РС и матица

У Француској преминуо велики српски књижевник и академик Милован Данојлић

ОБЈАВИО ЈЕ ВИШЕ ОД 70 КЊИГА – У РОДНИМ ИВАНОВЦИМА ПОДИГАО ЈЕ ЦРКВУ
  • Редовни члан САНУ је од 8. новембра 2018. године. Један је од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне Демократске странке 1989. године
  • Неке од најпознатијих Данојлићевих књига су: „Нека врста циркуса“, „Драги мој Петровићу”, „Личне ствари – огледи о себи и о другима“ и „Балада о сиромаштву“
  • Александар Вучић у телеграму саучешћа породици и Данојлићевим поштоваоцима: „Са великом тугом сам примио вест о смрти Милована Миће Данојлића, књижевника и ерудите, песника и критичара, космополите и човека јединственог поетског сензибилитета нашег поднебља, који је својим бритким умом и неретко огорченим пером бележио и светло и мрак људске историје, али и нашег националног усуда, увек на страни Србије и српског народа“

КЊИЖЕВНИК и пјесник, члан САНУ, Милован Мића Данојлић, преминуо је данас у Француској, послије краће болести.

Основну школу завршио је у родном селу Ивановци, а ниже разреде гимназије похађао је у малом месту, седам километара удаљеном од његове куће, до кога је свакодневно долазио пешице.

Године 1953. сам одлази од куће у Београд и тамо, упоредо са похађањем гимназије, ради разне послове, попут продавања леда и новина, да би себи обезбједио живот.

Након завршене гимназије уписао је Филолошки факултет, гдје је дипломирао на Одсеку за романистику (француски језик и књижевност).

Од 1984. године живи и ради у Француској, где је у два наврата радио као лектор за српскохрватски језик на Универзитету у Поатјеу (франц. Université de Poitiers), а неколико година је обављао послове спољног сарадника париског радија.

Редовни члан САНУ је од 8. новембра 2018. године.

Један је од 13 интелектуалаца који су обновили рад предратне Демократске странке 1989. године.

У родним Ивановцима подигао је цркву.

Данојлић је објавио више од 70 књига белетристике и поезије на српском језику. Преводио је и дјела познатих писаца попут В. Шекспира (комплетни сонети), Ш. Бодлера, Ј. Бродског, Е. Сиорана, Л. Арагона, Е. Паунда, В. Б. Јејтса, Е. Јонеског, П. Клодела, писана на француском и енглеском језику.

Неке од најпознатијих Данојлићевих књига су: „Нека врста циркуса“, „Драги мој Петровићу”, „Личне ствари – огледи о себи и о другима“ и „Балада о сиромаштву“.

За положај пјесника је говорио: Песник се може уморити, може запасти у очајање и безнађе, и певајући о свом клонућу, донекле га речју превазилазити, али он не може прећи у непријатељски табор, онај у коме су поробљивачи и силници. Он је непобедиви борац и кад голорук излази у арену.

О поезији је писао: Поезија је со земље, и песници су осетљиве антене народних заједница. Они примају и региструју дрхтаје и трептаје, узлете и тежње, наде и клонућа свог племена. Песници нису предводитељи ни пресудитељи, а ипак, добро је ослушнути оно што говоре. И онда, кад се чине чудни и настрани, можда су тада једини на добром, исправном путу. Њихова се лудост, тако често, потврдила као највиши облик памети“.

Предсједник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици и поштоваоцима књижевника Милована Миће Данојлића.

„Са великом тугом сам примио вест о смрти Милована Миће Данојлића, књижевника и ерудите, песника и критичара, космополите и човека јединственог поетског сензибилитета нашег поднебља, који је својим бритким умом и неретко огорченим пером бележио и светло и мрак људске историје, али и нашег националног усуда, увек на страни Србије и српског народа“, навео је Вучић.

„Осамосталио се врло рано и у живот закорачио као у дугу борбу, током које нам је несебично даривао поетику дубоког промишљања и истанчаног осећаја за етику. И управо тај огољени израз данашњице огледао се у готово свакој његовој речи и мисли, које сам неретко са великим поштовањем слушао“, навео је Вучић у телеграму.

„Презирао је лицемерје, кукавичлук и ништавило модерне цивилизације, разоткривајући беспоштедно сваки њихов траг, уносећи поетско светло истине и разоткривања у све кутке људске душе“, додао је Вучић.

Подсјетио је и да је и сам Данојлић рекао – „песник се може уморити, може запасти у очајање и безнађе“, али никада „не може прећи у непријатељски табор, онај у коме су поробљивачи и силници. Он је непобедиви борац и кад голорук излази у арену“.

„Као таквога ћемо га памтити, уверени да ће његове речи остати путоказ свим нашим нараштајима, којима је и посветио свој живот и дело. Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима и колегама Милована Миће Данојлића. Нека почива у миру“, навео је председник Србије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар