РС и матица

Вучић: Ми о косовском питању не разговарамо са Приштином него са САД и Британијом

„РАЗГОВАРАМО СА ОНИМА КОЈИ СУ НАМ ОТИМАЛИ ТЕРИТОРИЈУ – ТЕШКИ ТРЕНУЦИ СУ СТАЛНО ПРЕД НАМА“
  • „Свакако, ова година неће бити лака, постојаће велика жеља да се косовски чвор реши, а да ли то можемо, јер имамо нас у Србији и с друге стране приштинске власти и имамо Американце, за које Харадинај сам каже да они воде њихову спољну политику… Они као држава не постоје”
  • Осврнувши се на оптужбе противника да „глуми жртву”, јер „не спава и не једе” на састанцима са званичницима, рекао: „Борим се да искористим сваки тренутак за Србију, а не да једем шницлу. Нисам мученик, али наравно да имам трему, јер ја не представљам себе већ целу државу. Уочи састанка са Ангелом Меркел нисам спавао, јер сам одговоран човек”
  • Рекао је да је чуо и у Требињу, гдје су му рекли да су прочитали на друштвеним мрежама или неким новинама, да „ниједан Александар није преживео, да је сваки који је управљао Србијом смакнут”. Па нагласио: „Што се тиче самоубилачких намера – имам намеру да урадим све што могу да Србију спасем. Изградићу нове фонтане, у Београду ће бити 54 нових, у Нишу нових десет, у Новом Саду нових 12. Полако ћемо наша места да улепшавамо, фабрике да градимо”

НИСУ нама противници, ни саговорници у косовском питању Албанци, већ они који су стварали ту државу и који су нам отимали ту територију, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је за Пинк тв рекао да је јасно да ми о Косову разговарамо са Сједињеним Државама, Великом Британијом и још неким земљама Европске уније.

Вучић је рекао да Приштина, како смо чули и од Рамуша Харадинаја, нема своју спољну политику, јер је, за њих, воде САД.

Предсједник Вучић каже да је сада јасно да ми о косовском питању заправо разговарамо са САД, а не са властима у Приштини, те да у том смислу остаје питање можемо ли ми да сагледамо нашу улогу у наредних 10, 15, 20 година. Упитан чекају ли нас тешки тренуци, поручио је да су тешки тренуци стално пред нама.

„Свакако, ова година неће бити лака, постојаће велика жеља да се косовски чвор реши, а да ли то можемо, јер имамо нас у Србији и с друге стране приштинске власти и имамо Американце, за које Харадинај сам каже да они воде њихову спољну политику”, навео је Вучић, те приметио: „Па, они као држава не постоје”.

Како каже, кад сами признате да један од стубова државности не посједујете, ви не постојите као држава, а, с друге стране, додао је, кад год нешто кажу Тачи или Харадинај, треба да смо свјесни да је то рекао и смислио неко други од њихових покровитеља у свијету.

„Ако немате јадан од стубова спољне политике, не знам шта онда тражите од других… Тако да ми овде имамо пре свега разговоре са САД, Великом Британијом и неким другим земљама које драматично различито доживљавају Косово”, рекао је Вучић.

Он је такође подсјетио да је независност Косова проглашена 2008, да је Србија неспретним питањем пред Међународним судом правде томе дала легитимитет и да не разумије примједбе критичара који наводно страхују од тога да ће он предати територију Косова и Метохије.

Политика је, каже, таква да обје стране увеијк морају да буду криве, да се и једни и други држе за узде, а поготово да Срби увијек буду за нешто криви. „Кад год они неког изубијају из Србије, они увек позивају обе стране на уздржаност. То је њихов језик, то смо научили, јер они подржавају Приштину”, рекао је он.

Вучић је рекао и да „није био тренутак да се Харадинај обраћа у српским медијима”, али је додао и да он „не уређује медије по Србији”. Он је, примјећује, у приштинским медијима „забрањен”, а Харадинај може да говори за српске медије, јер се, истиче, ми не плашимо тога што ће се чути шта косовски премијер има да каже.

Значај подршке Њемачке

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да Србија води самосталну спољну политику, сједи „на својој столици”, али и да се варају они који мисле да је могуће развијати било шта на европском континенту без подршке Њемачке, са којом имамо добре односе. Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, казао да је Њемачка, поред Француске и Италије, сигурно најјача и најважнија земља ЕУ.

„Мислим да имамо добре односе са Немачком, али имамо и одређене разлике, које се тичу пре свега става према Косову и Метохији. Немачка је главни спољнотрговински партнер, немачке компаније отвориле су највише радних места у Србији”, подсетио је он.

На констатацију да су неки, пред његов пут у Берлин, тврдили да ће тамо бити суочен са захтјевима и условима, Вучић је одговорио да би, када би слушао све што неко говори, одавно престао да се бави својим послом.

„Већ четири године слушам приче да Србија неће моћи да се игра, да седи на две столице, а сто пута сам рекао да имамо само једну столицу, српску и такву политику водимо. Због такве политике се не стидимо, поправили смо имиџ и примају нас с поштовањем”, подвукао је он.

Вучић је поручио да се не може говорити лоше о овој земљи ако њемачка канцеларка Ангела Меркел прима њеног предсједника, други пут за само мјесец дана, на такав начин, уз почасти и поштовање.

Нисам спавао уочи састанка са Ангелом Меркел

Западни званичници ме поштују, јер се не додворавам и водим аутентичну српску политику, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић и додао да Србија није велика сила, те да мора да разговара са свима.

Он се осврнуо на оптужбе противника да „глуми жртву”, јер „не спава и не једе” на састанцима са званичницима, рекавши да не иде на разговоре да би ручао, већ да би се борио за интересе Србије.

„Борим се да искористим сваки тренутак за Србију, а не да једем шницлу. Нисам мученик, али наравно да имам трему, јер ја не представљам себе већ целу државу. Уочи састанка са Ангелом Меркел нисам спавао, јер сам одговоран човек”, рекао је Вучић за Пинк.

Он је навео да њемачка канцеларка види колико је он забринут и да га разумије.

„Нисам се смејао од када се догодило ово са Ђурићем. Не могу да се смејем, јер знам колико смо близу били општег сукоба, то је било питање напада на север КиМ”, рекао је Вучић и подвукао да се плаши за српски народ који живи на КиМ.

Како каже, захвалан је народу који препознаје „преваре споља и изнутра” и поклања му повјерење.

„Могућност компромиса са Албанцима зауставиле су једна или две светске силе и сада имам комплетну слику ко се уплео да се то заустави”, рекао је Вучић.

Висока је цена погрешне политике која је вођена

Висока је цијена изгубљених ратова и погрешне политике која је вођена, рекао је председник Александар Вучић одговарајући на критике из опозиције, које, каже, нити су конзистентне, нити аргументоване.

„Чујем да неки кажу да бих дао територију за фабрике! Па шта сте ви урадили? За ваше време Косово је прогласило независност. Хоћете да не платимо цену?”, запитао је Вучић.

Примјетио је да му час пребацују што је разговарао с Путином, после што је разговарао с Меркел, те да је јасно да не знају шта хоће, нити имају став, осим да њега критикују, и то као да смо, каже, ми нека велика земља па не морамо да имамо партнере и саговорнике.

„Хоћемо нове фабрике и имамо фабрике, за разлику од времена када су продаване и уништаване. Без фабрика нема ничега. А коју територију дајемо? Ону коју су 2008. прогласили као независну, а за коју се данас непрекидно боримо”, истиче предсједник.

У Србији раде радници из Македоније и Републике Српске

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће јавни дуг Србије до краја године пасти на 52 одсто, што је један од мањих у Европи. Вучић је, гостујући на телевизији Пинк, указао да је прошле године наша земља остварила 2,6 милијарди евра инвестиција без значајних приватизација.

„Остале земље региона, укључујући и Хрватску, заједно нису имале толико страних инвестиција. То није пало с неба, већ је неко морао да ради вредно, да би инвеститори препознали добар амбијент”, објаснио је он.

Вучић је указао и да је смањена незапосленост на 12 до 13 одсто. Међутим, рекао је да се Србија суочава са недостатком радне снаге. Као пример навео је обилазак радова на Београду на води, гдје је видео, како је пренео, људе који не говоре добро српски, а када је питао одакле су испоставило се да су Албанци из Македоније, а сада су тамо и радници из РС.

„Ми имамо проблема ко ће да остане у Србији. Ми смо нација у опадању. Намерно сам избегао синтагму да смо народ у нестајању. Некада нисмо имали ни Београд, али смо увек успевали да очувамо национално биће и корпус. Ми полако нестајемо. Зваћемо се некаквим Хазарима, и биће у реду“; критиковао је он.

Изградићемо фонтане у Београду, Новом Саду и Нишу

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је његов сан уређена земља и да има намјеру да уради све што може да Србију спасе из провалије у коју су је бацили Ђилас, Јеремић, Јанковић, Тадић и остали.

„И спасавам је полако, али сигурно, док други спас траже у детерџенту у фонтанама”, приметио је за Пинк телевизију.

Гостујући на телевизији Пинк, рекао је да је чуо и у Требињу, гдје су му рекли да су прочитали на друштвеним мрежама или неким новинама, да „ниједан Александар није преживио, да је сваки који је управљао Србијом смакнут”.

„Што се тиче самоубилачких намера – имам намеру да урадим све што могу да Србију спасем. Изградићу нове фонтане, у Београду ће бити 54 нових, у Нишу нових десет, у Новом Саду нових 12. Полако ћемо наша места да улепшавамо, фабрике да градимо”, поручио је он везано за писање појединих медија да је болестан и да има самоубилачке намере.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар