Svakako u tom smislu vaš boravak, to što ste se brzo odazvali pozivu predsednika Aleksandra Vučića i mojoj molbi upućenoj premijeru Ruske Federacije znači mnogo. Hvala što ste došli sa lekarskim timovima. Hvala što ste došli sa posebnim jedinicama za protivbiološku i protivhemijsku odbranu, sa motornim vozilima za dezinfekciju, kontejnerima za medicinsku opremu. Hvala što ste došli da pružite podršku kako materijalnu tako i mentalnu”, kazala je premijerka.

Brnabić je kazala i da je riječ o partnerskoj pomoći koju Ruska Federacija pruža još nekoliko zemalja svijeta, i ukazala da je svijet u ovoj borbi postao mjesto u kojem je partnerstvo i zajedništvo važno.

„Imamo sve što nam treba da pobedimo, naše partnere, saradnike iz celog sveta. Ovo je jedan od deset aviona koje šalje predsednik Rusije Vladimir Putin. Imamo opremu, odlične lekare, medicinske sestre, naučnike, laboratorije. Imamo sve što nam treba. Ali, fali nam i dalje disciplina. Bez gvozdene discipline ne možemo da pobedimo ni sa svim lekovima, opremom, milion respiratora, niti sa podrškom stručnjaka iz Rusije, EU, Kine, SAD”, naglasila je Brnabić.

Premijerka je ocijenila da je ovo borba svih nas i zahvalila je Rusiji: „Hvala što ste nam izašli u susret, što ne štedite na ljudstvu, materijalu, opremi u vreme kada je vama i vašim građanima najpotrebnija. Molim vas u ime Vlade, predsednika Srbije da prenesete zahvalnost za svu podršku narodu Ruske Federacije”, prenosi Tanjug.

Vulin: Rusku pomoć Srbija neće zaboraviti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da će humanitarna pomoć, koju je Rusija poslala Srbiji, ojačati njen zdravstveni sistem u borbi protiv virusa kovid 19.

Prema njegovim riječima, dogovor dva vrhovna komandanta vojske Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, i na ovaj način se ostvaruje, kao što se ostvaruje i po vojno tehničkim sporazumima.

„Rusija nam je pomogla i učinila da naša vojska bude snažnija i sigurnija, a da nam nebo bude čuvano i zaštićeno. Tako nam i danas Rusija i njena Vojska pomažu, protiv virusa korona, koji je napao čitav svet”, rekao je Vulin na aerodromu Batajnica.

Naveo je da je Rusija Srbiji poslala medicinske stručnjake, tehničare, opremu i vozila, odnosno sve ono što će srpskom zdravstvu značiti i ojačati njegove kapacitete. Osim toga, dodao je, ova pomoć pokazuje i da Srbija nije sama i da će Rusi biti uvijek uz njene građane.

„Vučić i Putin stvorili su prijateljstvo i poverenje i danas u ovim teškim trenucima, kada čitav svet očekuje pomoć Rusije, ona je izabrala da pomogne nama, da odvoji od sebe značajnu pomoć i preda Srbiji”, rekao je Vulin.

Istakao je da Srbija nikada ne zaboravlja zlo, poručujujći Rusiji i ruskim građanima, da to što su učinili danas za nas Srbija nikada neće zaboraviti, prenosi Tanjug.

Ministarstvo odbrane RF  saopštilo je da je po naredbi šefa države Vladimira Putina formiralo avio-grupu za pružanje pomoći Srbiji.

U Srbiju će stići ukupno 87 ruskih vojnih virusologa i lekara, sa medicinskom tehnikom, specijalnom opremom za suzbijanje epidemija i zaštitnim sredstvima.

Ukupno će u Srbiju stići 16 „jedinica specijalne vojne tehnike“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je rekao:

To je, čini mi se, isti paket pomoći koji je bio i za Italiju i to od nas zahteva punu zahvalnost Rusiji, jer pokazuje koliko brinu o Srbiji kad ni njima nije lako.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar