РС и матица

Вишковић: Сада се аеродрому Требиње противе и Хрватска и Црна Гора, али немају аргументе

ЗАВРШНА ДИСКУСИЈА НА „ЈАХОРИНА ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ“
  • Ана БРНАБИЋ: Највећа инвестиција Србије била је у Телеком Српске. Данас је на истом путу и Електропривреда Србије, кроз пројекат ХЕ Бук бијела, Фоча и Паунци. Очекујем да и Сарајево то препозна као пројекте од посебног значаја и тиме би ЕПС, односно држава Србија постала највећи инвеститор у БиХ. Ту је и аеродром Требиње. То су пројекти који отварају огромне перспективе
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Политика је та која је зауставила процес приступања БиХ „Отвореном Балкану. У Сарајеву се томе противе јер Србију виде као предводника“
  • Радован ВИШКОВИЋ: Често имам жал због тога што не можемо доносити одлуке у пуном капацитету. Да Српска сама може да донесе такву одлуку, међу првима бисмо били у „Отвореном Балкану“

ПЕРСПЕКТИВЕ економске сарадње Србије и Српске су одличне, изјавила је данас на завршном панелу „Јахорина економског форума“ премијерка Србије Ана Брнабић.

Подсјетивши на све велике инвестиције које је држава Србија предузела у Српској гдје је свакако највећа приватизација Телекома Српске, Брнабићева је навела да је данас на истом путу и Електропривреда Србије, кроз пројекат ХЕ Бук бијела, Фоча и Паунци.

– Очекујем да и Сарајево то препозна као пројекте од посебног значаја и тиме би ЕПС, односно држава Србија постала највећи инвеститор у БиХ. Ту је и аеродром Требиње. То су пројекти који отварају огромне перспективе – навела је Брнабићева.

Она је навела да уколико би се читав Балкан укључио у иницијативу „Отворени Балкан“ БДП у цијелом региону би био повећан за седам одсто.

– Не могу да разумем да неки не желе да учествују у томе – рекла је Брнабићева.

Иза сваког економског пројекта стоје политичке одлуке, поручила је на панелу предсједница Српске Жељка Цвијановић.

– Политика је та која је зауставила процес приступања БиХ „Отвореном Балкану“ – рекла је Цвијановићева додавши да се у Сарајеву томе противе јер Србију виде као предводника те приче.

Брнабићева је додала да је невјероватно да земље региона не желе да користе бенефите које ће у наредном периоду омогућити иницијатива ‘Отворени Балкан“.

– Какав је то сигнал младима у региону. Док чекамо на чланство у ЕУ можемо да се решимо граница међу нама. Не постоји ни једна лоша ствар око те иницијативе – навела је Брнабићева додавши да разуме фрустрацију Српске јер се БиХ није укључила у ову иницијативу.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је да у сваком пројекту који Српска ради са Србијом има проблема.

– Изгледа да треба да промијенимо матрицу и да говоримо да је то штетно за Српску па да онда Сарајево престане са блокадама. Незамисливо је да имате сагласност свих кантона, Владе ФБиХ, Владе РС за забрану извоза обловине, а да онда три министра у Савјету министара то зауставе. Кад је Бук бијела у питању, припремне радње су премашиле планове, али морам подијелити једну врсту забринутости за тај пројекат јер до нас из Сарајева долазе информације да они никако не могу да се помире са тим да то раде Српска и Србија. Ипак, наше је да радимо, а њихово да им то смета – навео је Вишковић.

Говорећи о аеродрому у Требињу, рекао је да се сада јављају Црна Гора и Хрватска са противљењем том пројекту, али је нагласио да немају аргументе који би успорили његову реализацију.

– Често имам жал због тога што не можемо доносити одлуке у пуном капацитету. Да Српска сама може да донесе такву одлуку, међу првима бисмо били у „Отвореном Балкану“ – рекао је Вишковић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар