РС и матица

У Бањалуци Дан победе обиљежен и маршем „Бесмртног пука“

УЧЕСНИЦИ НОСИЛИ СЛИКЕ ПРЕДАКА БОРАЦА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ И ЗАСТАВЕ РАТНИХ ЈЕДИНИЦА
  • Предсједник РС Милорад ДОДИК: Историја српског народа је страдалничка и часна, историја народне побједе
  • Предсједник НС РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Српска је и настала борећи се против оних који су славили усташтво или „ханџар дивизију“. По томе је једина права насљедница антифашистичких покрета
  • Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор КАЛАБУХОВ: Ово је празник који уједињује руски и српски народ који су највеће жртве поднијели у Другом свјетском рату, народи који су се национално највише одупрли фашизму

Извор: РТРС

КРАЈ најкрвавијег ратног поглавља у историји човјечанства, 9. мај, слави и Република Српска. У Бањалуци маршом „Бесмртног пука“ и полагањем вијенаца на Тргу палих бораца на Споменик жртвама фашизма, обиљежен је Дан побједе.

У маршу су учествовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министри Владе Републике Српске, руски амабасадор у БиХ Игор Калабухов, представници Града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџинског рата и НОБ-а и бројни грађани.

Наша историја, историја српског народа је страдалничка и часна, историја народне побједе, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Бањалуци, а говор је започео минутом ћутања за страдале у Србији у два масовна убиства.

– Овај дан припада свима који су страдали у четири године рата који је наметнуо фашизам. Борба је била часна, многи су дали животе јер су сматрали да је то часно – рекао је Додик.

Истакао је да је народно-ослободилачка војска несумњиво била антифашистичка, али Срби су имали и отаџбински покрет.

Предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић рекао је да је званична политика Српске антифашистичка и да она с пуним правом слави антинацистичке и антифашистичке датуме на овим просторима.

– Српска је и настала борећи се против оних који су славили усташтво или „ханџар дивизију“. По томе је једина права насљедница антифашистичких покрета – рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци након што је у Бањалуци одржана централна манифестација поводом обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом.

Фото: predsjednikrs.net/Б. Здриња

Стевандић је рекао да је Српска институционално функционише добро, те да по бројним параметрима и сегментима боља од земаља у окружењу.

Дан побједе над фашизмом је историјски дан за судбину цијелог свијета, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов након полагања вијенаца на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци.

Калабухов је поручио да је „ово данас знак сјећања и памћења, поштовања и уједињења“.

– Ово је празник који уједињује руски и српски народ који су највеће жртве поднијели у Другом свјетском рату, народи који су се национално највише одупрли фашизму – рекао је Калабухов, додавши да му је изузетна част што је положио вијенац на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци.

Предсједник СУБНОР-а Српске Слободан Шобић рекао је да Српска обиљежавањем 9. маја показује да не заборавља оне који су јуначки пали за слободу садашњих и будућих генерација.

– Овим шаљемо поруку мира свим народима свијета да се зло из Другог свјетског рата никада не понови и да чувамо мир и слободу – рекао је Шобић у обраћању на манифестацији.

Учесници „Бесмртног пука“ су носили слике предака, учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица и транспаренте са пригодним порукама ради подсјећања на војнике и цивиле из Народноослободилачког рата који су дали животе у борби против фашизма.

Положени су вијенци и цвијеће на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

Пјевачка група КУД Младен Стојановић из Приједора извела је пјесму „По шумама и горама“.

У маршу „Бесмртног пука“ учествују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и други министри у Влади Српске, амабасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, представници Града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџинског рата и Народноослободилачког рата, те бројни грађани.

„Бесмртни пук“ је међународна друштвена акција која је почела 2011. године у градовима Русије током обиљежавања Дана побједе – 9. маја.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар