РС и матица

Вучић: Чуваћемо своју земљу и свој народ, неће више бити „Олује” и „Бљеска” – то је завет

У БУСИЈАМА: НЕКИ МЕЂУ НАМА СУ СЕ ИЗВИЊАВАЛИ ШТО СУ ДРУГИ ЧИНИЛИ ЗЛОЧИНЕ НАД НАМА
  • „Никада нећемо добити признање света за наше жртве, нико неће заплакати за српском децом. Ни за српским дечаком у колони која је убијана на Петровачкој цести. Никада неће рећи да је над вама у Јасеновцу почињен злочин”
  • „Никада неће рећи да су Срби страдали. Постоји једна истина за њих, а то је Срби штрче, да су непослушни, непоколебиви и непокорни, и да им нису такви потребни. Ти који штрче не смеју да остану. Никада не рачунајте да ћемо добити извињење или да се неко покаје за злочине над Србима”
  • „Док год сам председник Србије, нећу се извињавати онима који су убијали десетине и стотине хиљада Срба.Хоћу да разговарам са њима о миру, али нећу да газим по убијеним Србима, по Крајишницима који су криви само што су Срби. Нећу да дозволим било коме у Србији да гази оне који су штитили српско име и презиме”
  • „Они који су изазвали Други светски рат, који су убијали стотине хиљада људи у региону, држе нам придике како смо агресори и геноцидни. Одлазе у нацистичке постојбине шаљући поруке слободе

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је у Бусијама да не треба очекивати признање свијета за наше жртве, а онима који у региону покушавају да прекрајају историју поручио да ћемо чувати своју земљу и народ, да неће више бити „Олује” и „Бљеска” и да је то завијет који смо дали и који чувамо.

„Никада нећемо добити признање света за наше жртве, нико неће заплакати за српском децом. Ни за српским дечаком у колони која је убијана на Петровачкој цести. Никада неће рећи да је над вама у Јасеновцу почињен злочин”, нагласио је он обраћајући се присутнима, посебно апстрофирајући и преживјеле Јасеновца.

Казао је да не треба то узалуд очекивати од било кога.

„Никада неће рећи да су Срби страдали. Постоји једна истина за њих, а то је Срби штрче, да су непослушни, непоколебиви и непокорни, и да им нису такви потребни. Ти који штрче не смеју да остану. Никада не рачунајте да ћемо добити извињење или да се неко покаје за злочине над Србима”, истакао је Вучић.

Рекао је да дијелом то и разумије, имајући у виду и како смо се сами односили према жртвама, неријетко се извињавали што су други чинили злочине над нама.

„Поносан сам што је Србија стасала, што има нову генерацију која хоће поносно да држи своју српску главу, да говори о злочину над својим народом, укаже на злочин других, али и да се не извињава за злочине над нама”, додао је он.

Вучић је истакао да, док је год предсједник Србије, неће да се извињава онима који су убијали десетине и стотине хиљада Срба.

„Хоћу да разговарам са њима о миру, али нећу да газим по убијеним Србима, по Крајишницима који су криви само што су Срби. Нећу да дозволим било коме у Србији да гази оне који су штитили српско име и презиме”, казао је он.

Вучић је указао да никада као данас није се прекрајала историја.

„Они који су изазвали Други светски рат, који су убијали стотине хиљада људи у региону држе нам придике како смо агресори и геноцидни. Одлазе у нацистичке постојбине шаљући поруке слободе. Мислите ли да можете да нас уплашите, а при свему томе од нас не чујете ниједну ружну реч, ниједну претњу. Ништа лоше не желимо никоме, једино што вам кажемо је: чуваћемо своју земљу и свој народ, неће више бити „Олује” и „Бљеска” и то је завет који смо дали и који чувамо”, рекао је он.

Вучић је изразио задовољство што је из године у годину све више Срба који долазе на ово сјећање на жртве, све више поносних на своју земљу и српски род.

“Говоримо о нашем идентитету у који су уграђене колоне на тракторима, збеговима, убиства на Петровачкој цести, и нечија јасна намера да Срба у Хрватској више нема”, рекао је Вучић.

У наш идентитет, додао је, уграђен је вјечно и Јасеновац, Јадовно, Пребиловце, свака јама, маљ, кама, које су посљедица исте политике – истребљења Срба, 50 година раније.

“Научили смо захваљујући историји, да се она можда не понавља, али да се римује. Данас обележавамо једно од њених римовања, оно у којој се после 50 година реч маљ римовала са речју метак, кама са речи бомба, истребљење са речју протеривање”, рекао је предсједник Србије.

Обиљежавамо, каже, римовање ријечи усташког министра правде из 1941. године који је рекао да ће Срби или милом да се уклоне из њихове домовине, или ће их силом протјерати, са Туђмановим ријечима из 1995. године да Србе треба тако снажно ударити да практично нестану.

И Срби су из Хрватске, истакао је, бар из хрватског угла готово и практично нестали, исељени, прогнани, отјерани.

“Хрватска сада слави дан победе и домовинске захвалности. Победе над ким? Над добрим и скромним људима, грађанима Книна, Вргин Моста, Двора, Костајнице, над честитим домаћинима, земљорадницима у селима Лике, Далмације, Баније, Кордуна…”, указао је предсједник Вучић.

“За нас то нису само страшне бројке страдалих. Никада нећемо заборавити непрегледне колоне трактора које возе дечаци једва избегли метку, бомби или ками. Иконе нашег сећања и вечни темељи идентитета су мајке које привијају своје бебе у страху да прогонитељи од некуд не искрсну и заврше свој давно планирани крвави посао”, рекао је Вучић.

Живе су, додао је, слике из тих избјегличких колона.

А, на све то, указао је Вучић, свет и међународна правда рекли су своје.

Подсјетио је да је Хашки трибунал 2011. године прогласио генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривим за учествовање удруженом злочиначком подухвату који је предводио Туђман, Готовину осудио на 24, а Маркача на 18 година затвора.

“Ипак, само годину дана касније, Жалбено веће Трибунала ослободило их је свих оптужби. Толико о међународној правди, о праву, о правди за нас Србе”, поручио је Вучић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар