РС и матица

Срби постављају барикаде на северу КиМ – сирене за узбуну у Косовској Митровици

ЈЕДНА НА ПУТУ ПРИШТИНА-РАШКА, А ДРУГА НА ПУТУ ЗУБИН ПОТОК-РИБАРИЋЕ
  • Петар ПЕТКОВИЋ: „Ово што ради Аљбин Курти директно је против српског народа на КиМ и има за циљ протеривање и народа и српских институција са Косова и Метохије. Београд наставити да издаје сва документа за српске грађане на простору покрајине као и до сада“

СРБИ Косова и Метохије поставили су барикаде након најаве Приштине да сутра почиње примјена одлуке о пререгистрацији возила и личним картама.

У Косовској Митровици чују се сирене.

Неколико десетина људи блокирало је магистрални пут Приштина-Рашка, у мjесту Рударе код Звечана.

Ту су били и припадници Росу, који су почели да одлазе према околним селима, када је почело окупљање грађана.

Барикада је постављена и на путу Зубин Поток-Рибариће.

Истовремено, у 17.30 су Косовској Митровици чуле су се сирене, а народ је изашао на улице.

Приштина је најавила да сутра почиње примјене одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама.

За Београд је неприхватљиво издавање улазно-излазних документа, односно укидање српских личних карата за простор Косова и Метохије, као и пререгистрација таблица, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић послије састанка са представницима Срба из покрајине.

Саопштио је да ће Београд наставити да издаје сва документа за српске грађане на простору покрајине као и до сада.

„Оно што ради Аљбин Курти је директно против српског народа на КиМ и има за циљ протеривање српског народа и српских институција са Косова и Метохије”, рекао је Петковић.

Он је рекао и да је представницима Срба са КиМ пренио поруку предсједника Александра Вучића који је апеловао да се сачува мир и да не насједају на провокације Приштине.

Када је ријеч о једностраним одлукама Куритја које треба да ступе на снагу од поноћи, рекао је да ће се видјети како ће се то одвијати и да ли ће земље Квинте успјети да уразуме Куртија.

Петковић је пренио и да је од свих представника Срба на састанку недвосмислено чуо њихов захтјев за формирање Заједнице Српских општина.

Он је истакао да ове кризе и свега што се дешава, као и институционалног насиље над Србима на КиМ, не би било да данас имамо ЗСО која треба да буде оквир за остваривање колективних права Срба на КиМ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар