РС и матица

Вучић: Држава ће са више милијарди евра помоћи и приватном сектору

ЗАХВАЛИО СЕ ПРИВРЕДНИЦИМА НА ПОМОЋИ ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ И НАЈАВИО „ОЗБИЉАН ПАКЕТ МЕРА“
  • Истакао да је Србија спремније дочекала кризу изазвану корона вирусом него друге земље и обећао: „Имаћете значајну помоћ државе, то вам гарантујем“
  • Предсједник Србије рекао и да скоро све друге земљле око Србије иду на драстично смањење плата у јавном сектору, али да Србија то неће радити зато што боље стоји по питању јавних финансија

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава обезбиједити значајну помоћ привредницима и да се припрема озбиљан пакет мјера, као и да ће бити уложено више милијарди евра у приватни сектор.

„Ми ћемо за 10 дана али и раније, изаћи са првим великим и значајним мерама, па ћемо да седнемо да видимо шта је то што још можмео и шта шта можемо да очекујемо од вас“, рекао је Вучић током посете волонтерима и привредницима који шаљу помоћ угроженима.

Вучић је истакао да је Србија спремније дочекала кризу изазвану корона вирусом него друге земље.

„Имаћете значајну помоћ државе, то вам гарантујем“, поручио је Вучић привредницима.

Вучић је захвалио привредницима што су много помогли и донирали своје производе у великим колицицнама, као и што су дали новац и за машине до којих се сада тешко долази.

„Показали сте не само одговорност већ и борбеност и љубав према сопственој земљи и на томе сам вам изузетно захвалан“, поручио је Вучић.

Каже да и велике и успјешне фирме осјећају због ове ситуације проблеме и да зато држава за њих припрема велики и озбиљан пакет мјера.

Вучић је напоменуо да не жели сада да им се додворава и говори оно што држава не може да испуни, али да ће свакако имати значајну помоћ.

Рекао је да скоро све друге земљле око Србије иду на драстично смањење плата у јавном сектору, али да Србија то неће радити зато што боље стојимо по питању јавних финансија, као и да због тога држава може више да помогне.

Вучић каже да ће се са привредницима разговрати и о корпоративним обвезницима и другим начинима како би држава могла да им помогне, како би се сачувао приватни сектор.

Напомено је да је, ипак, у овом тренутку здравље људи приоритет и замолио их да добро обезбиједе раднике који и даље раде са заштитином опремом и да брину о њиховим животима.

Вучић каже да што се тиче мјера, постоје два приступа по питању плата и пореза и да ће покушати да се нађе најбоље рјешење и за државу и послодавце.

Како је рекао, јавни сектор је у тешком стању тренутно, али у релативно добром ако се упореди са онима у земљама у окружењу.

„Зато ћемо највећи део новца, огромно парче, удео који будемо издвајали, а тај пакет ће свакако бити више милијарди евра – уложити у приватни сектор, јер нећемо да јавни сектор поново буде привлачнији од приватног сектора“.

Вучић је наласио да је управо супротно и да држава хоће да ојача приватни сектор.

„Још једном бескрајно хвала, хвала што сте без званичног позива државе одазвали да помогнете својој земљи. Ви као одговорни људи овим показујете колико бринете за људе, а ја да се не наљутите, зато сам преузео економски кризни штаб,мањи страх имам за то, донећемо добре мере, не кажем да ће неко моћи да покрива неликвидност, али да ће губици мањи него што се очекује у то сам сигуран“, поручио је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар