РС и матица

Вучевић: Срби на КиМ немају више ни милиметар простора, немају где да иду

НАГЛАСИО: ВОЈСКА СРБИЈЕ ЈЕ И ОБУЧЕНА И ОПРЕМЉЕНА – БОЉЕ ЈЕ ДА ТО НИКО НЕ ИСПРОБАВА
  • „Долазе сада изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и изасланик за Западни Балкан САД Габријел Ескобар, након чега ћемо моћи да кажемо нешто више. Након тога нас чека разговор са Србима на КиМ. Видјећемо како Лајчак и Ескобар виде излаз. Али не вјерујем да ће Курти бити спреман да повуче или смањи број полицајаца и специјалаца на сјеверу“
  • „Добијају наоружање из Турске и то озбиљно наоружање. По први пут офанзивно наоружање, које може да представља опасност по нашу државу. Али, ми имамо одговор на то. Раде на формирању војске Косова. То се дешава на терену док се ми бавимо некаквим скуповима. Они се наоружавају и спремају да нам почисте народ са КиМ“
  • „Курти је животно заинтересован да Вучић не води Србију, јер се нада да би са другима могао да оствари потпуни суверенитет. Протести се организују у моменту када постоји највећи удар на Србе на Косову, на Србију, када се задаје посљедњи ударац да се очисте Срби са сјевера Косова“

СРБИ на КиМ су спремни да иду до краја и по цијену сопственог живота, а ко то не разумије, не разуме шта је Косово и која је тренутна ситуација, указао је потпредсједник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић и поручио да нико не треба да испробава спремност војске да заштити територијални интегритет државе и српски народ од протјеривања.

Вучевић је за ТВ Пинк казао да је недјеља иза нас била тешка, прије свега понедјељак, када је за мало избјегнута потпуна трагедија, када је Драгиша Гаљак умало могао да изгуби живот, а и други, што би, подвлачи, „водило у катастрофу све нас“.

– То је сценарио који премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти прижељкује – сукоб Србије са НАТО, да настави окупацију цијелог Косова, прије свега сјевера – подвукао је он.

Вучевић је казао да није оптимиста, али да је добро да се разговара.

Указао је да је предсједник Србије Александар Вучић имао велики број активности и сусрета у Молдавији на самиту Европске политичке заједнице.

– То је била добра прилика да се чује глас Србије, наши аргументи како треба да идемо у деескалацију на терену. Долазе сада изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и изасланик за Западни Балкан САД Габријел Ескобар, након чега ћемо моћи да кажемо нешто више. Након тога нас чека разговор са Србима на КиМ. Видјећемо како Лајчак и Ескобар виде излаз. Али не вјерујем да ће Курти бити спреман да повуче или смањи број полицајаца и специјалаца на сјеверу – објаснио је он.

Нагласио је да су Срби на КиМ веома узнемирени, забринути и, како сматра, спремни да иду до краја.

– Ти људи немају више ни милиметар простора, немају гдје да иду, немају чиме да се баве другим осим борбом за пуко преживљавање, да чувају вјековна огњишта. То је сурова реалност, коју морамо да разумијемо и морамо наћи пут како да на миран начин заштитимо њихова основна права. Криво ми је што невладине организације у централној Србији, које се увијек јаве за бројна питања, сада ћуте као заливени. Очигледно једино Срби на КиМ немају право на основна права, на слободу и живот, само за њих не важе људска права – рекао је Вучевић.

Истакао је да Срби нису јединствени и да то користе они који нису добронамјерни.

Казао је да је добро како су реаговали амерички државни секретар Ентони Блинкен и амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер, али упозорава да то не значи да ће Вашингтон промијенити своју стратешку позицију према Косову.

Истовремено сматра да има простора да притисак на Куртија може бити снажнији.

На питање да ли нека друга држава из Квинте подржава Косово, рекао је да свакако добијају подршку.

– Добијају наоружање из Турске и то озбиљно наоружање. По први пут офанзивно наоружање, које може да представља опасност по нашу државу. Али, ми имамо одговор на то. Раде на формирању војске Косова. То се дешава на терену док се ми бавимо некаквим скуповима. Они се наоружавају и спремају да нам почисте народ са КиМ – упозорио је Вучевић.

Рекао је да је Војска Србије обучена и опремљена, а свакако и мотивисана да изврши сваку наредбу врховног команданта и да заштити територијални, копнени и ваздушни суверенитет државе.

– Боље да нико то не испробава, како за њих, тако и за нас – да нико не страда. Боље да не идемо у приказ како би то изгледало. Надам се да су они који посредују у тим разговорима свјесни тога и да ће допринијети да Приштина спусти гард и врати се за преговарачки сто – нагласио је он.

Вучевић је рекао да је једина политика Куртија сукоб са Србима.

– Када је он говорио о смиривању ситуације, када је причао о добрим односима са Србима? Он само прича да ће их неко напасти, да ће ослободити цијелу територију, извршити окупацију сјевера. То му је једина политика. Имамо посла са ирационалном особом – увјерен је он.

Позвао је грађане на јединство, додајући да то не значи да не постоје различита мишљења и ставови, али „као политички одговоран зрео народ неопходно је да чувамо своју државу и препознамо моменте када неко покушава да уруши нашу државу“.

– Сада је озбиљан удар на нас – подвукао је Вучевић.

Рекао је и да је Курти животно заинтересован да Вучић не води Србију, јер се нада да би са другима могао да оствари потпуни суверенитет.

Када је ријеч о протестима казао је да се то све ради у моменту када постоји највећи удар на Србе на Косову, на Србију, када се задаје посљедњи ударац да се очисте Срби са сјевера Косова.

– Некога је баш брига шта се тамо ради, реда ради их спомену да им је жао, а ништа конкретно по питању заштите Срба на КиМ не нуде. Шта би понудили осим да се мире са Албанцима, али Курти не жели да се мири, осим да их признамо и да мало преосталих Срба оде. Курти је најснажнији подржавалац протеста – нагласио је он.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар