РС и матица

Вучић: Безбедносне службе подбациле, али знамо чији су прсти извана умешани у насиље пред Скупштином

„У БЕОГРАДУ ЈЕ СИНОЋ ДОШЛО ДО НАЈБРУТАЛНИЈЕГ ПОЛИТИЧКОГ НАСИЉА“
  • „Сутра ујутру путујем у Париз, уместо вечерас, није ме страх демонстрација. Идем у Париз и Брисел да преговарам за Косово, не да га издам већ да се борим за Србију
  • „Нема сумње да су они који су радили на организацији демонстрација у Београду имали намеру да ослабе позицију Србије
  • „Имамо доказе да су скупу присуствовали припадници неких регионалних служби. О свему ћу накнадно говорити када наша служба изврши анализу
  • Сви који су учествовали у спаљивању аутомобила и повређивању полиције биће строго кажњени у складу са законом и ту милости неће бити

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је синоћ у Београду дошло до „најбруталнијег политичког насиља“, да је скуп био добро организован а да су безбједносне службе Србије подбациле јер је дошло до уплива „криминалног и иностраног фактора и служби“.

„Србија у последњих осам година, за разлику од неких раније времена, поштовала је слободу окупљања, демонстрација, слободу другачијег изражавања, мишљења и никада ни на који начин није угрозила то право припадницима свог народа, својим грађанима“, казао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Вучић је рекао да сутра ујутру путује у Париз, уместо вечерас, наводећи да га није страх демонстрација.

„Идем у Париз и Брисел да преговарам за Косово, не да га издам већ да се борим за Србију“, нагласио је он.

Навео је да су током синоћњих демонстрација повређена 43 полицијца, од којих је један задобио фрактуру лобање и уништено је пет полицијских аутомобила.

Вучић је казао да су демонстранти брутално нападали полицију, каменовали је, тукли и ударали, а да се полиција, ипак, понашала достојанствено.

Нагласио је да је начињена велика материјална штета, као и штета „угледу Србије“, али је рекао да ће допустити да се демонстрације одржавају ако оне никога не угрожавају.

„Полиција је трпела невероватне притиске и одговорила тек кад су демонстранти заузели хол Скупштине Србије и оштетили врата“, додао је он.

Рекао је да су неки покушали да окупљање оправдају корона вирусом, али да је у било ријечи о протесту који није пријављен, у супротности са свим правним актима и током којег су извршена најмање два кривична дјела упадом у зграду Скупштине.

Казао је да су окупљени, за које је рекао да су десничари који себе декларишу као „профашисте“, говорили о мигрантима, издаји, 5Г мрежи, Земљи као равној плочи.

„Ти људи се нису први пут окупили, само је степен агресивности био много већи него што је очекивано“, додао је он.

Вучић је истакао да је протест „политичка фрустрација“ оних политичких опција које нису ушле у парламент, наводећи да они „сваку смрт у Србији доживљавају као политички поен“.

„Имате право на то али не угрожавајте животе полицајаца, то нећемо дозволити. Нећемо то дозволити ни онима изнутра ни онима споља“, казао је Вучић.

Вучић: Циљ организатора протеста слабљење позиције Србије

Предсиедник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема сумње да они који су радили на организацији демонстрација у Београду имали намиеру да „ослабе позицију Србије“.

На конференцији за новинаре у Београду, Вучић је казао да има доказе да су скупу присуствовали припадници неких „регионалних служби“. „О свему ћу накнадно говорити када наша служба изврши анализу“, додао је он.

Вучић је рекао да грађани не морају да брину због његовог одласка у Париз и Брисел, где ће се „борити за Србију“, али да насиље неће бити толерисано.

„Сви они који су учествовали у спаљивању аутомобила, повређивању полиције биће строго кажњени у складу са законом и ту милости неће бити“, додао је он.

Рекао је да једном сви морају да се науче реду и поштовању закона.

„Позивам грађане на дисциплину и одговорност да сачувамо здравље најстаријих и људи средњих доби и да спасемо болнице“, казао је Вучић.

Вучић: Претучени док су седели на клупи учествовали су у нападима на полицију

Казао је и да су особе које је полиција претукла док су сједиле на клупи у центру Београда, учествовале у нападима на полицију током протеста.

Вучић је на конференцији за новинаре у згради Предсједништва навео да ће свако ко противзаконито поступи према полицији „увек за то одговарати“.

Он је рекао да ће сваки припадник полиције који је „прекорачио своја овлашћења“ за то ће одговарати и додао да се „тако ради у цивилизованим земљама“.

„За све постоји закон, па и за полицајце“, казао је Вучић.

Вучић је навео да су током протеста против хапшења Радована Караџића 2008. године убили Ранка Панића, а да о томе није извјестила ниједна телевизија.

„Србија зна колико је страних прстију у ово умешано“

Поручио је да Србија никоме, ни у земљи, ни ван земље, неће дозволити да било ко угрози мир и стабилност државе.

„Разумем политичке фрустрације оних који нису ушли у парламент, који сваку смрт доживљавају као шансу за свој политички живот, на то имате право, али немате право да угрожавате полицајце, упадате у државне органе, јер Србија неће дозволити да угрозе мир и стабилност, нећемо то дозволити никоме ни изнутра ни споља”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је додао да је то његова порука „онима споља” који мисле да држава Србија не зна са колико су прстију били умијешани у протесте испред Скупштине Србије.

„Важан је био само један циљ – нанети штету угледу Србије и направити тежак увод и под већим оптерећењем да делегација путује у Брисел и Париз, да не можемо да будемо снажни колико смо могли у тим разговорима и преговорима”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

На протесту било и особа са простора бивше Југославије

Изјавио је да су синоћ на протесту биле и особе са простора бивше Југославије, које су познате по криминалним активностима и које су учествовале у нередима и нападима на српску полицију.

„Постоје бројни докази и упознаћемо и комшије у региону са тим. Затражићемо одговоре у тим земљама на питања шта су тражили овде синоћ, откуд ту и шта је био њихов циљ и намера”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Лаж о смрти пацијента „јер није било респиратора”

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да су поједини медији са протеста представљали као хероје особе са криминалном прошлошћу, као и да је ноторна лаж коју је изрекао један момак да му је отац умро зато што у Земунској болници није било респиратора.

Вучић каже да су ти медији износили бројне неистине како би се направила штета Србији и да су тако као хероја представили човјека чији отац наводно преминуо јер није било респиратора у поменутној болници, што је, каже, „језива лаж” пошто су лекари користили и инвазивне и неинвазивне методе и пребацивали тог човјека у интензивну негу са респиратором.

„Све су радили што треба и борили се за њега до последњег секунда”, додао је Вучић.

Додао је и да је тај момак особа врло лоше прошлости, осуђиван за преркшајна и кривична дјела, као и да је та особа стављала прст у уста свом професору на часу.

„Друго лице на које су се позвали, да људи знају, има надимак Робија, лажно се представља као пољопривредник из Пазове, а у ствари је са Новог Београда, вишеструко осуђиван из криминалне средине”.

„О пооштравању антиепидемијских мера одлучиће Кризни штаб“

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра премијерка Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар одржати сједницу Кризног штаба, на којој ће бити донијете коначне одлуке о пооштравању мјера заштите од корона вируса.

„Сматрао сам, и то не кријем, имајући у виду тежину ситуације и препуне болнице у Београду, да је забрана кретања најбоље решење. Полицијски час не може да се уведе без претходно проглашеног ванредног стања, али би гарантовао брзо оздрављење, а друге мере би ишле на руку свима који желе да се додворе људима. Блаже мере суштински неће донети брзо решење и мање заражавање грађана“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар