РС и матица

Србија од Кине добила милион доза вакцине, преко Ковакс-система – засад ништа

АВИОН СА „СИНОФАРМОВОМ“ ВАКЦИНОМ ДОЧЕКАЛИ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ И КИНЕСКА АМБАСАДОРКА ЧЕН БО
  • Александар ВУЧИЋ: „То што Србија има (више типова вакцина) доказ је способности домаћег политичког вођства. Ми имамо одличне односе с Кином, то не кријемо, нисмо крили ни током састанака у Вашингтону“
  • „Преко Ковакс система – открио је – нисмо добили ниједну вакцину, ми смо међу првима платили (предујам) за учешће у том програму… Може да ме критикује ко хоће и како хоће. Да ли бисте више волели да имате председника који није набавио вакцине. Ми смо на наше пријатељство с Кином поносни, а на (доласку вакцина) са амбасадорком Чен Бо радили смо најмање 100 дана“
  • „У понедељак стићи 19.500 доза Фајзерове вакцине, у уторак  би требало да стигне 250.000 доза руске Спутник В вакцине, тако да ћемо имати преко милион и 430 хиљада доза до среде у Србији“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић оценио је данас да је долазак контигента кинеске Синофармове вакцине доказ пријатељства двије државе и нагласио да је захвалан амбасадорки Кине Чен Бо што је учинила напор да Србија добије то медицинско средство.

Он је на дочеку авиона с вакцинама, на београдском аеродрому „Никола Тесла“, рекао да се очекује суд Агенције за лекове и медицинска средства о Синофармовом решењу, али да је увјерен да су те вакцине одличне.

„То што Србија има (више типова вакцина) доказ је способности домаћег политичког вођства. Ми имамо одличне односе с Кином, то не кријемо, нисмо крили ни током састанака у Вашингтону“, рекао је Вучић.

Медији су јуче извјестили да ће авионом „Ер Србије“ бити допремљено милион доза вакцине кинеске компаније Синофарм.

Вучић је казао да је Србија тренутно држава са највећим бројем различитих типова вакцине против корона вируса у Европи и да ће до јуна или јула имати укупно пет или шест различитих рјешења за борбу против Ковид-19.

Он је након доласка контигента кинеске Синофармове вакцине авионом на београдски аеродром Никола Тесла, навео да ће од министра здравља Златибора Лончара тражити да убрза процес вакцинације од предстојеће недјеље.

Додао је да је захвалан на сарадњи с Кином и да ће та сарадња даље да се продубљује, као и да су све вакцине дошле билатералним преговорима.

„Преко Ковакс система нисмо добили ниједну вакцину, ми смо међу првима платили (предујам) за учешће у том програму… Може да ме критикује ко хоће и како хоће. Да ли бисте више волели да имате председника који није набавио вакцине. Ми смо на наше пријатељство с Кином поносни, а на (доласку вакцина) са амбасадорком Чен Бо радили смо најмање 100 дана“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће сви кинески радници у Србији бити вакцинисани Синофармовим рјешењем, што ће, како наводи, допринети раду Железаре у Србији, Топионице у Бору, фабрике Линглонг у Зрењанину и на изградњи саобраћајница.

На питање да ли ће он примити кинеску вакцину, рекао је да ће се вакцинисати за седам-осам дана.

„Важно ми је било да не будем међу првима, да не кажу да је себе спасавао. Ми смо увек правили изузетке, имамо до 200 људи који су умрли од короне који су млађи од 50 година. Важно је да бринемо о старијим суграђанима“, рекао је.

Вучић је додао да се преговара о доласку још 463.000 вакцине компаније АстраЗенека, као и да је забринут због нових сојева корона вируса који се појављују.

Новинари на листи приоритета за вакцинисање

Предсједник Србије Алескандар Вучић изјавио је да је упутио иницијтиву Влади Србије да се на приоритетну листу ставе и новинари и очекује да се она прихвати како би новинари могли да се вакцинишу против Ковид-19 већ од понједељка, уторка.

„Новинари раде на терену и потребно је да се они заштите али и људи са којима разговарају, рекао је данас Вучић, у обраћању након што је дочекао авион са милион доза кинеске вакцине пристиглих на београдски аеродром.

Он је рекао да ће у понедјељак стићи 19.500 доза Фајзерове вакцине, у уторак  би требало да стигне 250.000 доза руске Спутник В вакцине, „тако да ћемо имати преко милион и 430 хиљада доза до сриједе у Србији“.

Допремање кинеске вакцине, рекао је, „страховито је важно“ јер се спашавају животи али ће бити важно и за економију Србије, јер што прије треба да се вратимо у „нормалан начин живота“.

Морамо бити обазриви са мјерама против короне, не треба се опуштати

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да „не треба да се опуштамо јер имамо и даље велики број мртвих од короне“, и да, колико је упознат, од јуче до јутрос је 21 особа преминула, додајући да се то обично деси ноћу и у поподневним сатима.

„Морамо да будемо веома обазриви са мерама“, рекао је данас Вучић, након што је дочекао авион са кинеским вакцинама, на питање да ли се може очекивати ублажавање мера против короне.

Како је навео, о мерама одлучује Кризни штаб за борбу против короне. Он је рекао да се „мора ићи што брже у вакцинацију, да бисмо могли да се вратимо на посао“.

„Пре свега за нас је важно да се вратимо у поља, фабрике, да већ пролећну сетву можемо да обави како треба. Да можемо да производимо све што је потребно да бисмо дизали Србију“, рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар