РС и матица

У Приштини објављен нон пејпер-2 којим се Србији за признање Косова нуди сјевер покрајине

АМБАСАДОР ЊЕМАЧКЕ У ПРИШТИНИ ОБЈАВИО ПРЕКО ТВИТЕРА ДА СЕ РАДИ О „ЛАЖНОЈ ВИЈЕСТИ“

Косовска Митровица

  • Обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Сјеверну Митровицу и град Зубин Поток са 63 села.
  • Наводно би имао право регулисања законодавства на регионалној основи у областима економије, финансија, власништва над инфраструктуром, културе, образовања, здравства, социјалне заштите правосуђа, полицијске службе, урбаног развоја и европске сарадње, у складу са уставом тзв. Косова

ПРИШТИНСКИ дневни лист „Коха под ознаком ексклузивно“ објавио је вијест да је дошао у посјед документа, тзв. нон пејпера о промјени граница на Балкану.

Истовремено је пласирао и тврдњу да су фамозни `документ`- нон пејпер 2 –  саставиле Француска и Њемачка и да је намијењен наставку дијалога Београда и Приштине јер садржи оквир за даље преговоре.

Коха“ чак наводи да се ради о њемачко-француској иницијативи за наставак дијалога Београда и Приштине и његово закључивање коначним споразумом.

Приштински лист признаје да није могао да потврди аутентичност тог незваничног документа, према којем ће се Србија и тзв. Косово међусобно признати.

Према том нон пејперу, био би створен „аутономни округ сјеверног Косова“, у складу са законима и уставом тзв. Косова.

Српска православна црква имала би „привилеговани статус“, док би се Србија, након ратификације правно обавезујућег споразума, била дужна да „не омета чланство Косова у међународним и регионалним организацијама“.

Наводи се да ће све што буде договорено подржати чланице ЕУ и САД, а да би процес требало да буде завршен прије краја фебруара 2022. године.

Према том „нон пејперу“, тзв. аутономни округ сјеверног Косова имао би право регулисања законодавства на регионалној основи у областима економије, финансија, власништва над инфраструктуром, културе, образовања, здравства, социјалне заштите правосуђа, полицијске службе, урбаног развоја и европске сарадње, у складу са уставом тзв. Косова.

Тај округ обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Сјеверну Митровицу и град Зубин Поток са 63 села.

Поводом објављеивања нон пејпера 2, огласио се њемачки амбасадор  у Приштини Јорн Рохде.

Преко Тњитера је објавио да је ријеч о лажној вијести:

Можда тај папир постоји, али сигурно да није њемачко- француски“, навео је он и додао да Берлин у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ и руководством Мирослава Лајчака, што је њемачки министар спољних послова Хајко Мас подвукао током боравка у Приштини прошлог четвртка.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар