РС и матица

„Торлак“ од 4. јуна почиње производњу прве дозе вакцине „Спутњик В“

У ПРВОЈ ФАЗИ БИЋЕ ПРОИЗВЕДЕНА ЧЕТИРИ МИЛИОНА ДОЗА
  • Очекује се да прва вакцина из „Торлака“, дође до пунктОВа за вакцинацију за 10 дана

СУПСТАНЦА за производњу вакцине „Спутњик В“ поподне стиже на „Торлак“ и од сутра почиње производња вакцине у том институту, рекао је данас министар у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и додао да ће у првој фази бити произведено четири милиона вакцина.

Он је рекао је да је супстанца за вакцину стигла на Аеродром Шереметјово и данас поподне ће се транспортовати у Београд у специјаним контејнерима на температури од плус два до плус осам степени.

„Када стигне у Београд иде у ‘Торлак’, где је све спремно за производњу вакцине која ће почети сутра у поподневним сатима“, навео је Поповић за РТС.

Према његовим ријечима, за први период од четири до шест мјесеци ће се произвести четири милиона вакцина „Спутњик В“.

Нагласио је да је производња друге дозе вакцине јако компликована за производњу.

„Вакцина ‘Спутњик В’ је постигла изванредан резултат показују истраживања. Ефикасност је дошла до 97,6 процената“, истиче Поповић.

Наводи да ће се вакцина користити првенствено за наше грађане, јер је такав договор предсједника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, али наравно да ће Србија помагати и региону.

Очекује се да би прва вакцина из „Торлака“, могла да дође до пункта за вакцинацију за 10 дана.

Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ потврдио је 19. маја квалитет вакцине произведене на „Торлаку“ и одобрио да се у будућности у овом српском институту производи вакцина „Спутњик В“.

Србија ће тако постати прва земља у Европи која производи ту вакцину.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар