РС и матица

Вучић: Лидерима ЕУ ћу рећи да је Додик поптуно у праву кад критикује представљање БиХ

БРИСЕЛ НАЈАВИО ИНВЕСТИЦИОНИ ПАКЕТ ЗА ТЗВ. ЗАПАДНИ БАЛКАН
  • „Додик је у праву што указује да БиХ овде није добро предастављена. Када сам последњи пут био у Бриселу, слушао тројицу представника БиХ. Када је Додик председавајући – онда сва тројица треба да говоре, а када није – онда је довољан само један представник, само да Додика не би видели“
  • „Странци у Уставном суду БиХ? То је било предвиђено за пет година, а прошло је 25 година. Тако Македонка и двоје странаца, заједно са муслиманима, доносе пресуду да имовина која је предмет реституције припадне БиХ, а не РС“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић пренио је вечерас, након неформалне вечере лидера западног Балкана са званичницима ЕУ у Бриселу, да је Унија отворена да чује наше иницијативе и идеје, те да предстоји покретање инвестиционог пакета за регион.

Вучић је, у изјави новинарима, казао да ће ЕУ послати тимове и примити у писаној форми иницијативе и идеје земаља региона.

ЕУ је најавила, рекао је, покретање инвестиционог пакета за западни Балкан, што је, каже, веома битно.

Додао је да ће ЕУ, како је пренио са састанка, подстаћи и регионалну сарадњу, а он је посебно указао на „мини шенген“.

Све то би, према његовим ријечима, отворило перспективу и значило да бисмо имали много више конкретних резултата, него што смо имали до сада.

„Веома је важно што смо видели искрену посвећеност ЕУ, њихових највиших званичника напретку целог региона и жељи људи који живе на западном Балкану осете благодети приступања ЕУ“, казао је Вучић.

Открио је да ће на неформалној радној вечери у Бриселу прво указати на критике које је изнио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поводом заступљености чланова тог тијела, на тој вечери.

Замољен да прокоментарише писмо Додика предсједнику Савјета ЕУ Шарлу Мишелу у којем наводи да је БиХ неравномјерно присутна у Бриселу, рекао да је потпуно у праву.

„Тачно је да сам, када сам последњи пут био у Бриселу, слушао тројицу представника БиХ. Када је Додик председавајући онда сва тројица треба да говоре, а када није – онда је довољан само један представник, само да Додика не би видели“, критиковао је он.

Рекавши да ће прво бити то на шта ће да укаже, па прогнозирао да ће да му кажу – ништа.

Исто као што не могу, како истиче, да му одговоре на то о правима Албанаца у Сјеверној Македонији и Срба у Црној Гори.

„Још се појавио неки Вучић, реметилачки фактор, који би да мења нешто, а таман смо уснули у своје снове, а он се сада сетио да тражи нека права. Ако питаш за права – онда рушиш владавину права, јер је Уставни суд донео пресуду у БиХ“, критиковао је он.

Подсјетио је да је основ постојања БиХ Дејтонски споразум, а да међународна заједница каже да дејтонска уредба говори о заступљености странаца у том суду.

„То је било предвиђено за пет година, а прошло је 25 година. Требало је да буду изабране судије, а не Македонка и двоје странаца, заједно са муслиманима доносе пресуду да имовина која је предмет реституције припадне БиХ, а не РС“, казао је Вучић.

Указао је да ће послије овог доћи на ред шуме, вода, па вртићи и школе, и да послије тога неће постојати право на језик као у Црној Гори.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар