РС и матица

Вучић: Данас за слободу српског народа – слогом и паметном политичком борбом

ЧЕСТИТАО НОВИ ПРАЗНИК НАРОДУ У СРБИЈИ И СРПСКОЈ И СРБИМА ШИРОМ СВИЈЕТА
  • Ако смо јединствени, сложни и уједињени, ми Срби, а ово није само државни празник (Србије), већ свесрпски, можемо да превазиђемо све недаће, победимо све проблеме, осигурамо и гарантујемо будућност наше деце
  • Подсјетио да је сваки десети борац на Солунском фронту био из Херцеговине, Босне, Лике, Крајине, Баније, Кордуна, свих делова где су Срби живјели и нагласио: „Србин није могао да прихвати обавезу да ратује против Србина и прикључио се нашој јединој црвено-плаво-белој застави, која нас и данас уједињује“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је поводом Дана српског јединства, који од ове године обиљежавају Србија и Република Српска, да Срби уједињени и сложни могу све.

Нема виших и важнијих вредности од јединства нашег народа и слободе за коју су се наши преци борили, за коју ћемо се борити и у будућности“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да 15. септембар, који ће убудуће бити и државни празник, слави јединство и слободу.

Вучић је подсјетио да се данас слави и дан пробоја Солунског фронта, када су се војницима Србије који су прошли кроз пакао Албаније и током ратног сукоба изгубили 50 одсто сабораца, прикључили добровољци из других српских крајева.

Било их је 10 одсто из Херцеговине, Босне, Лике, Крајине, Баније, Кордуна, свих делова где су Срби живели. Србин није могао да прихвати обавезу да ратује против Србина и прикључио се нашој јединој црвено-плаво-белој застави, која нас и данас уједињује“, нагласио је Вучић.

Он је рекао за Танјуг да је важно да и данас, када се српски народ суочава са бројним изазовима и притисцима из свијета и када га, без обзира на економске успјехе, и даље очекују тешки дани – одговор мора бити јединство, слога и борба паметним политичким средствима за слободу српског народа.

„Ако смо јединствени, сложни уједињени, ми Срби, а ово није само државни празник, већ свесрпски, можемо да превазиђемо све недаће, победимо све проблеме, осигурамо и гарантујемо будућност наше деце“, поручио је предсједник Србије.

Он је захвалио Србима у Републици Српској, али и српском народу у региону и свијету који помажу и који су се увијек залагали да слобода буде највеће опредјељење и вриједност српског народа и државе Србије.

„Честитам народу у Републици Српској и Србији празник, али и свим Србима широм света. Својом заставом се поносимо и чуваћемо је, умећемо да чувамо земљу, али и заједнички народ. Тако уједињени оставићемо траг у историји Европе и света и имаћемо добру и сигурну будућност“, закључио је Вучић.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе, на дан када је прије 102 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт.