РС и матица

Српска је одраз слободе српског народа – за Србе нема слободе без државе

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У БЕОГРАДУ ПОВОДОМ ДАНА РС И 27 ГОДИНА ОД ЊЕНОГ ПРВОГ УСТАВА
  • Милорад ДОДИК: „Ароганција међународног фактора, који је имао највећу операцију спровођења мира, није успјела у 20 година да умањи Републику Српску. Нешто су нам узели, али нису успјели у свом циљу“
  • Патријарх српски ИРИНЕЈ благословио окупљање, честитавши Републици Српској 27 година постојања. Он је навео да Српска и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада трн у оку: „Искушењима можемо одолети само ако Република Српска буде јединствена, исто као и Србија. Река Дрина нас не дели, већ спаја“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Данас можемо с правом рећи да смо поносни на сваки корак који је Српска начинила у 27 година свог постојања и развоја чинећи истовремено поносним и све нас заједно – и оне који су је стварали, и оне који су је након тога развијали, оне који су у вријеме њеног настанка већ били рођени, али и оне који су се родили након тога или ће тек бити рођени“
  • Александар ВУЛИН: На седници влада Србије и Српске било речи о томе да још више треба да умрежити наменску индустрију РС и Србије, да би се сачувала индустрија, запослили људи и живот грађана Српске учинио бољим
  • Пријему присуствовали и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, потпредсједници скупштина Србије и Републике Српске, министри у владама Србије и Српске и остали званичници Србије и Српске

У БЕОГРАДУ је одржан свечани пријем који организује Представништво Републике Српске поводом Дана Републике и 27 година од проглашења првог Устава Српске.

Пријем у Старом двору почео је интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.

Химне су извеле вокалне умјетнице Валентина Милекић, Кристина Ивановић и Ана Марковић Малбаша уз пратњу Гудачког састав Бањалучке филхармоније.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што се у Београду обиљежава дан када је Српска добила први Устав.

„Био сам један од оних који је прије 27 година дигао руку и дао свој глас за доношење првог Устава Српске“, рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ страдалнички народ који се кроз вијекове борио за слободу и дијелио ту слободу са другима.

Додик је нагласио да је Српска формирана као одраз слободе српског народа, те да за Србе нема слободе без државе.

„Ароганција међународног фактора, који је имао највећу операцију „спровођења мира“, није успјела у 20 година да умањи Републику Српску. Нешто су нам узели, али нису успјели у свом циљу. Република Српска поштује међународно право“, поручио је Додик и додао да Српска свој пут веже за народно јединство на овим просторима.

Предсједавајући Предсједништва је нагласио да је Српска загледана у Србију и захвалио српском руководству за помоћ и подршку.

Патријарх српски Иринеј благословио је данашње окупљање, честитавши Републици Српској 27 година постојања.

Он је навео да Српска и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада трн у оку.

„Искушењима можемо одолети само ако Република Српска буде јединствена, исто као и Србија. Река Дрина нас не дели, већ спаја“,  поручио је патријарх српски.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић рекла је да је данашњи пријем у Београду посвећен обиљежавању два најзначајнија датума у процесу стварања Републике Српске – 9. јануара 1992. када је Република рођена и 28. фебруара исте године, када је Српска добила свој Устав, а на темељу уставности и своје правно, политичко и административно функционисање.

„Данас можемо с правом рећи да смо поносни на сваки корак који је Српска начинила у 27 година свог постојања и развоја чинећи истовремено поносним и све нас заједно – и оне који су је стварали, и оне који су је након тога развијали, оне који су у вријеме њеног настанка већ били рођени, али и оне који су се родили након тога или ће тек бити рођени“, истакла је Цвијановићева обраћајући се присутнима.

Пријему присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, потпредсједници скупштина Србије и Републике Српске, министри у владама Србије и Српске и остали званичници Србије и Српске.

Пријему присуствују и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета кулутре, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Републике Српске и велики број званица и гостију.

Ово је пети пријем који у Београду овим поводом приређује Представништво Републике Српске у Србији.

Данас се навршило 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донијела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске, али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донијела 9. јануара 1992. године, а Устав 28. фебруара те године.

(РТРС)

Цицовић: Српска за успјех БиХ уз пуну примјену Дејтонског устава

Институције Републике Српске чврсто су опредијељене за успјех БиХ који је могућ искључиво уз пуну и вјерну примјену дејтонског Устава, изјавио је вечерас директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић на свечаном пријему у Београду поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и проглашења њеног првог Устава.

Он је изразио задовољство чињеницом да и ове године Србија и Српска обиљежавају заједно ова два важна историјска датума.

„То што смо заједно видим не само као јасну потврду да ми волимо своју Републику Српску, него и да јој својим присуством овдје поштовање указују и представници других народа и држава, којима се и овом приликом захваљујем“, истакао је Цицовић на пријему којем присуствују званичници Српске и Србије.

Он је подсјетио да је у октобру прошле године, Влада Републике Српске усвојила Специјални извјештај под називом „Субверзија дејтонског система“, који је тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик доставио чланицама Савјета безбједности УН, уз 20. редовни извјештај Републике Српске.

Тај специјални извјештај Републике Српске, који је преточен у књигу бави се, навео је он, дејтонском структуром БиХ каква је прије више од 23 године мудро дефинисана међународним уговором, као и упорним нападима које су Република Српска и БиХ претрпјеле од настанка, те правном и политичком потребом да се споразум у цјелости спроведе.

Цицовић је изразио увјерење да ће читање ове књиге као документа Републике Српске помоћи разумијевању значаја очувања и поштовања Дејтонског споразума, који је дефинисао структуру одрживог политичког система у сложеном државном уређењу.

Он је додао да је увјерен да ће ова књига показати да институције Републике Српске уз одбрану правног положаја Српске поново изражавају чврсто опређељење за успјех БиХ који је могућ искључиво уз пуну и вјерну примјену дејтонског Устава.

„Живјела Република Српска! Живјела Република Србија!“, поручио је Цицовић на пријему, на којем је као поклон гостима дијељена књига која садржи Специјални извјештај под називом „Субверзија дејтонског система“.

Вулин: Србија уз Српску и када се слави, али и када је тешко

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је вечерас да је Србија уз Републику Српску не само када се слави, већ и када је тешко, али и када се ради и треба обезбиједити нешто добро за грађане Српске.

Вулин, који присуствује пријему у Старом двору у Београду који организује Представништво Српске у Србији поводом Дана Републике и 27 година од проглашења првог Устава Српске, рекао је новинарима да се осјећа као код куће кад год иде у Републику Српску.

Он је нагласио да је на данашњој сједници влада Србије и Републике Српске било ријечи о томе да још више треба да умрежити намјенску индустрију Српске и Србије, да би се сачувала индустрија, запослили људи и живот грађана Српске учинио бољим.

Према његовим ријечима, Република Српска треба да зна да има свог свог савезника у њему и у Србији, оног ко зна која је вриједност Српске.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар