РС и матица

Спомен-биста руског цара Петра Великог откривена у Сремским Карловцима

ВУЧЕВИЋ: ПЕТАР ВЕЛИКИ НИЈЕ БИО ВЕЛИКИ САМО ЗА РУСКИ ВЕЋ И ЗА ЦЈЕЛОКУПНИ СРПСКИ НАРОД
  • Игор МИРОВИЋ: „Свој реформаторски дух и идеју образовања и очувања сопственог идентитета, Петар Велики је ширио ка свим крајевима у којима су живели православци. Тако је, управо његовим указом, овде у Сремским Карловцима отворена прва српска школа која ће уз Богословију, како је рекао Милош Црњански, бити цео наш национ”
  • Директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов у Карловачкој гиманзији отворио изложбу “Српско-руски односи у доба Петра Великог”

У СРЕМСКИМ Карловцима данас је откривена спомен-биста руског цара Петра Великог.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је на свечаности откривања спомен-бисте да се, захваљујући Петру Великом, Русија убрзано модернизовала и јачала и да је као таква постала заштитник словенских и српских интереса кроз историју.

“Свој реформаторски дух и идеју образовања и очувања сопственог идентитета Петар Велики је ширио ка свим крајевима у којима су живели православци. Тако је, управо његовим указом, овде у Сремским Карловцима отворена прва српска школа која ће уз Богословију, како је рекао Милош Црњански, бити цео наш национ”, истакао је Мировић.

Он је додао да је Србија и данас земља у којој је образовање један од приоритета.

“Србија је земља која реформише све сфере друштвеног живота, прилагођавајући их будућности и генерацијама које долазе. Србија, која се доследном националном политиком, упркос свим притисцима, не одриче својих традиционалних пријатеља”, истакао је Мировић.

Према његовим ријечима, Нови Сад замало је постао боравиште једног од највећих свјетских писаца Лава Николајевича Толстоја.

“Не треба заборавити и да су Сремски Карловци накратко били уточиште генерала Врангела. Све то сведочи о непрекинутој нити заједништва и солидарности између српског и руског народа”, рекао је Мировић.

Предсједник општине Сремски Карловци Александар Стојкечић рекао је да је моћни руски цар заслужио да се нађе у овом сремском граду, јер је он саставни и неодвојиви дио српске историје и културе.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је на церемонији откривања спомен-бисте нагласио да је Петар Велики био велики, не само за руски, већ и за цјелокупан српски народ.

Владимир Толстој, савјетник за културу предсједника Руске Федерације, захвалио је у име цијелог руског народа за постављање спомен-бисте у Сремским Карловцима.

Директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов вечерас је у Карловачкој гиманзији отворио изложбу “Српско-руски односи у доба Петра Великог”.

Петар Први Алексејевич Романов /1672–1725/ је највећи и најпросвјећенији владар у историји Русије, као и један од најзначајнијих државника и реформатора 18. вијека.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар