РС и матица

Вишковић у Новом Саду: Ми смо један народ који повезује ријека Дрина

ПРЕМИЈЕР РС ГОВОРИО НА СЕДМОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“
  • „И данас, у савременом и цивилизованом окружењу, у вријеме демократских вриједности, српски народ трпи разне притиске, али и даље чврсто вјерује у слободу чувајући своја вјековна огњишта“
  • „Драга браћо и сестре, наш циљ је заједнички – наставити да чувамо и бранимо све наше вриједности, да сарађујемо у разним областима, да се помажемо, али прије свега волимо и уважавамо. Живјела Србија и Република Српска“

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је у Новом Саду на манифестацији „Дани Српске у Србији“ да је јединство српског народа трајна категорија којој сви Срби морају бити дубоко посвећени.

„Велика је част и посебан осјећај бити на овој, традиционалној манифестацији која је још једна у низу потврда братских и пријатељских веза српског народа, ма гдје он био настањен“, рекао је Вишковић.

Премијер Српске је навео да је поносан што се манифестација одржава по седми пут, ове године у 21 граду Србије, од Врања до Суботице.

„Српски народ не смије да заборави своје коријене, мора да чува свој идентитет, језик и писмо, своју вјеру, светиње“, нагласио је он.

Премијер Српске је рекао да су путеви српског народа кроз историју били тешки и трновити.

„Али, вечерас је прилика да се сјетимо колико српска историја обилује примјерима великих побједа и славних тренутака народа који се увијек храбро борио вјерујући у своје слободарске идеје“, додао је он.

И данас, навео је Вишковић, у савременом и цивилизованом окружењу, у вријеме демократских вриједности, српски народ трпи разне притиске, али и даље чврсто вјерује у слободу чувајући своја вјековна огњишта.

„Морамо бити свјесни – ми смо један народ који повезује ријека Дрина, многи мостови, путеви, инфраструктурни и други пројекти и њихова реализација природан је и најбољи пут ка остваривању заједничких интереса и бољитка“, нагласио је он.

Сарадња Републике Српске и Србије, каже Вишковић, из године у годину је успјешнија и конструктивнија, а томе свједоче бројни заједнички пројекти у различитим областима, потписани протоколи, споразуми, као и хуманитари пројекти чији је циљ један – додатно оснажити везе српског народа.

„Обавеза свих нас, и морална и људска, на којој год функцији се налазили, је да младе генерације и генерације које долазе упознамо и пренесемо им нашу богату традицију и обичаје“, рекао је Вишковић.

Он је додао да младим генерацијама треба оставити у насљедство да наставе да његују нераскидиве културолошке, вјерске и духовне везе српског народа.

„Пријатељи, будимо окренути будућности али не заборавимо прошлост. Драга браћо и сестре, наш циљ је заједнички – наставити да чувамо и бранимо све наше вриједности, да сарађујемо у разним областима, да се помажемо, али прије свега волимо и уважавамо. Живјела Србија и Република Српска“, истакао је Вишковић.

Он је изразио наду да ће одмах да заживи идеја српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са отварања манифестације у Београду, да се манифестације убудуће умјесто „Дани Српске у Србији“ зове „Дани Српске и Србије“, јер то јединство мора да се његује.

„Ми смо један народ, имамо исту културу, исте обичаје, језик, пишемо исто писмо. Ћирилица је нешто што су нам оставили преци и што треба да сачувамо за наше генерације“, поручио је Вишковић и додао да Срби само траже да се поштују њихова права, и никоме у БиХ не мисле зло и не желе да умање њихова права.

Он је додао да су ови простори и српски народ бастион и образовања и културе, а српски преци су уводили писменост у многе европске цивилизације.

„Ко се то у свијету може похвалити једним Николом Теслом, Михајло Пупином, Ивом Андрићем, Милутином Миланковићем и десетинама великана српског народа који су прије више од 100 година по читавој Европи ширили цивилизацију и демократију“, закључио је премијер Српске и захвалио Србији за сву помоћ Републици Српској.

Свечаности су присуствовали потпредсједник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, члан Градског вијећа Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим прогнаним и расељеним у Војводини Душко Ћутило, као и директор Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ отворена је свечано у сриједу навече музичко-сценским спектаклом у Народном позоришту у Београду у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Радована Вишковића, министара у владама Српске и Србије, као и представника Српске православне цркве, Војске Србије и многих јавних личности.

Тужба Федерације БиХ тиче се 2012, а напа 2017. и 2018

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, рекао је да се тужба коју ће Федерација БиХ покренути против Републике Српске односи на период 2012. године, док се тужба Српске против ФБиХ односи на период од маја 2017. до 31. децембра 2018. године.

Вишковић каже да је очигледно да је тужба Федерације БиХ изазвана тужбом коју је покренула Република Српска.

„У моменту подношења тужбе био сам свјестан да ће то изазвати одређене реакције код њих, и то је добро, јер значи да ћемо, када буде формирана нова влада ФБиХ, сјести и разговарати о томе“, навео је Вишковић.

Он истиче да је, и поред тога, Република Српска још више оштећена, јер је дуг Федерације према Српској већи од њеног дуга према том ентитету. Подсјетио је да је Република Српска већ добила једну тужбу од 28 милиона КМ.

„Ми већ имамо једну пресуђену ствар, тужбу од 28 милиона, која је већ извршна, али је један судија стопирао то извршење до септембра 2019. године. Дошао је септембар, а ми смо наплатили само четири милиона КМ. Очекујем да ће у другој половини мјесеца бити наплаћен остатак“, навео је Вишковић.

Влада ФБиХ прихватила је данас информацију о покретању тужбе против Републике Српске на основу, како тврде, неизмирених поравнања прихода од индиректних пореза.

Како тврде, ФБиХ је тим основом претрпјела штету од 32 милиона марака на основу обрачунатог другог привременог поравнања за 2012. и 2016. годину.

1 коментар

  • Да сачувамо језик и писмо. Добро је када језик и писмо иду заједно. И Вишковић и сви остали тако кажу реда ради,а раде другачије. Тако у Србији још траје кампања коју воде власт, лингвисти и књижевници која се зове „Негујмо српски језик“. А требало је :“Негујмо српски језик и ћирилицу“. Не треба нама да сачувамо ћирилицу у садашњем постотку ( мање од 10%), јер он сведочи о страшном српском поразу.Нама треба враћање ћирилице српском народу у пуном капацитету. Ако баш не можемо без хрватске латинице, да она и ћирилица замене места.

Кликни овде да поставиш коментар