РС и матица

Војска Србије први пут има оклопне хеликоптере – из Русије стигла четири Ми-35

ВОЈНИ ВРХ ПЛАНИРА ДА ФОРМИРА ЦИЈЕЛУ ЕСКАДРИЛУ ТИХ БОРБЕНИХ ХЕЛИКОПТЕРА
  • Ми-35 опремљен је топом и читавом лепезом ракетног наоружања, а.може и да превезе осам војника. Његова максимална брзина је завидна за хеликоптере, креће се до 310 километара на сат, а савремене верзије, попут ове коју је купила Србије, опремљене су и модерном електроником

ЧЕТИРИ хеликоптера типа Ми-35, које је Србија купила од Русије, испоручена су на војни аеродром „Пуковник пилот Миленко Павловић” у Батајници.

Тиме је овај уговор реализован а Војска Србије је, у вријеме учесталих набавки новог наоружања, први пут добила оно што на овим просторима никада није имала – оклопне хеликоптере за подршку снагама на земљи.

Ови хеликоптери биће распоређени у 714. противоклопну хеликоптерску ескадрилу на цивилно-војном аеродрому „Морава” код Краљева.

У складу са могућностима државе, у плану је да се формира ескадрила ових хеликоптера.

Хеликоптер Ми-35 – којег многи сматрају и називају и „летећим тенком“ – важи за, ако не најбољи, свакако за један од најбољих јуришних хеликоптера у свијету.

У основној верзији, Ми-24 употребљаван је у вријеме СССР-а у рату у Авганистану, у оружаним сукобима на постсовјетским просторима и на подручју бивше Југославије.

Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације га користе у Сирији.

Основна одлика ове летјелице су снажан оклоп и велика ватрена моћ. У различитим варијантама опремљен је топом и читавом лепезом ракетног наоружања.

Осим тога, може и да превезе осам војника. Његова максимална брзина је завидна за хеликоптере, креће се до 310 километара на сат, а савремене верзије, попут ове коју је купила Србије, опремљене су и модерном електроником.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар