РС и матица

Вучић: Курти се детонирао кад је чуо „Никад!“ на своје питање када ћемо признати Косово*

„АЛБАНЦИ НЕ ЖЕЛЕ НИ ДА РАЗГОВАРАЈУ О ЗАЈЕДНИЦИ СРПСКИХ ОПШТИНА“
  • „Они су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независност Косова. И називају инцидентима и провокацијама чињеницу да Срби желе да присуствују литургијама у својим цврквама»
  • «Приштинска делегација је предложила да се уместо формирања Заједнице српских општина уведе национални савет за Србе на КиМ онако како је Србија увела националне савете за мањине: „Ви станете и не знате да ли да се смејете, плачете… Разумете да имате посла са људима који нису озбиљни и одговорни”
  • „Посредници ЕУ били су коректни. И Борељ и Лајчак, поготову Борељ. Не могу ништа да му замерим, човек је све разумео од првог тренутка”
  • „Спремни смо да прихватимо сваки датум и дан за наставак разговора, то је веома важно и не постоији ништа важније за нас од обезбеђивања сигурности и безбедности за наш народ на КиМ и поштовања свега потписаног”
  • Вучић истакао да није изговарао увреде на рачун Куртија, нити да га је опсовао, али да је оштро реаговао на то што је Курти усред проблема говорио о шефу комисије за нестале особе Вељку Одаловићу као о „Герингу и Гебелсу из Милошевићеве партије”: „Апсолутно се ништа нисмо могли сложити. Човек је дошао да се не би договарао ни о чему»

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је, након нове рунде разговора у Бриселу, да је договорено да се дијалог настави до краја јула, али и констатовао да оваквом састанку није присуствовао, због, како каже, одсуства одговорности и реалности са приштинске стране.

„Договорено је да се до краја јула настави дијалог и надам се да је то једна важна ствар, која би могла да гарантује очување мира и стабилности, а све друго би било излишно коментарисати”, рекао је Вучић новинарима.

Пренио је да приштинска делегација не жели да испуни уговоре који су Албанци потписали и не жели да разговара о Заједници српских општина.

„Они су тражили хитно и одмах да чују када ћемо да признамо независност Косова. И називају инцидентима и провокацијама чињеницу да Срби желе да присуствују литургијама у својим црквама. Био сам веома благ, јер нисам желео да укажем на друге ствари, због потпуног одустсва реалног одговора”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће у наредним данима разговарати са Србима са КиМ, јер је, каже, веома уплашен, видевши са колико неодговорности ћемо морати да се суочавамо у будућности.

„Спремни смо да прихватимо сваки датум и дан за наставак разговора, то је веома важно и не постоји ништа важније за нас од обезбеђивања сигурности и безбедности за наш народ на КиМ и поштовања свега потписаног”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Представници ЕУ су интервенисали пар пута

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да до краја јула очекује сљедећи састанак са приштинском делегацијом, а да ће до тада технички тимови да разговарају о несталим особама, примјећујући да не зна о чему ће разговарати, јер је Београд све урадио и прихватио.

„Прихватили смо оно што је рекла ЕУ, не знам о чему даље да разговарамо, да ли о томе да ли је Вељко Одаловић Гебелс или Геринг”, казао је Вучић новинарима након трилатералног састанка у Бриселу.

Наводи да су се представници ЕУ понашали коректно на састанку, а на питање новинара да ли су интервенисали, Вучић каже да су интервенисали пар пута, али да неће о томе да прича.

„Били су коректни и Борељ и Лајчак, поготову Борељ. Не могу ништа да му замерим, човек је све разумео од првог тренутка”, казао је Вучић.

Подсјећа и да је приштинска и београдска делегација имала јутрос припремне састанке и каже да су га позвали и рекли да за 10 минута почиње трилатерални састанак.

„Идемо одмах, ми смо спремни. Целу ноћ нисам спавао, размишљао сам шта ћемо да радимо, ушао сам спреман на састанак, онда сам схватио да су они изашли са нечим што уопште нису рекли представницима ЕУ на припремном састанку да ће да покрећу”, истиче предсједник.

Нагласио је да је приштинска делегација предложила да се умјесто формирања Заједнице српских општина уведе национални савјет за Србе на КиМ онако како је Србија увела националне савјете за мањине.

„Ви станете и не знате да ли да се смејете, плачете… Разумете да имате посла са људима који нису озбиљни и одговорни”, каже Вучић, преноси Танјуг.

«Провоцирали су, био сам оштар према Куртију»

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је је на данашњем састанку у Бриселу био оштар према Аљбину Куртину, али да није прешао границу, да на том састанку није било апсолутно ништа око чега су се њих двојица могли сложити, као и да је приштинска страна покушала да нас испровоцира како бисмо ми окончали дијалог.

Предсједник Србије је тако одговорио на молбу новинара да прокоментарише да се могло чути да је било бурно током састанка са Куртијем.

Вучић је истакао да није изговарао увреде на рачун Куртија, нити да га је опсовао, али да је оштро реаговао на то што је Курти усред проблема говорио о шефу комисије за нестале особе Вељку Одаловићу као о „Герингу и Гебелсу из Милошевићеве партије”.

„Апсолутно се ништа нисмо могли сложити. Човек је дошао да се не би договарао ни о чему и да каже – дошао сам да те питам када ћеш да признаш независно Косово. Мој одговор је био – никад. И онда се он детонирао”, казао је председник Србије, после трилатералног састанка представника Београда и Приштине са европским посредницима.

Како је рекао, ово што су Албанци данас радили у Бриселу био је покушај да се оконча дијалог.

„Они су веровали да ћемо ми после њихових речи љутито да напустимо собу, да изађемо и да се више никада не вратимо, јер би за то било безброј оправдања. Наравно да то нисмо урадили, посвећени смо дијалоги и наставићемо да радимо на дијалогу, али само желим да разумете да ово није личило на дијалог већ на изношење личних политичких ставова”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

«Уплашен сам за судбину Срба на КиМ више него пре»

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је након трилатералног састанка уплашен за судбину Срба на Косову и Метохији много више него што је био због тога што је увидио ко управља у Приштини мислећи на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Вучић је новинарама, након састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине, казао да је за Србију важно да сачува стабилност и мир.

„Уплашен сам за судбину Срба много више него што сам био јер сада разумем ко управља у Приштини и нисам превелики оптимиста”, казао је Вучић, преноси Танјуг.

Додаје да ће Београд ипак дати све од себе да се дијалог настави и да се обезбиједи сигурност за грађане Србије на Косову и Метохији.

Према његовим ријечима, на Куртијеве пријетње да ће поднијети тужбу за геноцид против Србије, рекао му је да учини то већ једном – да престане само да пријети.

„Није то проблем, проблем је садржај, увек је суштина битна, а не форма. Верујте много је мање рекао од онога што ће да каже да је рекао, али то њему остављам. Данас су расписали неке изборе на Косову, нека се хвали и нека прича шта год пожели, за нас је важно и оно чиме нисмо задовољни је суштина”, казао је Вучић, јавља Танјуг.

Истиче да је суштина у томе да ли хоће да се постигне нешто или не, односно хоће ли дијалог и компромис или не.

„Али, ако дођете и кажете дошао сам само да те питам када ћеш да признаш независно Косово, онда вам је јасно да није дошао на дијалог, већ да провоцира и да изазове реакцију Београда или моју личну да напусти ту просторију и каже да напушта дијалог”, наводи предсjедник Србије.

Додаје да Београд неће да напушта дијалог.

„Ми смо за дијалог, наставићемо да разговарамо”, нагласио је Вучић и замолио новинаре да питају европске представнике ко је био конструктиван, а ко не.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар