RS i matica

U petak video-samit o odnosima Srbije i Kosova* pod pokroviteljstvom Jelisejske palate

UČESTVOVAĆE I ANGELA MERKEL, ŽOZEP BOREL, ALEKSANDAR VUČIĆ, AVDULAH HOTI I MIROSLAV LAJČAK
  • U Parizu saopšteno: Samit treba da Evropskoj uniji omogući da olakša rješenje razlika između Beograda i Prištine

VIDEO-samit o odnosima Srbije i Kosova* biće u održan u petak, pod pokroviteljstvom Francuske, Njemačke i Evropske unije, da „ponovo pokrene  dijalog“ dvije strane, saopštilo je Predsjedništvo Francuske.

Samit treba da Evropskoj uniji omogući „da olakša rješenje njihovih razlika“, navela je Jelisejska palata.

Na samitu treba da učestvuju predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Samit se održava ubrzo poslije objavljivanja predloga optužnice Tužilaštva u Hagu protiv predsjednika Kosova* Hašima Tačija za ratne zločine 1998-1999.  Posle objavljivanja ovog predloga optužnice odložen je samit Srbije i Kosova predviđen za 27. juni u Bijeloj kući, uz posredovanje SAD.

Kako saopštava Jelisejska palata, samit u petak, organizovan na inicijativu predsednika Makrona, slijedi samit održan u Berlinu u aprilu 2019, kada su Srbija i Kosovo* prihvatili, pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke, da nastave pregovore.

Tada su dvije strane predvidjele da se sastanu nekoliko mjeseci kasnije u Parizu, ali dijalog je ponovo bio blokiran.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar