РС и матица

Вучић: Ако Шмит покуша да смењује и намеће одлуке – то неће имати подршку Србије

ПОСЛИЈЕ СУСРЕТА СА ВРХОМ СРПСКЕ: НЕ ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ПОЧЕТИ ДА КОРИСТИ БОНСКА ОВЛАШЋЕЊА

Фото: Танјуг

  • „За Србију су прихватљиве само оне одлуке око којих су сагласни Срби, Хрвати и Бошњаци. Тако је било и тако ће и да остане”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас – послије сусрета са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и врхом Републике Српске – да не вјерује да ће било ко почети да користи Бонска овлашћења, којима се даје право високом представнику у БиХ да доноси одлуке на недемократски начин и да их октроише тако да оне не буду у складу са интересима сва три народа.

Поручио је да Србија у томе неће учествовати, одговарајући на питање да ли ће Србија прихватити ако високи представник у БиХ крене да смјењује српске представнике у органима власти у БиХ и шта ће учинити по том питању.

„За Србију су прихватљиве само оне одлуке око којих су сагласни Срби, Хрвати и Бошњаци. Тако је било и тако ће и да остане”, поручио је Вучић, пренио је Танјуг.

Такође, поручио је да Србија неће, иако не вјерује да то може да се догоди, као и да је сигуран да се то неће догодити, учествовати у нелегитимном смјењивању легитимних представника власти или легализовању нелегитимних и октроисаних одлука било кога.

„Не пада нам напамет да учествујемо у таквим стварима”, нагласио је Вучић.

„Србија је за поштовање Дејтона, и да се сачува мир. Србија поштује територијални интегритет БиХ, али и Републике Српске унутар БиХ“, поручио је Вучић.

Поред Додика, на састанку су били предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Радован Вишковић.

Састанку су присуствовали и премијер Србије Ана Брнабић, предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и министар финансија Синиша Мали.

Додик: Све што ради страни фактор усмјерено на уништавање идентитета Срба

  • Открио да је предсједнику Србије предочио: да Српска не може да прихвати легитимитет човјека који се сада представља као високи представник, а није легитимно изабран, и да РС не пристаје да се направи чврста граница на Дрини

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је све што ради страни фактор усмјерено према томе да уништи идентитет Срба.

Додик је истакао да је Српска посвећена изградњи мира и да Србију доживљава као гаранцију миру, те да не може да рачуна и вјерује у намјере које су ишле ка томе да деградирају „наша права“.

„Не можемо да прихватимо легитимитет човјека који се сада представља као високи представник“, изјавио је на конференцији за новинаре у Београду, након састанка предсједника Србије Александра Вучића и руководства Републике Српске.

Он је истакао да је са томе упознао Вучића, те указао на жеље да се направи чврста граница на Дрини.

„Ми то не желимо“, рекао је Додик и истакао да је Српска посвећена изградњи мира и да не тражи ништа више од онога што су уставна права Срба.

Рекао је и да не жели да Србији усложни проблеме на међународном плану.

Тема данашњег састанка, рекао је Додик, била су и економска питања, да су оперативно сагледавали докле се стигло и шта радити.

Према његовим ријечима, разговарало се и о енергетским питањима и о ауто-путевима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар