РС и матица

Вучић: Изборили смо се да се ЗСО формира према четири раније потписана споразума

„КУРТИ ЈЕ РЕКАО ДА ОНИ ИМАЈУ АХТИСАРИЈЕВ ПЛАН, РЕКАО САМ ДА НАС ТО НЕ ЗАНИМА“
  • Предсједник Србије: „Када је завршен састанак, ништа лоше нисам рекао о другој страни, али Аљбин Курти је рекао да они имају Ахтисаријев план. Одговорио сам да то нас не занима, јер га Србија није усвојила. Он је тражио три стуба за формирање ЗСО што сам ја одбио. Ми имамо потпис на четири споразума о ЗСО, негде Хашима Тачија негде Исе Мустафе, негде Ивице Дачића, негде мој – истакао је Вучић и додао да је посебно важан онај из 2015. о приниципима“
  • „Без обзира што имају велику здравствену установу коју градимо у Грачаници, сви (Срби са југа) чекају да се дочепају Митровице и северног дела зато што је наслоњен на Србију и ту се осећају лакше. Нама је ЗСО потребна свуда где Срби живе, али више на југу него на северу. Тиме ће Срби добити институционални оквир за деловање и орган који има свог председника, савет, администрацију и скупштину и која ће комуницирати са централним властима“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је на јучерашњем састанку у Охриду премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изнио захтјев да се Заједница српских општина формира на три стуба, што није прихваћено, већ да је српска страна инсистирала на раније постигнута и потписана четири договора.

На конференцији за новинаре у Палати Србија, Вучић је истакао да је за нас веома важно то што се помињу договори који су постигнути у процесу дијалога.

– Када је завршен састанак, ништа лоше нисам рекао о другој страни, али Аљбин Курти је рекао да они имају Ахтисаријев план. Одговорио сам да то нас не занима, јер га Србија није усвојила. Он је тражио три стуба за формирање ЗСО што сам ја одбио. Ми имамо потпис на четири споразума о ЗСО, негде Хашима Тачија негде Исе Мустафе, негде Ивице Дачића, негде мој – истакао је Вучић и додао да је посебно важан онај из 2015. о приниципима.

Вучић је објаснио да су три стуба на којима је Курти инстистирао да се прави Устав Косова, изјава Федерике Могерини једнострано упућена Иси Мустафи да то не треба да буду извршна овлашћења и писмо уредништву које су потписали Дерек Шоле и Габриел Ескобар. Ја сам свашта видио, али да ли је могуће да ви мени говорите да материјални и формални извор права треба да буде текст из новина? – рекао је Вучић.

Додао је да су успјели да се изборе да оно што је постигнуто у дијалогу, буде примјењено.

Вучић је истакао да је ЗСО посебно важна за Србе, јер више њих живи јужно од Ибра и да сви они живе као у гету.

– Без обзира што имају велику здравствену установу коју градимо у Грачаници, сви чекају да се дочепају Митровице и сјеверног дела зато што је наслоњен на Србију и ту се осећају лакше. Нама је ЗСО потребна свуда где Срби живе, али више на југу него на северу. Тиме ће Срби добити институционални оквир за деловање и орган који има свог председника, савет, администрацију и скупштину и која ће комуницирати са централним властима – поручио је Вучић.

У тексту „Имплементационог анекса Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије“, који је ноћас објавила ЕУ, наглашено је да се Београд и Приштина обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и Анекса експедитивно и у доброј вољи.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар