РС и матица

Вишковић: Нема политичке нестабилности, желимо да градимо, а не да чекамо

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА ПРВЕ ДИОНИЦЕ ПАНЕВРОПСКОГ КОРИДОРА 5Ц
  • Милорад ДОДИК: „Ово је наш, српски пут, ми ћемо враћати паре, ово није помоћ, већ директна економска прича. Уважавајте нас као фактора, ми смо државотворни ентитет, с нама преговарате, ми од вас узимамо кредите и враћамо. Прошло је вријеме када се морало ћутати, српски патриотизам се не може купити за новац. БиХ је за нас морање, ту смо јер морамо. Морате да разумијете да је политика условљавања коју проводите можда некада давала резултате, сада неће – блокирајте“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Ми овим показујемо стабилност Републике Српске и стабилност наших институција“

НА локацији Костајница, код Добоја свечано је завршена изградња прве дионице ауто-пута на паневропском Коридору 5Ц, дужине око шест километара, чија је изградња почела средином 2019. године.

Ријеч је о дионици на правцу од петље „Товира“ до петље „Костајница“ за коју је ЕУ обезбиједила грант од 15 милиона евра, док је за овај паневропски пројекат издвојено чак 500 милиона евра бесповратних средстава.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска изградњом прве дионице на коридору „Пет це“ од шест километара показала способност да може да учествује у тако великим пројектима, нагласивши да је то и српски пут.

„Ово је наш, српски пут, ми ћемо враћати паре, ово није помоћ, већ директна економска прича. Уважавајте нас као фактора, ми смо државотворни ентитет, с нама преговарате, ми од вас узимамо кредите и враћамо“, рекао је Додик у обраћању.

Он је захвалио за добијена средства од Европске банке за обнову и развој и ЕУ, али је напоменуо и да је Српска научила да донација није бесплатна.

Додик је додао да је прошло вријеме када се морало ћутати, те истакао да се српски патриотизам не може купити за новац.

Додик је поручио да су џаба паре ако мисле да ће се српска страна понашати антиуставно.

„БиХ је за нас морање, ту смо јер морамо. Морате да разумијете да је политика условљавања коју проводите можда некада давала резултате, сада неће – блокирајте“, рекао је Додик.

Он је позвао европске званичнике да престану да условљавају Српску, то је, каже, политичко условљавање и није дио економије.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да сваки пут кад се окупе овако лијепим поводом оно што зна јесте да километар по километар, дионица по дионица, доводи до мреже ауто-путева у Републици Српској.

„Ми овим показујемо стабилност Републике Српске и стабилност наших институција“ рекла је Цвијановић.

Додала је да се иде ка циљу којем се Српска запутила када је планиран и креиран пројекат изградње мреже ауто-путева у РС.

Она је истакла да пролазак ауто-пута кроз локалну заједницу подразумјева њен убрзан развој, а Српска тиме показује стабилност својих институција које су у стању да са локалним институцијама реализују овако важне пројекте.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић, рекао је да жели граду Добоју да се стављањем ове дионице у промет доведе до напретка и успјеха.

„Нека вам је, градоначелниче, вама и вашим суграђанима, на добро и нешто што ће вам донијети већи просперитет и развој, у то име, живи и здрави били“ каже Вишковић.

„Нема политичке нестабилности, веома смо опредијељени да радимо и градимо. Ми желимо да се брже развијамо и градимо, а не да чекамо“, рекао је Вишковић.

Свечаности су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Мијатовић.

Присуствовали су и шеф кооперација при Делегацији ЕУ у БиХ Стефано Елеро, директор ЕБРД-а у БиХ Мануела Нисл, вршилац дужности директора предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Слободан Станаревић и градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Пројекат је финансиран кредитним средствима Европске банке за обнову и развој, као и грант средствима ЕУ.

Извођач радова била је компанија „Интеграл инжењеринг“ из Бањалуке.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар